In plina criza, hotii nu someaza

In plina criza, hotii nu someaza

Efectele crizei financiare si-au pus amprenta pe judetul nostru si la capitolul furturi si talharii. Peste 900 de infractiuni de furt si alte peste 100 de talharii stradale au fost inregistrate la nivelul judetului Salaj, de la inceputul anului 2009 si pana la finele lunii august, cand a fost intocmita ultima statistica la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj.

Topul infractiunilor de furt

Cele mai multe infractiuni de furt au fost comise asupra societatilor comerciale (199), in principal, din cauza asigurarii precare a bunurilor, precum si a reticentei administratorilor in a-si instala sisteme tehnice de paza si alarmare si de a incheia parteneriate cu societati de paza. La tara, nici nu incape vorba ca la cooperativa din sat sa fie instalata vreo camera de supraveghere ori ca angajatul vreunei firme de paza sa stea de veghe. Insa majoritatea furturilor din societati comerciale sunt, de regula, din chioscuri de ziare sau alimentare, din care se fura dulciuri, tigari, reviste, cauzandu-se de cele mai multe ori un prejudiciu redus. Pe locul doi se situeaza furturile din locuinta, cu 182 de infractiuni, majoritatea, tot pe fondul neglijentei proprietarilor, iar acum, si pe fondul crizei. De cele mai multe ori, faptuitorii profita de faptul ca proprietarii, desi se afla in locuinta, isi lasa usile neasigurate, astfel ca hotii isi insusesc telefoane mobile, haine, posete si orice bunuri de valoare care se afla, de obicei, in holurile locuintelor. Nici la sectiunea talharii stradale, infractorii nu s-au lasat mai prejos, cu peste 130 de astfel de activitati neortodoxe. Urmeaza locul destinat furturilor din autoturisme si de componente auto, cu 95 de infractiuni. Patru grupari de infractori care actionau pe raza municipiului Zalau au fost prinse, anul acesta, de politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul IPJ Salaj, aproximativ 80-85 la suta din bunurile sustrase fiind recuperate, ne-a declarat Nadia Serban, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. La finele clasamentului se situeaza infractiuni de furt de autoturisme. 16 autovehicule au fost furate de hoti de pe raza judetului Salaj. Dintre aceste infractiuni insa, 13 sunt asa numitele furturi de folosinta, situatii in care, infractorii folosesc masinile pentru plimbari, dupa care le abandoneaza.

Furturi marunte, ca doar e criza

Lucrurile pe care au pus ochii infractorii, in ultima vreme, sunt cel mai bun exemplu ca efectele crizei le-a cam taiat din prada: de la benzina si fier vechi, pana la haine si cereale agricole. In acest sens va prezentam o mica parte din infractiunile de furt inscrise in rapoartele IPJ Salaj, in ultimele doua luni.

Doua minore de 14 si respectiv 9 ani, au fost prinse in flagrant de politisti, la inceputul lunii in curs, in timp ce incercau sa sustraga imbracaminte si accesorii dintr-un magazin din Zalau, in valoare de aproximativ 290 de lei. Prejudiciul a fost recuperat, politistii continuand cercetarile in acest caz. In data de 5 septembrie, lucratorii postului de Politie Sarmasag l-au prins in flagrant pe Iosif M., de 30 de ani, din Lompirt, in timp ce fura lucerna de pe o parcela apartinand unui consatean. In prezent, barbatul este cercetat pentru comiterea infractiunii de furt. In data de 7 septembrie, politistii au prins doi tineri, ambii in varsta de 20 de ani, transportand cu caruta lucerna si porumb furate de pe terenurile cultivate de cetatenii din Ciocmani. Cei doi sunt cercetati pentru comiterea infractiunii de furt calificat.

Alti doi tineri din Zalau au fost prinsi de politisti in noaptea de 6 spre 7 august, in timp ce incercau sa fure, pentru a doua oara, din acelasi loc, pet-uri cu bere si suc dintr-un magazin alimentar. Politistii ii cerceteaza in stare de libertate pentru comiterea infractiunii de furt calificat. La finele lunii august, politistii din cadrul Postului de Politie Mirsid au solutionat doua cazuri de furt comise de autori necunoscuti, fiind vorba de un minor de 14 ani, care a sustras din locuinta pagubitului pe care il ajuta la treburile gospodaresti suma de 40 de lei, si de un barbat de 35 de ani, care i-a furat unei tinere telefonul mobil. In ambele cazuri, prejudiciul a fost recuperat si predat partilor vatamate.

Si lista e lunga, in fiecare zi parca rasarind in Salaj cate un novice in ale hotiei. Se pare insa ca, pe timp de criza, hotii nu mai urmaresc sa se imbogateasca, ci doar sa supravietuiasca. Astfel se face ca, in perioada 1 ianuarie-25 august, la nivelul judetului Salaj au fost inregistrate 918 infractiuni de furt, dintre care peste 100 in luna august. Pana in prezent au fost solutionate peste 50 la suta din totalul infractiunilor de furt, si anume, 558, fiind cercetate peste 580 de persoane pentru astfel de infractiuni.

Leave a Comment