Ce creșteri de pensii sunt programate pentru toamna aceasta și următorii ani

În afară de creșterea punctului de pensie programată pentru toamna aceasta și pe care o aveam și în lipsa noii reglementări a pensiilor, recent publicate în Monitorul Oficial, o creștere substanțială a pensiilor va avea loc în toamna anului viitor, când punctul va trece de 1.700 de lei. Valoarea acestuia e programată să crească anual, în fapt, însă punctul de pensie nu se mai regăsi în formula de calcul a pensiilor în noua lege, pentru că va fi „înghițit” de o altă componentă a formulei. Pe lângă asta însă, legea nouă prevede și recalcularea unor pensii.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial și devine astfel, din septembrie 2021, noua reglementare pentru pensiile publice, actuala lege fiind atunci abrogată. Printre multe altele, această lege prevede și creșteri succesive ale punctului de pensie, creșteri care se vor aplica până la intrarea ansamblului legii în vigoare (prevederile respective se aplică mai devreme). Prima creștere a punctului de pensie este cea din 1 septembrie 2019, când punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei, la 1.265 de lei. O precizare trebuie făcută în legătură cu această mărire: ea nu e prevăzută numai de noua Lege a pensiilor, ci și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Prin urmare, ea opera și în lipsa acestei noi legi.

Anul următor, tot de la 1 septembrie, punctul de pensie va cunoaște o creștere substanțială: de la 1.265 de lei va ajunge la 1.775 de lei. Apoi, la 1 septembrie 2021, punctul de pensie va mai crește cu 100 de lei și va ajunge la 1.875 de lei. Potrivit noii legi, chiar formula de calcul a pensiilor este schimbată față de actuala lege, pentru că intră în schemă punctul de referință: el e calculat ca raportul dintre punctul de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25 (în 2021, valoarea acestui punct va fi de 75 de lei). Astfel, pensia e calculată prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Anual, acest punct de referință se va mări.

Aceste creșteri sunt însoțite în noua lege și de multe recalculări de pensii, de pildă:

  • pensiile anticipate din prezent vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula;
  • pensiile anticipate parțiale fără diminuare vor deveni pensii pentru limită de vârstă și se vor recalcula prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, scrie în noua lege. Dacă după recalculări va rezulta o pensie mai mică decât cea plătită/cuvenită, atunci se va păstra cel mai avantajos cuantum, mai scrie în document.

O. V. 

2 Thoughts to “Ce creșteri de pensii sunt programate pentru toamna aceasta și următorii ani”

  1. Persoane "importante"!

    Pana la aceste mariri, artistilor li s-au dublat deja pensiile, L221/2108. E bine insa ca un million de pensionari nedreptatiti au DAT o palma PSd, la euro parliament are

  2. Anonim

    Eroare. Punctul de pensie se va regasi in formula de calcul a pensiei. Numarul de puncte de pensie adunate de-a lungul activitatii se inmnulteste cu valoarea de referinta si va rezulta pensia cuvenita!

Leave a Comment