Cum se curăţă cuptorul cu microunde?

Reparațiile cuptorului cu microunde sunt foarte frecvente, deoarece este unul dintre cele mai utilizate aparate de uz casnic din casă. Multe dintre aceste defecțiuni pot fi rezolvate cu ușurință, fără a fi nevoie să contactați un tehnician.

Servicii de reparare a cuptoarelor cu microunde

Cele mai multe companii care oferă servicii de reparare a aparatelor electrocasnice repară și cuptoarele cu microunde, dar pentru a analiza cauza unei defecțiuni, este esențial să cunoașteți funcționarea internă a cuptorului cu microunde.

Acest tip de dispozitiv funcționează prin generarea de unde electromagnetice la aproximativ 2.500 MHz, adică unde de înaltă frecvență. Aceste unde ajung la moleculele dipolare ale alimentelor, ceea ce face ca temperatura acestora să crească în câteva secunde. Generarea acestor unde este realizată printr-un proces simplu care implică un tub magnetron.

În cazul în care oricare dintre componentele cuptorului cu microunde se defectează, această procedură poate fi modificată. În cele mai multe cazuri, cuptorul cu microunde continuă să funcționeze, dar nu reușește să încălzească alimentele din interior.

Cum detectăm o defecțiune la un cuptor cu microunde?

Problemele pot fi cauzate de diferite cauze, dar detectarea unei defecțiuni la acest tip de aparat este foarte simplă. Cele două avertismente principale sunt pierderea de putere și imposibilitatea de a porni.

Prin urmare, sfatul nostru atunci când alegeți un cuptor cu microunde bun este că nu trebuie să țineți cont doar de preț, ci și de calitatea aparatului în sine.

Defecțiuni comune

După cum am văzut, detectarea unei defecțiuni este un proces simplu, dar repararea acesteia nu este la fel de simplă. Mai jos vom analiza cele mai frecvente defecțiuni ale cuptoarelor cu microunde și posibilele soluții.

Cuptorul cu microunde nu pornește

De cele mai multe ori, este vorba de o problemă de alimentare. Dacă problema nu este o problemă de alimentare, este posibil ca una dintre siguranțele interne să se fi ars.

Cum să o reparați?

Dacă problema este la una dintre siguranțe, singura soluție posibilă este înlocuirea acesteia cu una nouă. Pentru a schimba siguranța, va trebui să dezasamblați cuptorul cu microunde și să aflați care siguranță este arsă sau stricată. Nu uitați să îl deconectați de la rețeaua electrică, astfel încât să îl puteți manipula fără să vă puneți în pericol.

Tastele panoului nu răspund

Multe tastaturi nu răspund dacă ușa este deschisă, verificați mai întâi dacă cuptorul cu microunde este închis corespunzător, acesta fiind un mecanism de siguranță montat pe unele modele. Dacă problema persistă, deconectați-l de la rețeaua electrică, așteptați două minute și apoi conectați-l din nou. O supratensiune poate face ca tastatura să nu mai funcționeze momentan.

Cum pot să o repar?

Dacă problema persistă, este foarte posibil ca placa de comandă sau placa de comandă să fie murdară sau umedă. Pentru a verifica acest lucru, va trebui să demontați cuptorul cu microunde și apoi să uscați zona. Dacă panoul tot nu răspunde, trebuie să contactați o companie specializată, deoarece este posibil ca defecțiunea să nu fie localizată în panoul în sine.

Cuptorul funcționează cu ușa deschisă

Acest aparat este prevăzut cu până la trei prize de siguranță pentru a preveni funcționarea cu ușa deschisă, dar dacă una dintre aceste prize nu funcționează, poate apărea o defecțiune care va face ca cuptorul cu microunde să funcționeze cu ușa deschisă.

Cum să o reparați?

Pentru a o repara, întregul sistem va trebui resetat, așa că deconectați-l complet de la rețea și contactați un tehnician capabil să analizeze microundele în interior, care se va concentra pe senzori și pe starea ușii. Această defecțiune este foarte rară, deoarece pentru a se întâmpla trebuie să existe mai multe defecțiuni la diferite elemente în același timp.

Display nu funcționează

Cele mai multe dintre ele au un afișaj care, împreună cu tastatura, permite controlul dispozitivului. Se poate întâmpla ca cuptorul cu microunde să funcționeze în continuare corect, dar afișajul digital să nu reacționeze, împiedicând controlul orei și al altor funcții.

Cum să o reparați?

Pentru a repara această defecțiune, va fi, de asemenea, necesar să o dezasamblați și să vă concentrați asupra părții electrice a cuptorului cu microunde. Această defecțiune necesită anumite cunoștințe electrice. Va trebui să verificați lipirea dintre afișaj și placă și să verificați dacă conexiunea este corectă.

Funcționare neregulată

Uneori putem observa că se încălzește mai puțin sau că se oprește brusc din funcționare, iar în câteva minute începe să funcționeze din nou în mod normal. Funcționarea neregulată poate fi normală după câțiva ani, mai ales dacă aparatul a fost utilizat intensiv.

Cum să o reparați?

Această funcționare defectuoasă poate fi cauzată de diferite cauze, deși cea mai frecventă cauză este o conexiune defectă sau uzată din cauza timpului. Deși poate fi găsit și în tubul magnetron. Pentru a face acest lucru, va trebui să analizați starea cuptorului cu microunde și a tuturor prizelor sale.

Ușa nu se închide normal

Orice defecțiune a ușii împiedică pornirea cuptorului cu microunde. Există mai mulți factori care pot cauza o defecțiune a ușii, unul dintre aceștia putând fi o funcționare defectuoasă a uneia dintre piese.

Cum să o reparați?

Pentru a rezolva această defecțiune, trebuie să verificați starea generală a ușii și, dacă este necesar, va trebui să o înlocuiți cu un model nou. Rețineți că noua ușă trebuie să fie originală sau de același tip cu cea originală. O piesă de calitate asigură o soluție pe termen lung.