Ce faci când bateria de la maşină ţi s-a descărcat?

sursa foto: https://pixabay.com/photos/jumper-cables-battery-engine-car-926308/

 Bateria face parte din categoria consumabilelor auto. În funcţie de mediul în care conduci, aceasta poate avea o durată de viaţă mai lungă sau mai scurtă. Atunci când constaţi că bateria este descărcată, înlocuirea acesteia nu este întotdeauna singura soluţie. Iată câteva situaţii în care se poate descărca acumulatorul auto şi cum le poţi depăşi:

Posibile cauze pentru descărcarea bateriei:

Ca orice alt acumulator, şi bateriile au un anumit ciclu de funcţionare. În cazul unei exploatări eficiente, acumulatorul auto se va descărca după câţiva ani de utilizare. Există însă şi câteva excepţii:

  •       ai lăsat farurile aprinse, luminile din habitaclu, luminile de avarii sau radioul aprins peste noapte sau timp de câteva ore, cu motorul oprit;
  •       ai lăsat maşina în parcare mai multe zile la rând, timp în care nu ai mai pornit-o;
  •       ai neglijat măsurile de întreţinere a bateriei, lăsând să se acumuleze murdărie în zona bornelor;
  •       defecţiune a alternatorului, care nu mai încarcă bateria corespunzător;
  •       un scurtcircuit la sistemul electric al maşinii, care face ca bateria să se descarce rapid;
  •       valori de temperaturi negative, care contribuie la descărcarea bateriei, mai ales atunci când acestea se află la finalul ciclului de viaţă.

Ce poţi face

Primul lucru pe care îl faci atunci când constaţi că bateria este moartă este identificarea cauzei:

Pornirea cu cabluri

De cele mai multe ori, o baterie descărcată complet poate fi încărcată şi folosită o bună perioadă de timp în continuare. Pentru a porni maşina vei avea nevoie de două elemente esenţiale: un set de cabluri de curent auto şi o maşină donatoare de curent. Utilizarea cablurilor este destul de simplă: parchează maşina de la care primeşti curent cât mai aproape de maşina ta şi conectează capetele roşii ale firelor pe fiecare bornă pozitivă a fiecărei maşini, procedând la fel şi cu clemele negre pentru bornele negative. Porneşte mai întâi motorul maşinii donatoare, după care încearcă să porneşti maşina ta. Dacă funcţionează, deconectează cablurile şi lasă alternatorul să-ţi încarce bateria timp de câteva minute.

Încărcarea cu redresor

În lipsa unor cabluri de curent auto, alternativa este să demontezi bateria de pe maşină şi să o conectezi la un redresor. Dacă ai acces la un astfel de dispozitiv, lasă bateria la încărcat peste noapte. A doua zi ar trebui să o poţi monta pe maşină şi să pornească fără probleme.

Înlocuirea bateriei

Atunci când încărcarea cu cabluri sau redresor nu durează mai mult de câteva zile există două explicaţii: fie bateria a ajuns la final, fie se descarcă forţat. Dacă ştii că acumulatorul are mai puţin de 2 sau 3 ani, perioadă în care se află chiar în garanţie de la producător, trebuie să cauţi cauza descărcării. Atunci când bateria este mai veche de 5 ani, cel mai probabil va trebui să o înlocuieşti. Deconectează bornele şi oferă bateria la schimb în magazin pentru a fi reciclată şi a primi o reducere a produsului nou. Alege un model cu cel puţin acelaşi amperaj, dacă nu chiar unul mai mare, pentru a fi sigur de eficienţa bateriei în sezonul rece.

Vizită la service

În cazul în care ciclul de descărcări se repetă frecvent, este clar că ai o problemă la sistemul electric al maşinii. Acestea trebuie diagnosticate de către specialişti într-un mediu profesionist. Programează o diagnoză şi remediază cât mai repede orice problemă constatată, pentru a reduce riscurile unor defecţiuni majore.

În cele mai multe situaţii, bateria descărcată te surprinde într-un moment nefavorabil. Fie te grăbeşti dimineaţa să ajungi la serviciu sau cu copiii la şcoală, fie trebuie să pleci la drum într-o zi mohorâtă şi rece. Indiferent de condiţii trebuie să ştii cum să reacţionezi pentru a te bucura cât mai rapid de confortul maşinii personale.

 

One Thought to “Ce faci când bateria de la maşină ţi s-a descărcat?”

  1. […] sursa foto: https://pixabay.com/photos/jumper-cables-battery-engine-car-926308/  Bateria face parte din categoria consumabilelor auto. În funcţie de mediul în care conduci, aceasta poate avea o durată de viaţă mai lungă sau mai scurtă. Atunci când constaţi că bateria este descărcată, înlocuirea acesteia nu este întotdeauna singura soluţie. Iată câteva situaţii în care se poate descărca acumulatorul auto şi cum le poţi depăşi: Posibile cauze pentru descărcarea bateriei: Ca orice alt acumulator, şi bateriile au un anumit ciclu de funcţionare. În cazul unei exploatări eficiente, acumulatorul auto se va descărca după câţiva ani de utilizare.… Citeste mai mult […]

Comments are closed.