Cele 5 tipuri principale de vin spumant

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-holding-filled-champagne-1121331/

Vinul spumant este băutura simbol a sărbătorilor și ocaziilor speciale, de la revelioane și nunți la reușite profesionale și personale. Spumantul se produce în toată lumea și este cunoscut pentru gustul specific și bulele de dioxid de carbon care dansează în pahar. Cândva o băutură pentru nobili și persoane cu bani, astăzi spumantul se comercializează în toate categoriile de preț, iar unele branduri de calitate se vând la prețuri accesibile oricui. Chiar dacă vorbim despre spumant ca o băutură cu trăsături unitare, există mai multe sortimente, cu caracteristici distincte. Descoperă în continuare care sunt cele 5 tipuri principale de vin spumant. 

 

1. Franciacorta

 

Italienii sunt renumiți în special pentru Prosecco, dar cunoscătorii apreciază în primul rând spumantul Franciacorta. Numele este omonim regiunii viticole din Lombardia în care se produce acest vin spumant unic. Franciacorta se face prin metoda tradițională, după reguli stricte. Poți încerca un vin spumant Franciacorta de la frinks.ro pentru a descoperi de ce acest produs al viticulturii italiene este atât de cunoscut. 

 

Soiurile de struguri care se folosesc la realizarea sa sunt Pinot Nero, Pinot Bianco și Chardonnay. Uneori se folosește și soiul Erbamat. Strugurii sunt culeși manual, iar mustul se lasă la fermentat peste iarnă, pentru ca în primăvară să fie pus în sticle, pentru a doua fermentație. Durata celei de-a doua fermentații variază în funcție de tipul vinului, de la 18 la 60 luni.

 

2. Șampania

 

Șampania este cel mai faimos tip de vin spumant. Este atât de cunoscut, încât mulți folosesc termenul de șampanie pentru orice vin spumant. Până la obținerea denumirii de origine controlată, chiar și alți producători foloseau numele de șampanie pentru vinurile lor. În prezent, doar băuturile obținute în regiunea omonimă din Franța pot fi numite șampanie. Soiurile de struguri folosite în producție sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Șampania este versatilă și se poate consuma alături de preparate diverse, de la preparate pentru micul dejun la deserturi. 

 

3. Prosecco

 

Prosecco poartă numele satului din regiunea Veneto, în care a apărut. În ultimii ani a devenit cel mai popular spumant din lume, datorită prețului accesibil și gustului dulce. Prosecco poate fi spumante, frizzante (semi-spumant) și tranquillo (fără bule). În producție se folosesc struguri Glera. Doar pentru versiunea rosé se includ în must și 10-15% struguri din soiul Pinot Noir. Prosecco nu se fabrică prin fermentare în sticlă, ci prin procedeul modern al maturării în cazan. De aceea, are bule mai mari, care îl fac ideal pentru cocktail-uri. 

 

4. Cava

 

Cava este un vin spumant spaniol care în ultimii ani a crescut în popularitate. Se produce în Catalonia, dintr-un soi local numit Macabeo, care se distinge prin aciditate și gust de lămâie. Se pot folosi și soiurile Xarello și Parellada, care au note de flori, citrice și pere. Cava este mai puțin dulce ca Prosecco, dar foarte aromat. Cava a fost printre primele spumante obținute cu ajutorul unei mașini de întors sticlele. 

 

5. Crémant

 

Crémant este un spumant francez, care se produce în diferite regiuni, ca Alsacia, Limoux, Loire și Burgundia. Metoda de producție este tradițională și similară celei folosite pentru șampanie. După prima fermentare, vinul este pus în sticle care sunt întoarse regulat și așezate în poziție înclinată, cu gura în jos, astfel încât bulele să nu iasă prin dop. Notele de gust ale spumantului Crémant diferă în funcție de soiurile folosite, dar în general sunt cremoase și te trimit cu gândul la diferite tipuri de nuci. Se pot folosi mai multe sortimente de struguri pentru producerea vinului spumant Crémant, printre care Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc, Cabernet Sauvignon, Gamay și Aligote.

 

Spumantul este un vin delicios, care place oricui. Cele 5 tipuri pe care ți le-am prezentat sunt cele mai cunoscute și apreciate. 

One Thought to “Cele 5 tipuri principale de vin spumant”

  1. […] Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/man-holding-filled-champagne-1121331/ Vinul spumant este băutura simbol a sărbătorilor și ocaziilor speciale, de la revelioane și nunți la reușite profesionale și personale. Spumantul se produce în toată lumea și este cunoscut pentru gustul specific și bulele de dioxid de carbon care dansează în pahar. Cândva o băutură pentru nobili și persoane cu bani, astăzi spumantul se comercializează în toate categoriile de preț, iar unele branduri de calitate se vând la prețuri accesibile oricui. Chiar dacă vorbim despre spumant ca o băutură cu trăsături unitare,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.