De la 1 aprilie: Medicii de familie ar putea oferi servicii numai în sistem privat

De la 1 aprilie: Medicii de familie ar putea oferi servicii numai în sistem privat

Nemulţumirile medicilor de familie sporesc de la o lună la alta. După slaba finanţare a sistemului de Sănătate, faptul că vor fi obligaţi să lucreze în centre de permanenţă i-a dat peste cap pe medicii de familie. Tot mai mulţi dintre ei refuză să semneze contractul-cadru pe 2011 cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi se gândesc să plece la muncă peste graniţă.

De la 1 aprilie medicii de familie ar putea oferi servicii numai în sistem privat, acest lucru fiind o consecinţă directă a refuzului semnării contractului-cadru cu CNAS. Ideea centrelor de permanenţă, cu program de luni până vineri, între orele 15 – 8, şi de sărbători legale şi în weekend, în intervalul orar 8 – 8, îi nemulţumeşte profund pe medici, iar finanţarea programului de informatizare şi editarea cardurilor de sănătate a agravat starea lucrurilor. „Contractul-cadru ne obligă la muncă în plus peste cele şapte ore legale. Sunt două contracte distincte: unul cu CNAS şi altul cu ministerul pentru orele din centrele de permanenţă care sunt plătite din bugetul de stat. Cine nu face normă în centre va fi penalizat cu 10 la sută din plată per capita la cabinet. Vom intra în faliment. În 14 zile, pacienţii îşi pierd medicii de familie, a declarat dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii de familie susţin că dacă autorităţile centrale nu vor ţine seama de nemulţumirile lor, nu vor semna contractul-cadru şi se va ajunge ca, începând cu 1 aprilie, acordarea asistenţei medicale să se facă doar în sistem privat. Preşedintele Colegiului Medicilor de Familie Sălaj, dr. Dan Medve, ne-a declarat că la nivel de judeţ va avea loc, în acest zile, o întâlnire în care se vor analiza nemulţumirile medicilor de familie sălăjeni. „Vom comunica hotărârea luată, dar deocamdată vă pot spune că medicii sunt într-adevăr nemulţumiţi. Nu este firesc ce se întâmplă”, a declarat dr. Dan Medve.

În acelaşi context, medicii de familie mai cer şi verificarea modului în care Ministerul Sănătăţii şi CNAS au gestionat banii contribuabililor, asta, mai ales că din 2008 veniturile au scăzut constant, ajungând să fie cu 60 la sută mai mici.

Leave a Comment