Colecţiile Casei-Muzeu “Radio Nostalgia-Brusturi’’ – îmbogăţite cu exponate din secolul al XIX-lea

În doar 2 ani de existenţă, Casa-Muzeu ‘’Radio Nostalgia-Brusturi’’ şi-a îmbogăţit considerabil colecţiile, adăugând în spaţiile de expunere nu doar reviste dedicate domeniului şi apărute cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, ci şi aparate şi tehnică fabricate în preajma primului Război Mondial. Aparate radio din 1920, radiouri monolampă ori piese rare din rândul manipulatoarelor Morse au fost adăugate astfel colecţiilor care cuprind inclusiv un document unicat în România, datând din 1936. Ceea ce un sălăjean a început dintr-o pasiune constituie în prezent o Casă-Muzeu unde te încântă nu doar diversitatea exponatelor, ci şi bogata informaţie care însoţeşte fiecare obiect.

Înfiinţată în urmă cu 2 ani, în preajma împlinirii a 110 ani de la punerea în exploatare a radioului de către Guglielmo Marconi (decembrie 1901, n.r.), locaţia muzeală ’’Radionostalgia-Brusturi’’ a constituit un punct de interes pentru vizitatori, atât în spaţiul virtual, cât şi în cel de dispunere.
Potrivit managerului punctului muzeal din Brusturi, Florian Ungur, colecţiile existente se încadrează în efortul general de conservare, restaurare şi păstrare a patrimoniului radiotehnic şi a mişcării radio-amatoriceşti din România. ’’Ca orice început, constituirea fondului muzeistic s-a făcut mai greoi, însă graţie donaţiilor făcute în aceşti ani şi achiziţionărilor de pe piaţa vintage specifică, s-a reuşit extinderea celor patru secţiuni: manipulatoare Morse, publicistică radio, aparate de măsură şi control şi galeria aparatelor de epocă. În acest context, secţiunea de publicistica radio s-a extins de la 780 de titluri existente la început la 1.820 în prezent. Au fost completate total sau parţial colecţiile revistelor apărute în perioada interbelică Radio (Radiofonie, Televiziune, Ştiinţă pentru toţi), Radiofonia, Radio-Adevărul, Radio Universul, precum şi a revistelor apărute după anul 1945: Radioelectronica, Radio, Radioamatorul, Pentru Apărarea Patriei, Sport şi Tehnică, Tehnium etc’’, a declarat Florian Ungur.
De asemenea, atât secţiunea manipulatoarelor Morse, cât şi cea a aparatelor de măsură au fost completate cu exemplare autentice, datând din 1.890 şi din prima decadă a secolului XX.
Galeria aparatelor radio de epocă a fost îmbogăţită cu exemplare de galene radio fabricate la începutul anilor 1920, precum şi cu radiouri monolampă, construite între 1924-1925. ’’În perioada următoare, aceasta secţiune va fi completată cu modele de aparate radio fabricate în perioada interbelică de către firmele Philips, Aeg, Blaupunkt, Grundig etc. şi cu aparate ce au fost construite în ţara noastră începând cu anul 1949. Totodată, am acordat atenţie sporită conservării materialelor reprezentative în ceea ce priveşte istoricul mişcării radioamatoriceşti din România. În acest context, au fost luate măsuri pentru păstrarea corespunzătoare a actelor originale ce consfinţesc înfiinţarea Asociaţiei Amatorilor Români de Unde Scurte (AARUS) la 1 Martie 1936 şi a fost restaurată colecţia cuprinzând numerele YR5-Buletin, primul organ ştiinţific şi informativ al AARUS’’, a declarat Florian Ungur.

Toate donaţiile au fost cartate

În cei 2 ani de existenţă a punctului muzeal, au fost inventariate şi cartate o parte din cărţile de confirmare (QSL) donate de radioamatori români şi străini şi a imprimatelor care atestă efectuarea legăturilor radio ale amatorilor români chiar din anul 1930. ’’Un element de noutate este faptul că , începând cu acest an, colecţionăm fanioanele, insignele si alte elemente de heraldică specifică radioamatorismului din ţara noastră şi de peste hotare. Cu mai mult de 25.500 de accesări ale site-ului dedicat (www.radionostalgia-brusturi.ro) şi peste 250 de vizitatori care ne-au trecut pragul, Casa-Muzeu <> este încă la începutul unui drum născut din pasiunea şi nostalgia pentru radio şi radioamatorism’’, a spus managerul.
Tot în aceşti 2 ani, locaţia muzeală ‘’Radio Nostalgia-Brusturi’’ a desfăşurat activităţi de iniţiere în tainele radioului cu o parte din elevii care au vizitat muzeul şi a derulat audiţii radiofonice cu aparatură de colecţie.
În prezent, în Brusturi sunt în derulare mai multe proiecte, unele pe termen scurt, altele mai lungi, care vizează informatizarea bazei de date, cercetarea, dezvoltarea, restaurarea şi conservarea elementelor de patrimoniu radiotehnic.
Mihaela Moldovan

5 Thoughts to “Colecţiile Casei-Muzeu “Radio Nostalgia-Brusturi’’ – îmbogăţite cu exponate din secolul al XIX-lea”

  1. Observator

    feliciari „muzeorafului” Florian Ungur pentru pasiune si materializarea acesteia. Ii voi calca si eu pragul candva si nu o voi face cu mana goala.

  2. tataie

    tataie da cum ajungem la casa ta in brusturi, stanga , dreapta unde stai, putem trece intre craciun si rev ,cat costa daca costa biletu, pot vedea copii ceva din ce ai adunat

    1. Daca doriti sa veniti sa vizitati locatia muzeala, cititi datele de contact ………… are si harta !

  3. alexandru

    am si eu niste antichitati de vanzare.daca sunteti int sunati la nr 0744295286 alexandru

  4. just me

    Doar atat am de spus : FELICITARI PENTRU CEEA CE FACETI !!!

Leave a Comment