Controale drastice în târguri şi pieţe înainte de Paşti

Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj anunţă că în perioada premerătoare Sărbătorilor de Paşti ,30 martie -1 aprilie, va intensifica controalele la operatorii economici din judeţ care comercializează produse de origine animală şi non-animală. Anunţul a fost făcut de directorul instituţiei, Mircea Martin, în cadrul unei conferinţe de presă. Controalele se vor realiza atât în unităţi în care se produc alimente, în care se depozitează alimente cât şi în locurile unde se comercializează alimente, în colaborare cu reprezentanţii altor instituţii care se ocupă de protecţia şi sănătatea consumatorilor, respectiv Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, respectiv Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj. Vizate sunt marile lanţuri de magazine, dar şi depozitele de mică şi mare capacitate din tot judeţul. În plus, DSVSA Sălaj va realiza şi un serviciu de permanenţă pentru toţi consumatorii nemulţumiţi. „În toată această perioadă din 30 martie, până în 12 aprilie, inclusiv sâmbăta şi duminica vom avea permanenţă în circumscripţiile sanitar-veterinare din judeţ, inclusiv la laboratorul DSVSA Sălaj, cu programul de lucru afişat până la ora 17, dar şi cu numere de telefoane unde consumatorii vor putea sesiza orice abatere în ceea ce priveşte modul de comercializare la produsele de origine animală şi de origine non-animală”, a precizat directorul DSVSA Sălaj.

Sacrificarea mieilor – doar în centre special amenajate

Potrivit directorului Martin, la ora actuală instituţia a trimis tuturor primăriilor din judeţ adrese prin care a solicitat să comunice dacă doresc să amenajeze centre temporare de sacrificare a mieilor. Până în prezent nici o primărie nu şi-a exprimat intenţia pentru amenajarea unor astfel de centre, însă este posibil ca în perioada imediat următoare să existe solicitări. În prezent, singurul loc unde se sacrifică miei este abatorul din Hereclean. „Sperăm ca un centru să se deschidă la Şimleu Silvaniei, iar dacă nu, vom încerca să asigurăm cantitatea de carne de miel, prin abator şi prin magazinele specializate, prin măcelăriile şi carmangeriile pe care le avem în judeţ”, a adăugat Martin. Sacrificarea mieilor este permisă doar în unităţi autorizate. Carnea de miel trebuie să fie marcată cu o ştampilă rotundă în interiorul căreia este indicativul judeţului şi numărul alocat de DSVSA specific fiecărei unităţi autorizate. „Consumatorii să fie atenţi, atunci când cumpără carne de miel, să existe ştampila cu provenienţa acestei cărni care atestă şi faptul că produsul a fost controlat sanitar -veterinar”, a adăugat Mircea Martin.

Alte articole

Leave a Comment