Control de amploare în magazine: carnea şi laptele, verificate de inspectorii sanitar-veterinari!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus tuturor direcţiilor sanitare din țară ca, începând din această săptămână, 16 mai, şi până la finalul anului, un plan naţional de control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli verotoxigenă (E-Coli) în produse alimentare de origine animală.

Controlul are ca tematică determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. După cum a explicat medicul veterinar Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, în planul naţional de control este inclus şi judeţul Sălaj, însă într-o primă fază acţiunile de prelevare de probe de către reprezentanţii direcţiilor sanitar veterinare au demarat doar în anumite judeţe unde au fost depistate îmbolnăviri în rândul populaţiei. Până la finalul anului, în acţiunile de control împărţite pe judeţe, şi în Sălaj, reprezentanţii Direcţiei Sălaj vor preleva diferite probe din: abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. La nivel naţional s-a dispus prelevarea a peste 1.000 de probe de la: unităţi de abatorizare de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine; de la unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne şi produse din carne (de pe carne tranşată de bovine şi ovine, carne tocată bovine, ovină sau amestec şi carne preparată). De asemenea, vor fi prelevate probe din lapte crud, lapte termizat şi lapte pasteurizat.
“Toate probele recoltate în cadrul acţiunilor prevăzute în acest Plan vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătatea Publică Veterinară pentru a fi analizate, iar costurile acestor analize vor fi suportate din bugetul ANSVSA”, se arată într-un comunicat emis de ANSVSA. Decizia a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară va creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare.


O fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou, anchetată în scandalul “bombei E-coli” din Argeş

În cursul lunii martie 2016 inspectorii DSVSA Sălaj au demarat o anchetă pentru prelevarea unor probe la o fabrică de prelucrare a laptelui din Jibou. Şi asta la solicitarea DSVSA Argeş, care a descoperit că printre alimentele consumate de elevii de la o Şcoală din Piteşti, internaţi la spital cu probleme digestive, îmbolnăvire cu E-coli, s-a aflat şi un sortiment de brânză telemea produs la o fabrică de prelucrare a laptelui din localitatea sălăjeană. Conform reprezentanţilor DSVSA Sălaj, fabrica din Jibou a livrat în mai multe judeţe din ţară o cantitate de 2.169 de kilograme de brânză telemea. Din cantitatea livrată, în Piteşti, la o unitate de depozitare au ajuns 1.050 de kilograme de brânză telemea, care apoi a fost distribuită la o firmă de catering care a asigurat mâncarea elevilor internaţi în spital. Astfel, la controlul efectuat în perioada 10 – 11 martie 2016 nu au fost găsite în stoc produse din lotul incriminat, nici la unitatea de producţie, nici în reţeaua comercială. Reprezentanţii DSVSA Sălaj au confirmat faptul că la fabrica de prelucrare a laptelui din Jibou, nu a existat nici un element care să confirme contaminarea cu E-coli a niciunui produs.

Alte articole

One Thought to “Control de amploare în magazine: carnea şi laptele, verificate de inspectorii sanitar-veterinari!”

  1. Anonim

    pana acum ce au facut?trebuie sa-ti spuna de la ,,centru.,,?

Leave a Comment