Copiii, viitorii cinefili zalauani

Copiii, viitorii cinefili zalauani

Nici filme de buna calitate, nici actori renumiti contemporani, dar nici faptul ca se poate intra la cinematograf fie gratis, fie la preturi modice, nu constituie argumente suficient de solide pentru tinerii si liceenii din Zalau doritori sa-si umple cu ceva timpul liber. Pentru marea lor majoritate, a petrece o ora sau doua in compania prietenilor sau familiei, in timp ce urmaresc o proiectie de film in Casa de Cultura a Sindicatelor nu reprezinta mare lucru. Mai interesante, insa, li se par celor tineri cluburile, barurile si discotecile, unde de la varste fragede braveaza fumand sau consumand bauturi alcoolice.

Pentru Zalau, care nu se poate mandri ca are prea multe repere de petrecere a timpului liber, asa cum ne-a dezvaluit Violeta Visen, cea care a odraslit Cinematograful Silvania, alternativa vizionarii unui film ar fi reprezentat o reala posibilitate de distractie si de socializare. Sau cel putin asa parea sa fie. Daca la inceput, anul trecut, in luna mai, cand s-a infiintat cinematograful, in sala, la proiectiile de film, tinerii erau prezenti cu zecile, acum numarul lor a scazut simtitor, ajungand sub zece.

Poate e de inteles indiferenta fata de film, daca punem in balanta faptul ca generatiile actuale au la indemana alte posibilitati de informare (televizor si internet), fata de cinematograf si biblioteca, pe care le-au avut in urma cu 20 de ani. Nu doar indiferenta tinerilor, ci si educatia lasa de dorit. In timpul filmului, cei mai multi vorbesc la telefon, cu voce tare, fara sa le pese de ceilalti spectatori, isi intind picioarele pe scaunele din fata, ies la cate-o tigara cand se plictisesc sau chiar… interpeleaza eroii din film.

Florin Piersic la Zalau

Dezamagita, Violeta Visen, administratorul firmei SC Caradi, a subliniat ca nu dorea sa faca o afacere din aceasta ocupatie si admite ca astazi, din pacate, pe nimeni nu mai intereseaza cinematografia. Multi spun ca au urmarit deja, pe calculator, filmul care ruleaza la noi. Am avut solicitari pentru filmele de groaza si, in schimb, nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor pelicula Mananca, roaga-te, iubeste. Probabil ar fi mai bine sa schimbam strategia. Cred ca mai usor ii vom obisnui pe cei foarte mici, din clasele primare si de la gradinite cu tainele celei de-a saptea arte. As incerca sa atrag elevii la proiectii de filme din temele literare incluse in programa scolara.

In final, Violeta Visen ne-a dezvaluit ca: Dupa finalizarea proiectului Cineforum (realizat de Tenaris Silcotub, in colaborare cu TIFF CLUJ, Consiliul Judetean Salaj, Primaria Zalau, Consiliul Judetean al Elevilor Salaj, Casa de Cultura a Sindicatelor si Cinematograful Silvania, care ofera logistica si servicii profesioniste de proiectie), doresc neaparat sa-l invit la Zalau pe Florin Piersic, sa proiectam un film de-al sau si sa vorbeasca publicului, care il indrageste foarte mult. Credem ca poate prezenta marelui actor va fi un imbold pentru publicul zalauan de a mai arunca, din cand in cand, macar cate un… ochi prin sala de cinematograf.

Leave a Comment