De Sfântul Ioan Botezătorul, Zeci de mii de sălăjeni îşi sărbătoresc onomastica

Aproximativ 38.000 de sălăjeni îşi serbează astăzi, 7 ianuarie, onomastica – ziua numelui, cu ocazia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. În 7 ianuarie se prăznuieşte Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului.
Sfântul Ioan este ultimul şi cel mai de seamă proroc al Vechiului Testament, Înaintemergătorul şi Botezătorul lui Iisus. Ioan Botezătorul este o personalitate de excepţie cu o ţinută morală vrednică de admiraţie, necruţător cu cei păcătoşi, chiar şi cu regele din acea vreme Irod Antipa, care trăia în desfrâu cu Irodiada, soţia fratelui său vitreg. De la această critică i s-a tras şi sfârşitul tragic, iar pentru personalitatea sa bine conturată, pentru virtuţile alese dumnezeieşti, biserica i-a rânduit mai multe zile de pomenire, cele mai importante fiind: pe 7 ianuarie, când se prăznuieşte Soborul Sfântul Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, pe 24 iunie – ziua naşterii sale – “Sânzienele”, pe 29 august – decapitarea sa “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Tradiţii de Sfântul Ioan

În ziua marelui praznic închinat lui Ioan Botezătorul, în unele sate, dar şi în mediul urban, se păstrează anumite tradiţii. De exemplu, la slujba închinată praznicului, gospodinele duc la biserică mai multe bucate pregătite în acea gospodărie constând în pâinie, colaci cu stafide şi diferite tipuri de cozonaci pentru a fi sfinţite. Tot în această zi se sfinţeşte vinul care urmează să fie băut la masă, de obicei vin alb şi se împart pachete cu mâncare persoanelor sărace care poartă numele Ioan. Tradiţia populară spune că în această zi nu se bea vin roşu care aminteşte de martirajul Sfântului Ioan. Un obicei vechi spune că, de Sfântul Ioan trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi feriţi de boli tot anul, iar o altă tradiţie populară spune că după această sărbătoare se “botează gerul”, adică frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.
La nivel de judeţ există peste 38.700 de persoane care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul şi derivate ale acestuia: Ioan – peste 20.000 de sălăjeni, Ion – aproximativ 560 de persoane, Ionuţ – circa 3.200 de persoane, Ionel – aproximativ 330 de persoane, Ionică – circa 60 de persoane, Ioana – peste 4.200 de persoane şi Oana – circa 5.000 de persoane.

Alte articole

Leave a Comment