Conducem cu “mândrie patriotică” în topul asistaților social din Transilvania

Un record nedorit, înregistrat de judeţul nostru, se menține de peste un an la același nivel dezolant: suntem județul cu cei mai mulți asistați social din Transilvania, și ne clasăm pe un loc deloc onorant pe țară, din acest punct de vedere. Totalul asistaților social din județ a depășit, la în aceste zile, cifra de 17.000. Sălajul ocupă primul loc pe Ardeal la numărul celor care primesc acest ajutor. 

Venitul minim garantat reprezintă un ajutor social plătit de stat celor care trăiesc în condiții precare, de sărăcie, din motive care țin, pe de o parte, atât de ei, prin nemuncă, cât și din alte motive obiective şi justificate prin acte doveditoare (situaţii sociale, familiale, medicale etc). Cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat sunt în județele Teleorman, Buzău, Mehedinți, Vaslui și Dolj potrivit Ministerului Muncii. Județul Sălaj nu face nici el cinste țării, ținând cont de faptul că este județul cu cel mai mare număr de asistați social din Transilvania şi Crişana.

O bună parte dintre cei care primesc acest ajutor, este, fireşte, îndreptăţită să primească sprijinul financiar. Nici copiii nu intră în această discuție, oamenii cu probleme reale de sănătate și alte categorii ce nu pot fi suspectate că primesc un sprijin de la stat pe degeaba. Însă, aşa cum ştim şi cum putem observa şi în, Zalău,  ori în alte localităţi sălăjene, există mulţi cetăţeni, chiar tineri aflaţi în deplină putere de muncă, care refuză sistematic să muncească şi intind mâna lunar, fără pic de ruşine, pentru a primi sume de bani pe care le consideră pe deplin cuvenite. Aceste ajutoare sunt suportate, evident, tot de cetăţeni, însă, pentru acest ajutor mulţi dintre beneficiari nu mişcă niciun deget.

În privința celor apți de muncă, deloc puțini la număr, dacă autorităţile îndrăznesc să le bată la uşă, în baza legii, începe avalanşa de motive şi minciuni: sunt invocate migrenele, o gripă ori un picior luxat sau o stare subită de ameţeală. Sunt aduse la cunoştinţa autorităţilor și alte afecțiuni demne de toată compasiunea: stările de leşin, “fezoane şi cardiece”, miopie, lipsa de calciu, pusee de tensiune arterială, oboseală și somnolență sau o “stare generală de rău”. Deși Primăria municipiului a reușit, cu greu, să îi scoată la muncă, în zilele călduroase, pe câțiva dintre cei care sfidează orice om care muncește și își câștigă cinstit pâinea, acest lucru s-a întâmplat în doar câteva zile. Nici în alte localități sălăjene situația nu este mai fericită.

Sosirea toamnei, a frigului, a făcut ca aceste prezențe, oricum rarisime pe străzi, să fie acum inexistente. Nimeni nu a vazut vreun asistat social să măture frunzele sau să facă o altă activitate pentru care este plătit lună de lună. A existat, luna trecută, și o propunere din partea primarului Ionel Ciunt, în privința meselor gratuite de la Cantina socială, aceea ca municipalitatea, prin banii noștri, ai cetățenilor, să nu mai ofere ospețe gratuite leneșilor. Până acum însă, această idee nu s-a concretizat în niciun proiect de hotărâre sau decizie oficială a municipalității.

Sălaj: peste 17.000 asistați, copii și adulți

Judeţele cu cele mai mari procente de persoane, din totalul populației, care încasează ajutor social, sunt: Teleorman, județul de baștină al președintelui celui mai mare partid din România fiind pe primul loc pe țară în topul asistaților, urmat de Buzău, Vaslui, Mehedinţi şi Dolj, în această succesiune, arată datele ANPIS.

Concret, 2,56 la sută din populaţia judeţului Teleorman a primit în septembrie ajutor social; 2,3 la sută din populaţia judeţului Buzău a luat ajutor social în aceeaşi lună, în timp ce 2,02 la sută din populaţia judeţului Vaslui a avut ajutor social în septembrie. În Sălaj, procentul este de 1,15 la sută.

Românii au încasat ajutor social în valoare medie de 276 de lei în luna septembrie, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Spre comparaţie, judeţele cu cele mai mici ponderi ale românilor care au luat ajutor social sunt: Bucureşti (procentul este foarte mic, nesemnificativ), Timiş (0,23 la sută din totalul populaţiei), Ilfov (0,37 la sută), Cluj (0,41 la sută din populaţia judeţului). Județe precum Satu Mare și Tulcea au un procent de 0,93 la sută din totalul populației.

Cuantumul ajutorului social pe care îl primeşte o persoană singură sau o familie se determină ca diferenţă între nivelurile enumerate mai jos şi venitul net lunar al persoanei singure sau, după caz, al familiei.

Pentru o persoană statul – adică fiecare dintre noi – oferă suma de 142 de lei lunar. Pentru o familie formată din două persoane – 255 de lei lunar. O familie formată din trei persoane primește 357 de lei pe lună, în timp ce o familie formată din patru persoane primește 442 de lei pe lună. Pentru o familie formată din cinci persoane românii contribuie cu 527 de lei pe lună, iar pentru familia formată din cel puţin şase persoane, statul acordă câte 36,5 lei pentru fiecare persoană. În județul Sălaj, potrivit datelor furnizate la solicitarea Magazin Sălajean, numărul asistaților social din județ este în prezent de 17.004 persoane. Cele trei localități din județ cu cei mai mulți asistați social sunt Zalău, Jibou și orașul Șimleu Silvaniei. În Zalău sunt 1.089 asistați, în Jibou 840, iar în Șimleu Silvaniei sunt 832 persoane.

 

 

3 Thoughts to “Conducem cu “mândrie patriotică” în topul asistaților social din Transilvania”

  1. Anonim

    FELICITARI TIBI MARC!

  2. anonim

    Nimeni nu verifica dosarele se dau aceste ajutoare pentru asa cere partidul.Sunt votantii coalitiei de guvernare.Vin sa-si ridice ajutoarele sociale cu masini ,au case cu tot ce trebue ,dar stau dupa ajtoare(vezi Mesesenii de jos si Dersida)

  3. Anonim

    Si in Zalau – la fel . Cu multe masini, neinmatriculate in tara, cu mult scandal si cu multa nesimtire. Dar alesii nostrii de ei au nevoie . Cei ce seamana se aduna…

Leave a Comment