Ce tip de fier beton este necesar pentru fundația gardului?

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Ox49Toau6Tc

Gardurile realizate în mod corect te ajută să te bucuri de siguranță și de protecție pe durata folosirii acestora. Pentru ca un gard să îndeplinească cerințele de siguranță, este important ca procesul de realizare să se desfășoare ca la carte, de la proiect la construie, incluzând aici și armarea potrivită. Află ce tip de beton este necesar pentru fundația gardului și ce opțiuni ai în ceea ce privește achiziționarea.

De ce este nevoie de armarea fundației gardului?

Deși am spune, la o primă vedere, că un gard nu este o structură care să aibă prea multe cerințe, în realitate acest element structural trebuie să răspundă unor încărcări foarte mari. 

 

Spre exemplu, rezistența la încovoiere a unui gard este asigurată tocmai cu ajutorul elementelor din fier beton, pentru că armătura este cea care preia aceste încărcări și nu betonul, sau celelalte materiale folosite.

 

În cazul betonului, acesta are rezistențe deosebit de mari la forțe de compresiune, precum greutatea proprie a gardului și a fundației. Pentru a acoperi și alte solicitări, primul pas este să te documentezi cu privire la armăturile potrivite, cum ar fi oțelul beton. 

 

Vei observa că prețul fierului beton B500 diferă în funcție de diametrul barelor metalice, iar acest lucru face din nou referire la rezistență. Barele cu diametre mari, așadar mai groase, pot asigura o rezistență mai mare la nivelul fundației.  

Cum se alege armătura pentru fundația gardurilor?

Mai înainte de orice decizie cu privire la alegerea armăturilor, este necesar să se ia în calcul caracteristicile terenului. În funcție de tipul gardului, de dimensiuni, materiale și regim de înălțime, gardurile transmit solului diferite încărcări.

 

Spre exemplu, este lesne de înțeles faptul că un gard din beton va apăsa mai tare și va exercita o presiune mai mare la nivelul solului față de un gard de lemn. În acest caz, deși am putea spune că stabilitatea este asigurată chiar prin greutatea proprie a elementului constructiv, în realitate acest element se poate mișca și poate ceda ca urmare a forțelor laterale exercitate, cum ar fi în cazul seismelor.

 

Studiul geotehnic este analiza care se face în primă fază la nivelul terenului pentru a verifica ce capacitate portantă are acesta. Dacă solul este format din particule coezive, atunci el nu ar trebui să pună prea mari probleme în ceea ce privește fundația. În cazul în care solul este însă instabil și necoeziv, există posibilitatea de a necesita construirea unei fundații ample, cu care zidurile gardurilor să poată descărca încărcările la teren. 

Ce  tip de armături se folosesc pentru fundații de garduri?

Deoarece am menționat deja oțelul beton B500, de diferite diametre, ar trebui să știi că se pot folosi bare cu diametrul de 8, 10, 12 sau 14 mm, în funcție de tipul solului și de tipul gardului. Este recomandat să preiei exact detaliile din proiectul tehnic, deoarece inginerul proiectant îți poate oferi toate informațiile necesare cu privire la oțelul pe care trebuie să îl folosești. 

 

Nu este recomandat să folosești bare de oțel cu capacitate mai mică decât cea recomandată în proiect, deoarece acest lucru înseamnă că gardul nu își va mai putea îndeplini funcțiunile și în consecință poate ceda ca urmare a depășirii capacității portante. 

 

Fundația gardului este un element deosebit de important pentru că aceasta oferă stabilitate și o încastrare temeinică a elementului structural la nivelul solului. Alege așadar materialele de calitate, din magazine specializate de unde poți primi și sfaturi, precum magazinul Mathaus. În acest fel vei ști că gardul tău este realizat în mod corect, conform proiectului și în concordanță cu cerințele tale se siguranță și securitate. 

2 Thoughts to “Ce tip de fier beton este necesar pentru fundația gardului?”

  1. […] Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Ox49Toau6Tc Gardurile realizate în mod corect te ajută să te bucuri de siguranță și de protecție pe durata folosirii acestora. Pentru ca un gard să îndeplinească cerințele de siguranță, este important ca procesul de realizare să se desfășoare ca la carte, de la proiect la construie, incluzând aici și armarea potrivită. Află ce tip de beton este necesar pentru fundația gardului și ce opțiuni ai în ceea ce privește achiziționarea. De ce este nevoie de armarea fundației gardului? Deși am spune, la o primă vedere, că un gard… Citeste mai mult […]

  2. […] Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Ox49Toau6Tc Gardurile realizate în mod corect te ajută să te bucuri de siguranță și de protecție pe durata folosirii acestora. Pentru ca un gard să îndeplinească cerințele de siguranță, este important ca procesul de realizare să se desfășoare ca la carte, de la proiect la construie, incluzând aici și armarea potrivită. Află ce tip de beton este necesar pentru fundația gardului și ce opțiuni ai în ceea ce privește achiziționarea. De ce este nevoie de armarea fundației gardului? Deși am spune,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.