Dezastru – am pierdut 69% din populaţiile de animale sălbatice

Speciile care trăiesc în lacurile cu apă dulce, râuri şi zonele umede au fost cel mai grav afectate, înregistrându-se o scădere în medie cu 83% din 1970. Distrugerea habitatelor naturale, mai ales pentru dezvoltarea agriculturii, rămâne principala cauză a reducerii faunei sălbatice, potrivit raportului, urmată de supraexploatare şi braconaj. Schimbările climatice reprezintă un alt factor important, al cărui rol „creşte foarte, foarte rapid”, a avertizat Marco Lambertini, director Dispariţia în masă a animalelor sălbatice reprezintă o pată pe obrazul umanităţii. Planeta a pierdut în medie aproape 70% din populaţiile sale de animale sălbatice în mai puţin de 50 de ani, potrivit unui raport al Fondului Mondial pentru Natură (WWF). Potrivit ultimului raport „Living Planet” (Planeta Vie), publicat la fiecare doi ani de WWF, în medie 69% din populaţiile acestei faune sălbatice – peşti, păsări, mamifere, amfibieni şi reptile – a dispărut în perioada cuprinsă între 1970 şi 2018general al WWF. Urmează poluarea aerului, apei şi a solului, precum şi răspândirea de către om a speciilor invazive. Raportul WWF reprezintă o „alertă roşie pentru planetă şi, prin urmare, pentru umanitate”, a declarat Lambertini în cadrul unei conferinţe de presă internaţionale online, în care a adăugat: „într-un moment în care începem să înţelegem cu adevărat că ecosisteme durabile, o biodiversitate bogată şi un climat stabil sunt necesare pentru a asigura un viitor prosper, mai echitabil şi mai sigur pentru noi, şi mai ales pentru copiii noştri şi pentru copiii lor”.

Înainte de summitul internaţional COP15 pentru biodiversitate, care va avea loc în decembrie la Montreal, „WWF cere guvernelor să profite de această ultimă oportunitate prin adoptarea unui acord global ambiţios pentru salvarea speciilor sălbatice”, similar acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice. Cifrele sunt „cu adevărat înfricoşătoare” pentru America Latină, a declarat Mark Wright, directorul ştiinţific al WWF, cu o dispariţie în medie de 94% în această regiune „renumită pentru biodiversitatea sa” şi „decisivă pentru reglementarea climei”.

În Europa, populaţia de animale sălbatice a scăzut în medie cu 18%. „Însă acest lucru maschează pierderi istorice foarte extreme ale biodiversităţii”, înainte de perioada analizată, a afirmat Andrew Terry, director pentru conservarea faunei sălbatice din cadrul Societăţii Zoologice din Londra, partener al WWF pentru stabilirea indicelui. În Africa, indicele evaluează pierderile în medie la 66%. „Un exemplu flagrant este cel al Parcului Naţional Kahuzi Biega din RD Congo, unde numărul gorilelor de câmpie estică a scăzut cu 80%”, în principal din cauza braconajului, a declarat Alice Ruhweza, directoarea WWF pentru Africa. Ţestoasele luth, râşii, rechinii, coralii şi brotacii se numără, de asemenea, printre cele mai ameninţate „icoane ale biodiversităţii” evidenţiate de raportul WWF. Indexul „Living Planet” ia în considerare 32.000 de populaţii de 5.230 de specii de animale, păsări, reptile, amfibieni şi peşti din întreaga lume şi modul în care au evoluat de-a lungul deceniilor.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Dezastru – am pierdut 69% din populaţiile de animale sălbatice”

  1. […] Speciile care trăiesc în lacurile cu apă dulce, râuri şi zonele umede au fost cel mai grav afectate, înregistrându-se o scădere în medie cu 83% din 1970. Distrugerea habitatelor naturale, mai ales pentru dezvoltarea agriculturii, rămâne principala cauză a reducerii faunei sălbatice, potrivit raportului, urmată de supraexploatare şi braconaj. Schimbările climatice reprezintă un alt factor important, al cărui rol „creşte foarte, foarte rapid”, a avertizat Marco Lambertini, director Dispariţia în masă a animalelor sălbatice reprezintă o pată pe obrazul umanităţii. Planeta a pierdut în medie aproape 70% din populaţiile sale… Citeste mai mult […]

Leave a Comment