Ce sunt sistemele HVAC şi cum le folosim?

Ei bine, în cazul de fată avem de-a face cu o abreviere englezească: H-heating, V-ventilation şi AC- air conditioning. Astfel, sistemele HVAC se referă la: încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat.
Sistemele HVAC sunt folosite la scară largă, începând de la uzul personal în locuinţa până la încăperile marilor firme, săli de sport sau conferinţă. Aşadar, ţi-am pregătit aici informaţii despre fiecare în parte, legate de funcţionarea şi proiectarea sistemelor HVAC, pentru a înţelege mai bine modul lor de utilizare:

Despre încălzire: Aceste sisteme includ: centralele termice, convectori electrici, pompe de căldura sau alte sisteme care au capacitatea de a aduce căldura într-o încăpere. Avem nevoie de ele mai ales în locuinţa proprie, clădirile de birouri, restaurantele, spaţiile comerciale, serele, fabricile, uzinele şi alte locuri care au nevoie să păstreze o temperatură mai ridicată decât cea de afară pe timpul iernii.

Despre ventilaţie: Aceste sisteme sunt folosite pentru a creşte calitatea aerului şi îl pot îmbunătăţi prin dezumidificare, eliminarea prafului, dar şi a altor elemente poluante. Ele reuşesc să prevină mucegaiul şi umezeală şi ajuta şi la prevenirea unor boli precum astmul.

Se utilizează, ode obicei, în cazul încăperilor care nu primesc suficient de mult aer curat în mod natural. Cum funcţionează? Ei bine, dacă nu există geamuri pe care să le poţi deschide, sistemul de ventilaţie va aduce aerul de afară în interior prin intermediul ventilaţiei naturale sau a celei mecanice realizte cu ajutorul unui ventilator.

Despre aerul condiţionat: Acesta este unul disntre sistemele pe care le cunoaşte toată lumea. Aerul condiţionat reuşeşte să răcească temperatura din încăpere prin intermediul unei instalaţii care funcţionează adesea cu freon.

Cea mai des întâlnită greşeala este concepţia oamenilor despre sistemele de aer condiţionat, care consideră că acestea sunt folosite doar pentru a face frig, nu şi căldură. Aceste sisteme pot avea şi rolul de a dezumidifica aerul şi nu exclud şi posibilitatea de a încălzi încăperea.

Sistemele HVAC, de cele mai multe ori, sunt instalate împreună pentru a oferi confortul necesar în interiorul clădirilor atât pe timp de vară, cât şi pe întreaga durată a anotimpului rece. Aceste trei sisteme sunt menite pentru manipularea aerului şi schimbarea temperaturii acestuia şi sunt proiectate şi instalate de Frigotehnics, cel mai bun partener specializat în instalaţiile frigorifice şi de climatizare!

Leave a Comment