Cum se stabilește cursul valutar în fiecare zi?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-holding-a-smartphone-6801874/ 

Companii, instituții publice, persoane fizice – toată lumea folosește banii, mijlocul de schimb universal. Fie că este vorba despre facturi, plăți sau tranzacții financiare, trebuie cunoscută valoarea valutelor din diferite țări. Acestea formează cursul valutar. Iată ce reprezintă cursul valutar și cum este calculat în fiecare zi.

Ce este cursul valutar 

Ne este foarte cunoscut termenul de curs valutar: îl auzim la televizor, îl vedem pe website-uri de știri și platforme de informații financiare, este afișat la case de schimb și la sucursale de bănci. Dar știm exact ce înseamnă cursul valutar, denumit și curs de schimb?

Cursul valutar reprezintă prețul pe care o unitate monetară din moneda unei țări îl are în raport cu unitatea monetară dintr-o altă țară. Altfel spus, cursul valutar  stabilește rata de schimb pentru o valută, când vrem s-o exprimăm în altă valută.

Avem nevoie de acest raport, ca să vindem în străinătate bunuri și servicii pe care le producem în România (exporturi) sau să le cumpărăm pe cele produse în alte țări (importuri). Cursul valutar este necesar și pentru tranzacții financiare, operațiuni de schimb valutar, redactare de contracte comerciale, achitare de facturi emise în altă valută decât cea națională (leu românesc – RON) ș.a.

Cum este calculat cursul valutar

Banca națională a României (BNR) afișează în fiecare zi cursul de schimb oficial pentru toate valutele tranzacționate pe teritoriul țării noastre. Acest curs este numit curs oficial sau curs de referință și este stabilit pe baza politicii monetare și a priorităților macroeconomice. 

Pornind de la acest curs oficial, fiecare bancă comercială își stabilește propriul curs valutar, denumit curs de piață. Cursul valutar de la bănci comerciale și case de schimb este diferit față de cel al BNR, pentru că se adaugă marjele operatorilor financiari respectivi.

Astfel, cursul de cumpărare pe piață este mai mic decât cel afișat de BNR, iar cursul de vânzare este mai mare decât cursul oficial, pentru fiecare valută. Apar fluctuații de curs valutar din cauza unor evenimente neprevăzute pe piețele financiare internaționale, de aceea trebuie urmărită evoluția cursului în fiecare zi.

Profesioniștii în finanțe analizează tendințele din domeniul valutar și stabilesc previziuni de curs valutar, astfel că poți să știi în orice moment care este valoarea banilor tăi. Accesează site-urile de specialitate, care efectuează conversii în timp real la cursul valutar online și ai în permanență cotațiile actualizate pentru principalele valute.

Printr-un convertor valutar online, calculezi automat valoarea unei valute exprimată în altă valută. Trebuie doar să selectezi cele două valute și să specifici suma pe care vrei s-o convertești. Afli rapid câți bani ai nevoie pentru diferite plăți și tranzacții. Nu mai este nevoie să cauți pe diferite site-uri detalii despre cursul valutar din ziua respectivă.

Ai siguranța că valorile tuturor valutelor sunt corecte și actualizate. În plus, poți să accesezi informații suplimentare despre evoluția cursului de schimb și afli despre modificările din legislația financiară, fiscală și economică.

Ia în considerare detaliile prezentate și utilizează mijloace de informare moderne pentru calcularea cursului valutar și determinarea ratei de schimb între diferite valute.