De astăzi, 1 febuarie, cazierul judiciar se poate obține online

Începând de astăzi – 1 februarie, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online. Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) certificatul de cazier poate fi eliberat on-line pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu au fapte penale (care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român – ROCRIS). Cetățenii au la dispoziție două mecanisme de acces pentru obținerea certificatului de cazier: direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro, cele două platforme fiind interconectate. Serviciul este disponibil 24/24, șapte zile din șapte, fără a mai fi condiționat de programul de lucru cu publicul, facilitând interconectarea serviciilor instituțiilor publice.

MCID informează că serviciul va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie 2023.

Conform Legii nr. 3/ 03.01.2023, pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice.
„Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic: prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. (Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip), dar și prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice”, au precizat reprezetanții MCID.

One Thought to “De astăzi, 1 febuarie, cazierul judiciar se poate obține online”

  1. […] Începând de astăzi – 1 februarie, certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online. Potrivit Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) Citeste mai mult […]

Leave a Comment