Depozitul de deşeuri din Cehu, fără autorizaţie de mediu

Depozitul de deşeuri din Cehu, fără autorizaţie de mediu

Autorizaţia de mediu pentru depozitul de deşeuri menajere al oraşului Cehu Silvaniei, unde depozitarea gunoaielor ar trebui sistată din anul 2016, a fost suspendată. Potrivit informaţiilor furnizate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, Aurica Grec, pentru acest obiect exista autorizaţie de mediu în programul de conformare pentru închiderea depozitului, dar Garda de Mediu a constatat şi a informat APM că două măsuri, stabilite în program, nu au fost realizate, deşi primăria oraşului a făcut cunoscut faptul că ele au fost realizate. Suspendarea autorizaţiei de mediu s-a făcut pentru şase luni, respectiv, până la îndeplinirea măsurilor propuse. Dacă în acest interval, se confirmă că ele s-au pus în practică, se poate relua activitatea, altminteri, aici nu se permite depozitarea deşeurilor menajere.

Din 2013 Sălajul va avea depozit ecologic

În ce priveşte starea celorlalte depozite de deşeuri menajere ale oraşelor, Aurica Grec a mai informat că la Şimleu Silvaniei s-a sistat depozitarea din 16 iulie 2009 şi s-a eliberat avizul de mediu pentru închiderea acestuia, procedura fiind în derulare. Depozitul de la Jibou, care are termen de sistare a activităţii pentru anul 2017, este autorizat şi măsurile din programul de conformare au fost realizate. La Zalău, sistarea activităţii este planificată pentru anul 2017 şi în prezent se derulează procedurile de autorizare. Pentru depozitul de deşeuri menajere de la Zalău, procedurile au intrat, în sfârşit, în linie dreaptă şi am mare încredere în Consiliul Judeţean Sălaj, care este beneficiarul proiectului Sistem de Manegement Integrat (prin care va fi finalizată lucrarea de închidere a tuturor celor patru depozite de deşeuri menajere din mediul urban).

Dacă nu s-a reuşit iniţial să se autorizeze depozitul, cum era corect şi facil, am reuşit acum să demarăm procedurile de autorizare cu sprijinul CJ şi al Prefecturii. Aşa cum am mai arătat şi cu alte ocazii, banii de la Uniunea Europeană pentru închiderea acestor depozite vor fi utilizaţi numai de autorităţile publice locale şi nu de către un privat. Din acest motiv, s-a şi tergiversat termenul de închidere a depozitului de la Zalău, am avut chiar şi un proces câştigat, pentru că APM a urmărit respectarea legislaţiei). Consiliul Judeţean a notificat cele patru primării de oraşe că intenţionează să preia depozitele şi să efectuaze lucrările de închidere în această perioadă, conform graficului de lucrări stabilit prin proiect, a precizat şeful APM Sălaj. Cât despre depozitul ecologic, Aurica Grec a menţionat că el este prevăzut a fi finalizat până la sfârşitul anului 2013, iar când acesta va fi funcţional celelalte depozite îşi pot sista activitatea.

Serviciile de salubritate, autorizate în 14 localităţi

În acelaşi context, Aurica Grec a făcut referire şi la stadiul reglementării serviciilor de salubrizare. Până la această dată, operatorii de salubritate din 14 localităţi rurale au obţinut autorizaţia de mediu pentru serviciile oferite. Totodată, s-a mai solicitat obţinerea autorizaţiei de mediu pentru încă 39 de localităţi rurale. Acestea au fost amânate, din cauza tergiversării problemelor legate de depozitul de la Zalău.

Trei depozite industriale, ecologizate

În judeţul Sălaj există cinci depozite de deşeuri industriale, din care, aşa cum informa Aurica Grec, trei sunt depozite de deşeuri nepericuloase. Acestea au fost închise şi ecologizate şi aparţin firmelor SC Rominserv Valves SRL, SC Silcotub SA şi SC Michelin SA. Ele se înscriu printre printre primele depozite ecologice realizate în ţară, fapt ce demonstrează o disciplină de mediu cu care agenţii economici s-au familiarizat. Mai sunt, în Sălaj, două depozite de deşeuri industriale: unul nepericulos, al SC Uzina Electrică Zalău şi unul periculos, al SC Silcotub SA, ambele sunt în operare şi funcţionează sub control, în baza autorizaţiei integrate de mediu, a subliniat directorul APM Sălaj.

Leave a Comment