Din secretele planetei verzi: 5 destinații pe care ar trebui să le vezi măcar o dată în viață!

Cu toții avem lucruri pe care dorim să le realizăm măcar o dată în viață. Dar când vine vorba de destinații de vacanță, parcă întotdeauna este dificil să alegi ce să vizitezi mai întâi. Evident, bugetul reprezintă un considerent important de care trebuie să ținem cont, însă când vine vorba de visuri, de ce nu am încerca să economisim mai mult pentru a ni le îndeplini?

 

Dacă Roma, Paris sau Amsterdam reprezintă destinații deja banale pentru tine şi relativ accesibile, dacă luăm în considerare prețurile city-break-urilor, poate că anul acesta ar trebui să trebui să asculţi sfaturile specialiștilor şi să alegi o destinaţie cu adevărat uimitoare. Agenţia de turism Filadelfia Turism propune câteva destinaţii exotice pe care nu ar trebui să le ratezi dacă îţi doreşti o vacanţă ieşită din comun. În plus, nu trebuie să intri în panică pentru că mai sunt doar câteva luni până la concediu şi puşculiţa încă nu este suficient de plină. Poţi pleca la fel de bine, în octombrie sau noiembrie, atunci este plină vară pe alte meridiane.

1. Mexic

Beneficiind de unele atracţii turistice unice în lume, Mexicul are încă o mulţime de destinaţii secrete care merită descoperite. Dacă plănuieşti o vacanţă în doi, cu siguranţă, iubita  ta va fi încantată să îi propui o zi de plajă pe Playa del Amor (Plaja iubirii) de pe Insulele Marieta unde accesul se face doar printr-un tunel. Este o plajă complet izolată de vegetaţie care în mod surprinzător are şi propriul ochi de apă unde poţi face baie. Mirific, nu?

Dacă eşti pasionat de istorie, ar trebui să îţi începi călătoria vizitând Peninsula Yucatan. Este un loc în care vei putea descoperi din plin amalgamul a două civilizaţii la fel de impunătoare: mayaşă şi toltecă.

 

Şi, dacă din întâmplare ţi-ai planificat vacanţa în noiembrie, atunci nu ar trebui sub nicio formă să ratezi Dia de los Muertos, un festival unic în lume dedicat morţii, eveniment care atrage ca un magnet turişti din întreaga lume. Dacă ţi se pare un pic macabră o astfel de sărbătoare, ar trebui să ştii că mexicanii văd moartea doar ca pe o altă dimensiune a vieţii, reuşind astfel să se bucure de tot ceea ce îi înconjoară fără teama implacabilului sfârşit.

2. Israel – Marea Moartă


Oare ce este atât de spectaculos la această mare, în realitate fiind un lac continental, mai ales că numele ei nu este tocmai “îmbietor”? Ei bine, tocmai faptul că în ea pot intra şi cei care nu ştiu să înoate. Deloc. Şi când spunem asta, nu ne referim la tot felul de adjuvante care să vă mențină la suprafață. Ci pur și simplu, la faptul că este este atât de sărată încât apa vă ține singură fără sa faceți vreun efort. Așadar, dacă din întâmplare ai teamă de apă, aici poți învăța să scapi, pur și simplu, de ea.

Şi ce poate fi mai frumos decât să faci o baie la 427 m sub nivelul mării, pentru ca da, Marea Moartă este cel mai jos loc de pe pământ? Pe lângă peisajele superbe, pe lângă faptul că se află aproape de deșert, poți  alege și o croazieră pe Marea Moartă, cu siguranță, este o experientă inedită. Doar că ar cam trebui să te grăbești puțin. Nivelul apei scade cu aproximativ un metru în fiecare an, deci dacă stai prea mult pe gânduri, peste un deceniu s-ar putea să vizitezi doar un imens deșert de sare.

3.  Bali

Dacă te-ai declarat fanul scriitoarei Elizabeth Gilbert şi ai fost fascinat de locurile unde se petrece acțiunea filmului “Mănâncă, roagă-te, iubește”, atunci Bali este destinația potrivită pentru tine. Vei avea ocazia unică de a te reconecta cu natura, poți începe să practici yoga pentru echilibrare fizică şi mentală şi bineînțeles, să explorezi cultura indoneziană. Şi dacă tot ai ajuns în Ubud, nu uita să mergi să vizitezi Monkey Forest, un parc în care maimuţele se plimbă libere printre turişti.

În plus, dacă vrei să ai parte de o vreme minunată atunci ar trebui să îţi programezi vacanţa spre sfârșitul anului, noiembrie- decembrie fiind lunile cele mai potrivite pentru o vacanţă în Bali. Şi oare de ce nu ai alege să ai parte de un altfel de Crăciun?

4.  Zanzibar

Aflat doar la o oră distanţă de partea estică a Africii, Zanzibarul este un arhipelag din Tanzania, fost protectorat britanic, renumit pentru plantaţiile sale de cuişoare, scorţişoară, ghimbir şi cardamom. Deşi mulţi consideră Zanzibarul “paradisul cel sărac”, el este renumit pentru plajele sale considerate cele mai frumoase din lume.

Poate nu ştiai, dar numele de Zanzibar vine din persană şi înseamnă coasta neagră. Într-adevăr, pentru un turist obişnuit cu confortul resorturilor cu multe stele, poate părea suprinzător amestecul de lux şi sărăcie lucie în care trăiesc localnicii. Însă atitudinea lor, atât de caldă şi de primitoare, te va face să uiţi de condiţiile în care trăiesc.Pe lângă mare, soare şi relaxare, trebuie neapărat să dai o tură în Stone Town, capitala Zanzibarului.  Dacă ţi-am spune că aici poţi vizita casa unde s-a născut Freddie Mercury, dar şi locurile unde a copilărit,  nu ai avea un motiv în plus să îţi rezervi deja biletul?

5. Lacul cu meduze din Insulele Palau

Cum ar fi dacă ai putea înota alături de opt milioane de meduze fără teama de a te putea înţepa? Acest lucru este posibil dacă ajungi pe insula Eli Malk, parte a arhipelagului Palau aflat în Oceanul Pacific. Este una dintre cele 445 de insule nelocuite care aparţin Republicii Palau. Astfel, ar trebui să zbori cu avionul cu destinaţia Koror, capitala republicii, şi de acolo poţi merge cu barca până pe faimoasa insulă.

Numărul meduzelor se explică prin faptul că acum 12.000 de ani, din cauza unui fenomen natural în urma căruia oceanul s-a retras, ele au rămas captive într-un bazin închis. Înmulțindu-se excesiv şi adaptându-se noilor condiții de mediu, acolo unde nu exista niciun prădător, a apărut o nouă specie de meduze care este inofensivă pentru oameni. Parcă aşa îţi mai vine să înoţi alături de ele, nu?

Dincolo de peisajele mirifice, de experienţele uluitoare sau de contactul cu diverse culturi, orice călătorie nu face altceva decât să te înveţe o mulţime de lucruri, nu numai despre lume, ci mai ales, despre tine însuţi.


Surse foto:
http://www.orangesmile.com/extreme/en/magic-beaches/playa-de-amor.htm  
https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46008672  
https://www.omofon.com/11-lucruri-interesante-despre-marea-moarta
https://www.timeout.com/bali/things-to-do/best-things-to-do-in-bali

http://la-vorbitor.ro/locuri-vizitat-vacanta-neuitat-zanzibar/
https://www.bbc.com/news/world-africa-45900712  
https://a1.ro/galerie/insula-palau-destinatia-in-care-poti-inota-alturi-de-opt-milioane-de-meduze-id14409-play522070.html


Leave a Comment