Cum se degustă corect un vin?

Vinul este una dintre cele mai importante și populare băuturi alcoolice care se servește la o masă. Atât calitatea vinului cât și modul în care este servit, sunt aspecte foarte importante pentru invitații dumneavoastră. Dacă ați ales deja un vin de înaltă calitate, potrivit cu ocazia și cu preparatele culinare, nu vă mai rămâne decât să găsiți un recipient și paharele corespunzătoare. În ceea ce privește paharele, acestea pot să difere în funcție de tipul de vin, însă, un recipient ideal poate fi un decantor glob pamantesc, recipient care va schimba complet felul în care va arată masa.

Importanța vinului

Vinul este o băutură alcoolică cunoscută în lume încă din cele mai vechi timpuri cu legături religioase importante și care este obținută prin fermentarea mustului de struguri proaspeți sau stafidiți. Procesul prin care se obține vinul este unul de lungă durata și necesită o îngrijire deosebită. Fiecare pas este important, începând de la recoltarea strugurilor și până la învechirea, condiționarea și îmbutelierea produsului final.

Cum se degustă vinul?

Pentru examinarea vinului, pregătirea care se face în prealabil este destul de minuțioasă și trebuie făcută ca la carte dacă vă doriți o degustare corectă.

În procesul de degustare, în primul rand, după ce se desface sticla, trebuie să așteptați câteva minunte înainte de a gusta. După acele câteva minute, se vă turna puțin vin într-un pahar după care se va analiza olfactiv și vizual. Un vin bun, trebuie să aibă o aromă puternică. Înainte de a gusta vinul, este important să agitați paharul pentru ca lichidul să aibă o puritate cât mai mare. În general, un vin bun este dominat de una dintre următoarele arome: florală, fructată, vegetală, lemnoasă etc.

Tipuri de pahare de vin

Experiența de băut vin, de degustare, nu poate să fie una completă dacă vinul nu a fost turnat în paharul potrivit.

  • Pahar pentru vinul roșu – acesta este un pahar cu o cupă de dimensiuni mari, forma semiovală și cu o deschidere mare. Un vin roșu are nevoie de aer pentru potențarea aromei, de aceea și forma paharului specific pentru acest vin.
  • Pahar pentru vinul alb – în acest caz, paharul are o cupă mică, îngustă și înaltă, sub forma literei „U”. Această formă este necesară deoarece ajută la păstrarea temperaturii, deoarece vinul alb se consumă rece.
  • Paharul pentru vinul rose – forma paharului pentru vinul rose este o combinație dintre forma paharului pentru vinul roșu și forma paharului pentru vinul alb. Un pahar pentru vinul rose are cupa mai scurtă și cu o ușoară formă conică. De asemenea, există pahare pentru vin rose cu buza puțin evazată pentru a direcționa băutura către vârful limbii, unde papilele gustative sunt mai sensibile la dulce. Este de menționat și faptul că, în cazul vinurilor rose, se acceptă și paharele pentru vinul alb.
  • Paharul pentru vinul spumant – paharele pentru vin spumant au o formă îngustă și alungită, conică sau cilindrică. Forma lor este necesară pentru a menține carbonatarea băuturii și pentru a-i concentra savoarea.

De ce este importantă degustarea vinului?

Datorită faptului vinul este o băutură atât de populară, iar pe piață sunt disponibile extrem de multe sortimente, este important să știți cum să alegeți vinul potrivit și după ce criterii, astfel încât să corespundă cu gusturile dumneavoastră. Procesul de degustare a vinului nu este unul complex dar trebuie să țineți cont de anumite criterii. Mulți ar spune că degustatul vinului este ca o artă care vă va spune extrem de multe lucruri despre vinuri.

Cum puteți servi impecabil un vin de cea mai bună calitate?

Pe lângă calitatea vinului, paharele sunt extrem de importante. Consumul de vin este despre experiența trăită în acel moment iar paharul potrivit va influența foarte mult senzațiile simțite. De asemenea, dacă serviți vin la masă, există anumite reguli în ceea ce privește alegerea tipului de vin care să se potrivească cu preparatul pe care urmează să îl serviți. Și pentru că experiența să fie completă, puteți opta pentru un glob pentru bauturi, ideal atât pentru propriile experiențe, cât și dacă doriți să faceți un cadou cu adevărat special pentru o persoană dragă – nu uitați să puneți și o sticlă de vin de înaltă calitate în plasa de cadouri.

Beneficii ale consumului de vin

Vinul este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice consumate la nivel global, ceea ce înseamnă că, de-a lungul timpului s-au realizat nenumărate studii asupra să. În urma acestor studii, s-a ajuns la concluzia că, dacă vinul este consumat în cantități moderate, există multiple efecte benefice asupra sănătății. Totuși, trebuie să țineți cont de faptul că, aceste efecte benefice sunt posibile doar în cazul unui consum de vin în cantități moderate.

Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de vin:

  • reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă
  • contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sânge
  • reducerea riscului de apariție a bolilor neurodegenerative;
  • reducerea riscului de apariție a osteoartritei.