Clădirea Transilvania, în plin şantier

Clădirea Transilvania, aflată într-un amplu proces de reabilitare, va deveni una dintre cele mai atractive repere din patrimoniul istoric şi cultural al municipiului.

Administraţia locală a predat constructorilor, în 12 martie, amplasamentul Clădirii Transilvania, iar la această dată lucrările de reabilitare au fost finalizate în proporţie de 11,68 la sută în cazul Corpului C şi de 11,99 la sută la Corpul B. Constructorul, firma ACI Cluj S.A., are la dispoziţie 18 luni pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a celui mai important edificiu de patrimoniu cultural din Zalău. Valoarea contractului de lucrări este 5,536 milioane de lei (inclusiv TVA), finanţarea fiind asigurată prin contribuţia Fondului European pentru Dezvoltare Regională, a bugetului naţional şi a bugetului local, în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană. Lucrările care se execută la această dată vizează Corpul C al clădirii (dinspre strada Gheorghe Doja şi continuat de partea de clădire orientată spre Piaţa Iuliu Maniu până la spaţiul unde a funcţionat Biblioteca Judeţeană ”I. S. Bădescu”, secţia împrumut pentru adulţi). În corpul C al Clădirii Transilvania care va fi reabilitat în întregime s-a prevăzut executarea lucrărilor de consolidare şi pentru reducerea umidităţii generale; tencuielile interioare, instalaţiile, structura acoperişului, iar şarpanta va fi ignifugată. Întreaga tâmplărie, interioară şi exterioară va fi înlocuită. Elementele de fier forjat vor fi şi ele reabilitate, ca şi basoreliefurile de pe clădire. Faţada clădirii va fi de asemenea refăcută. Întreaga clădire va beneficia de un sistem de alarmare în caz de incendiu şi de sistem de aer condiţionat. Va fi instalat un lift şi o placă liftantă pentru facilitarea accesului la etaj a persoanelor cu dificultăţi motorii. Având în vedere că se doreşte ca acest imobil să fie introdus în circuitul turistic al oraşului va fi amenajată fosta sală de teatru orăşenesc într-un spaţiu multifuncţional, şi va fi refăcută pictura murală din fosta sală de teatru.

Atracţie pentru turişti

La începutul lunii mai se derulau lucrările pentru înlocuirea acoperişului la corpul C, iar la finele lunii mai stadiul execuţiilor pentru acest imobil era de 4,41 la sută (lucrări de arhitectură şi demolări), în timp ce pentru corpul B acestea erau realizate în proporţie de 1,93 la sută (ele reprezentând lucrări de arhitectură şi restaurare a fostei săli de teatru). La finalul lunii iunie, reabilitarea corpului C era la stadiul de 11,68 la sută (s-au mai executat şi lucrări de consolidare, demontări instalaţii electrice şi instalaţii de încălzire). În cazul corpului B la 30 iunie s-au finalizat lucrări în proporţie de 11,99 la sută (acestea incluzând parte de arhitectură, restaurare componente artistice). Finalizarea lucrărilor în cadrul acestui proiect este estimată pentru luna septembrie a anului viitor. Reprezentanţii municipalităţii sunt de părere că după finalizarea investiţiei se vor creea condiţii pentru stimularea activităţilor socio-culturale, prin amenajarea unei săli multifuncţionale. Totodată, va fi promovat patrimoniul cultural al oraşului şi în primii cinci ani de la finalizarea proiectului va creşte cu 15 la sută numărul de turişti ai Zalăului.

Adela Farkas

Leave a Comment