Cum schimb butucul de la uşa de intrare?

sursa foto:

https://pixabay.com/photos/close-up-door-key-security-closed-4521072/

 Butucul de uşă sau cilindrul este cea mai importantă parte a unei încuietori. Prin înlocuirea acestei piese poţi păstra celelalte elemente ale broaştei şi mânerele dacă doreşti să instalezi un nou mecanism de închidere. Încuietorile standard cu cilindru sunt destul de uşor de înlocuit şi nu necesită prezenţa unui specialist. Iată ce ai de făcut pentru a schimba butucul de la uşa de intrare:

Demontează butucul existent

Dacă vorbim de o înlocuire a unui butuc existent, primul pas este demontarea acestuia. Butucul este fixat în broască cu ajutorul unui şurub înfiletat într-o gaură aflată fix sub cama de blocare. Operaţiunea de demontare este destul de simplă şi ai nevoie doar de o surubelniţă. Şurubul din broască este al doilea cum priveşti de jos în sus, pe cantul uşii deschise. După ce l-ai desfiletat, roteşte cheia uşor spre dreapta şi trage butucul afară, împingând şi din cealaltă parte a uşii. Odată ce l-ai extras, cilindrul trebuie măsurat pentru a alege un înlocuitor potrivit.

Alege dimensiunile potrivite

Atunci când înlocuieşti un cilindru vechi, este esenţial să alegi un model de aceleaşi dimensiuni. Dacă înlocuieşti tot sistemul de închidere a uşii şi ai cumpărat o broască fără cilindru trebuie doar să urmăreşti indicaţiile producătorului de pe cutie sau din pliantul de prezentare. Pentru încuietorile clasice, cele mai comune mărimi sunt de 30 x 30 mm, 30 x 40 mm, 40 x 40 mm sau 40 x 50 mm. Există şi variante mai rare, cum ar fi 31 x 31, 35 x 45, 45 x 65 etc. Importanţa acestei măsurători corecte este impusă chiar de multitudinea de dimensiuni existente în piaţă. Cele două valori îţi arată unde este localizat ştiftul sau încuietoarea propriu-zisă. Un butuc de tipul 30 x 30 mm are o lungime de 60 de milimetri şi ştiftul centrat. Acest lucru înseamnă că tija metalică sau cama este în mijlocul cilindrului, aşadar vei avea aceleaşi dimensiuni atât în dreapta, cât şi în stânga. Modelele cu ştift descentrat, de tipul 40 x 50 mm, au cama cu 10 milimetri mai aproape de una din laturi.

Caracteristici ale noului butuc

Dacă dimensiunile sunt impuse de datele de mai sus, materialul din care este confecţionat, precum şi caracteristicile de siguranţă sau funcţionalitate rămân la latitudinea ta.

În primul rând trebuie să alegi dacă butucul va permite introducerea cheii şi din interior, sau doar din exteriorul uşii. Principala problemă a cilindrilor cu două locaşuri pentru cheie este că nu vei putea introduce cheia din exterior dacă din interior a fost încuiat şi o altă cheie a rămas în butuc. Pentru a preveni acest neajuns, cel mai simplu este să alegi un cilindru cu buton în interior şi cheie în exterior. Există şi mecanisme complexe de cilindri dezactivabili cu intrare dublă, care permit acţionarea cu cheie chiar şi atunci când la capătul celălalt este o cheie introdusă.

Gradul de siguranţă al butucului depinde în special de numărul de pini de pe camă. Cu cât sunt mai mulţi, cu atât sistemul este mai sigur. Comandă cilindru de uşă de pe meesenburg.ro şi alege caracteristicile suplimentare care te interesează: anti-smulgere, anti-efracţie, anti-rupere, anti-blocare, anti-perforare.

Introducerea cilindrului nou

Butucul potrivit se introduce cu cheia rotită uşor spre stânga, în sensul invers acelor de ceasornic. După glisarea pe poziţie poţi introduce şurubul dinspre cantul uşii pentru asigurarea cilindrului în broască.

După înfiletarea şurubului de fixare, verifică de câteva ori funcţionalitatea cilindrului cu uşa deschisă pentru a te asigura că se încuie şi se descuie cu uşurinţă din ambele părţi. Pentru proiectele de instalare de uşi noi sau pentru cele de îmbunătăţire a siguranţei unui sistem deja existent, montarea sau înlocuirea butucului este cea mai importantă operaţiune.

 

 

2 Thoughts to “Cum schimb butucul de la uşa de intrare?”

  1. […] sursa foto: https://pixabay.com/photos/close-up-door-key-security-closed-4521072/  Butucul de uşă sau cilindrul este cea mai importantă parte a unei încuietori. Prin înlocuirea acestei piese poţi păstra celelalte elemente ale broaştei şi mânerele dacă doreşti să instalezi un nou mecanism de închidere. Încuietorile standard cu cilindru sunt destul de uşor de înlocuit şi nu necesită prezenţa unui specialist. Iată ce ai de făcut pentru a schimba butucul de la uşa de intrare: Demontează butucul existent Dacă vorbim de o înlocuire a unui butuc existent, primul pas este demontarea acestuia. Butucul este fixat în broască cu… Citeste mai mult […]

  2. […] sursa foto: https://pixabay.com/photos/close-up-door-key-security-closed-4521072/  Butucul de uşă sau cilindrul este cea mai importantă parte a unei încuietori. Prin înlocuirea acestei piese poţi păstra celelalte elemente ale broaştei şi mânerele dacă doreşti să instalezi un nou mecanism de închidere. Încuietorile standard cu cilindru sunt destul de uşor de înlocuit şi nu necesită prezenţa unui specialist. Iată ce ai de făcut pentru a schimba butucul de la uşa de intrare: Demontează butucul existent Dacă vorbim de o înlocuire a unui butuc existent, primul pas este demontarea acestuia.  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.