De dragul statului acasă, unele sălăjence îşi îmbolnăvesc fictiv copiii

Pentru a-şi prelungi şederea în concediu de maternitate, unele mămici din Sălaj sunt dispuse să meargă la extrem. Asta însemnând să folosească documente false prin care copiii le sunt încadraţi într-un grad de handicap, de cele mai multe ori, în gradul III.

Dosarele pentru obţinerea unui grad de handicap se depun la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj. Serviciul de evaluare complexă verifică documentele şi face o propunere comisiei decidente, din care fac parte secretarul judeţului, directorul DGASPC, un reprezentant al ONG-urilor, unul al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, un medic, un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj şi un altul de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj. Această comisie se întruneşte săptămânal şi decide dacă respectivul caz se încadrează sau nu într-un grad de handicap, precum şi perioada pentru care se acordă certificatul. “Dacă boala nu este foarte bine conturată, solicităm părinţilor să anexeze la dosar acte suplimentare ori acordăm certificatul de handicap pentru o perioadă mai scurtă, de trei sau şase luni”, a afirmat Violeta Milaş, director al DGASPC Sălaj şi vicepreşedintele comisiei.

Părinţii cer în instanţă încă un an de stat acasă

În cursul anului 2011, această comisie a acordat 50 de certificate de handicap, dintre care 18 pentru gradul I, 12 pentru gradul II şi 20 pentru gradul III. Anul trecut, numărul acestor certificate a urcat la 65, 24 fiind pentru gradul I, 12 pentru gradul II şi 29 pentru gradul III. Oficialul susţine că atâta timp cât părinţii aduc documente medicale care certifică existenţa unor afecţiuni, comisia nu le poate considera ca fiind false.

“Au exista situaţii în care nu am acordat grad de handicap pentru astm ori pentru hipotrofie (copilul s-a dezvoltat sub limitele normale – n.red.), când deficitul era de 24 la sută din greutatea normală, faţă de minim 25 la sută cât este prevăzut în legislaţie, iar părinţii ne-au acţionat în instanţă. Ba mai mult, au şi câştigat”, a precizat Milaş. Cel mai probabil, mamele au procedat astfel doar pentru că îşi doreau cu ardoare să mai stea un an acasă.

În ianuarie 2012, în evidenţele AJPIS Sălaj erau înregistrate 32 de cazuri care beneficiau de prelungirea cu un an a perioadei de maternitate, de la doi ani, la trei ani. În ianuarie 2013, numărul lor a crescut la 42. În ceea ce priveşte sumele cheltuite în această direcţie, ele s-au dublat. Astfel, dacă în prima lună a anului trecut, statul plătea în Sălaj, indemnizaţii de creştere a copilului în valoare de 21.250 lei, în ianuarie 2013, bugetul necesar se apropia de 48.000 lei.

Diagnostic cumpărat

“O prietenă care a trecut şi ea prin aşa ceva, m-a învăţat cum să procedez. Documentele medicale le-am obţinut de la Cluj, iar după ce mi-au fost aprobate la Zalău, mi s-a permis să mai stau un an acasă cu copilul meu”, ne-a declarat o mămică sub protecţia anonimatului. Recunoaşte că pruncul său nu suferă de afecţiunile din fişele medicale, dar spune că apelat la această metodă pentru că nu avea cu cine să-şi lase copilul, iar ideea creşei nu-i surâdea.

“Am vrut să mai stau cu copilul acasă încă un an şi am profitat de faptul că micuţul avea sub greutatea normală. Am primit mai întâi o prelungire pentru şase luni, iar apoi pe încă şase”, ne-a dezvăluit o altă mămică din judeţ.

Iar acestea nu sunt singurele cazuri de părinţi care, de-a lungul anilor, au întins coarda. Cei care ne-au mărturisit neregula pe care au făcut-o, admit că succesul procedurii stă într-un plic. Cu bani, evident. Aceştia ajung în buzunarul medicilor specialişti care eliberează, ulterior, documentele ce justifică o boală fictivă. Este suficient ca doctorul să susţină că pruncul suferă de astm, intoleranţă la lactoză, probleme ortopedice, anemie ori că este sub greutatea normală, şi minorul primeşte certificat de handicap grad III.

Şmecherii pentru câţiva bănuţi

Pe lângă posibilitatea de a mai sta un an acasă, mamele care fentează legea se aleg şi cu nişte bani în plus. Potrivit legislaţiei în vigoare, cele cărora li se aprobă prelungirea concediului de maternitate de la 2, la 3 ani primesc aceeaşi indemnizaţie de care au beneficiat în primii doi ani, iar copilul, o alocaţie de 200 de lei, şi nu de 42 de lei, cât revine minorilor fără certificat de handicap. Acestei sume i se adaugă un buget complementar, ce variază în funcţie de gradul de handicap al micuţului, respectiv 91 de lei, pentru grad I, 68 de lei, pentru grad II şi 33 de lei, pentru grad III.

În cazuri excepţionale, perioada de maternitate poate fi extinsă până la 7 ani. Oficialii AJPIS Sălaj ne-au comunicat că într-o astfel de situaţie se regăsesc, în prezent, 40 de părinţi, a căror indemnizaţii totalizează 18.000 de lei.

TBC şi ciroză hepatică, la nici trei ani

În timp ce unii prunci au handicapuri pe hârtie, alţii sunt măcinaţi de boli cumplite. După cum ne-a declarat Violeta Milaş, în judeţ există cazuri de copii mai mici de trei ani care sunt chinuiţi de boli grave, precum leucemia, ciroza hepatică, trisomia 10 (o afecţiune cromozomială rară, ce cauzează creşterea lentă postnatală şi retard mintal sever), SIDA, citomegalovirus, epilepsie, TBC, Sindrom Down etc. Afecţiunile amintite îi încadrează pe aceştia în gradul I de handicap, pentru care primesc o indemnizaţie de handicap de 91 de lei.

4 Thoughts to “De dragul statului acasă, unele sălăjence îşi îmbolnăvesc fictiv copiii”

  1. vasile

    de ce mai functioneaza aceasta comisie nu de a face vericari ce rol are reprezentantul politie in aceasta comisie

  2. diana

    Intre medici de felul acesta, care pot rezolva orice cu actele lor nu face nimeni curatenie?

  3. DA ESTE ADEVARAT ,SUNT MAMICI CARE STAU CU COPII DOAMNE SFINTE CA SUNT BOLNAVI ,SI PANA LA 7 ANI ,DAR COPII IN FOND NU AU NIMIC ,DIMPOTRIVA POATE SUNT FOARTE ISTETI ,MERG LA GRADINITA,SI CEI CARE SUNT ADEVARATI HANDICAPATI ,CARE SAU NASCUT ASA ,SAU SUNT DIN COPILARIE S,SUNT TAIATI DE LA PENSIILE DE HANDICAPATI ,DACA NU AI SA LE INFUNZI BUZUNARELE

  4. bella

    cea mai handicapata este dobitoaca aia de matalci, care nu are cei 7 ani de acasa, deoarece se crede pe tarla la ma-sa acasa. vai de curu ei.

Leave a Comment