Citește asta înainte de a juca primul bilet la Loto 6/49

Există impresia că toată lumea știe cum se joacă loto, mai ales când vine vorba de Loto 6/49. Sunt, însă, și pasionați care nu au pus până acum un bilet la loteria națională. Dacă te numeri printre ei, ar fi bine să citești acest articol, ca să știi ce ai de făcut.

„Loto 6/49” este cel mai popular joc organizat de Loteria Română. Într-un eveniment transmis în direct de postul național de televiziune, sunt extrase 6 bile din 49 numerotate de la 1 la 49. Biletele pentru fiecare extragere pot fi cumpărate doar din agențiile operatorului de jocuri de noroc sau de la partenerii comerciali. Deocamdată, Loteria Română nu a reușit să își treacă produsele și pe internet, deși în 2020 a încheiat în acest sens un parteneriat cu Autoritatea pentru Agenția României.

Se poate face o simulare de bilet pe internet

Totuși, pe site-ul oficial loto.ro poți face o simulare de bilet Loto 6/49, astfel încât să știi exact cum să completezi atunci când mergi în agenție. Dacă intri în pagina „Simulator joc online”, vezi exact cum arată un astfel de bilet. Se pot juca una, două sau trei variante simple, combinate sau scheme reduse, în oricare din cele trei zone A, B, C.

Varianta simplă este formată din 6 numere diferite din cele 49 care se pot juca. O  variantă simplă corespunde unei zone dintre cele trei ale biletului, respectiv A, B, C. Pentru simularea online trebuie doar să dai click pe numere pentru a le selecta, însă când joci biletul real, în agenție, va trebui să faci un bumb cu pixul în respectiva căsuță, având grijă să nu depășești cadrul căsuței.

În mod obișnuit, prețul unei variante simple este 5 RON. Așadar, dacă joci trei variante simple (A, B și C), plătești 15 RON, plus 0,50 RON, prețul biletului de hârtie. De sărbători, când valoarea premiului cel mare ajunge la milioane de euro, varianta simplă costă minim 10 RON.

Completarea unei variante combinate

O variantă combinată este jucată prin marcarea a cel puțin 7 numere în oricare din cele trei. Ea reprezintă toate combinațiile posibile de câte 6 numere din totalul numerelor selectate. De exemplu, dacă bifezi 8 numere, combinația va fi de 8 numere luate câte 6. Cu cât numărul de numere jucate este mai mare, cu atât șansele de câștig sunt mai mari, dar și prețul achitat este pe măsură.

Dacă nu ai numere preferate, pe site-ul loteriei poți lăsa softul să genereze numere aleatorii. În agenție, poți trage bile la întâmplare dintr-un bol. Este oarecum același lucru.

Se fac două extrageri săptămânale, joi și duminică. În funcție de numerele „ghicite”, există patru categorii de câștig:

  • Categoria 1 – cele 6 numere puse pe bilet se regăsesc printre cele extrase (probabilitatea este 1 la 14 milioane);
  • Categoria 2 – cinci din cele 6 numere puse pe bilet se regăsesc printre cele extrase;
  • Categoria 3 – patru din cele 6 numere puse pe bilet se regăsesc printre cele extrase;
  • Categoria 4 – trei din cele 6 numere puse pe bilet se regăsesc printre cele extrase;

Suplimentar, pe biletul de loterie poți juca și la Noroc. Acesta constă în faptul că, odată cu acceptarea biletului de către terminalul pe care se joacă, este generat un număr aleatoriu din 7 cifre, care participă la o tragere separată în urma căreia se vor atribui mai multe categorii de premii.

Un gălățean a câștigat marele premiu la Joker

Tot la Loteria Română poți juca și Joker. Alegi două seturi de 5 sau mai multe numere cuprinse între 1 și 45 și unul sau mai multe cuprinse între 1 și 20. Sunt extrase 5+1 numere, din cele grupuri (1-45, respectiv 1-20). Cele șase numere formează varianta câștigătoare.

La tragerea Joker de pe 26 februarie 2023 s-a câștigat premiul la categoria I, în valoare de 19.646.531,20 lei (aproximativ 4 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la agenția 17-081 din Pechea, județul Galați. La categoria a II-a, s-a câștigat premiul în valoare de 589.312,16 lei (aproximativ 120.000 de euro). Biletul a fost jucat la agenția 74-022 din București, sector 4.