Din 20 decembrie, formularul digital este obligatoriu la intrarea în România

Persoanele care intră în țară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF). Este vorba despre un document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană și reglementat de Guvernul României.  Completarea acestuia va fi obligatorie începând din 20 decembrie. Potrivit reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Sălaj, formularul digital de intrare în România este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. Acesta este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației. În baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.

Ce informații conține formularul digital de intrare în România?

Formularul digital de intrare în România conţine: numele și prenumele, datele de identificare și de contact, ţara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate, localitatea și adresa de destinație în România, mijlocul de transport cu care călătorește spre România, data intrării în ţară, inclusiv datele minorilor însoțitori, dacă este cazul. Formularul se completează de toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.

Acesta poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces, iar  ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Platforma https://plf.gov.ro va putea fi accesată de orice persoană, începând cu data de 20 decembrie.

Când trebuie să completat  formularul?

Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator. La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit. Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice. Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane. STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.

Leave a Comment