Cazurile de stop cardiac – raportate la Registrul European

Cazurile de stop cardiac -  raportate la Registrul EuropeanPentru a se alinia la normele europene din Sănătate în ceea ce priveşte prevenţia şi tratarea corectă a bolilor sistemului circulator, medicii români vor raporta cazurile de infarct către Registrul European de Stop Cardiac. Iniţiativa aparţine medicilor ieşeni, dar, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, cel mai probabil, ea va fi preluată în cel mai scurt timp posibil şi de către medicii din restul judeţelor ţării.

Monitorizarea datelor este un aspect de prim folos în privinţa gestionării bolilor care au un impact major asupra sănătăţii, acest lucru permiţând conturarea unor strategii de activitate atât în ceea ce priveşte partea de prevenţie, cât şi tratamentul cel mai potrivit.

În acest sens, în România au fost înfiinţate câteva registre – Registrul de diabet, Registrul oncologic, cel al bolnavilor cronici etc, iar la nivelul Uniunii Europene există şi un Registru de stop cardiac care se doreşte a fi implementat la nivelul tuturor ţărilor membre tocmai din cauza faptului că prin stop cardiac decedează majoritatea covârşitoare a persoanelor. Acest registru a fost înfiinţat în anul 2009, însă până acum nu s-au colectat date despre cazurile de stop cardiac din România. Doar patru ţări au participat până în acest an la alcătuirea registrului, respectiv Belgia, Germania, Danemarca şi o regiune din Spania.

Începând din 2011, medicii români vor trimite şi ei datele despre cazurile de stop cardiac care s-au înregistrat pe teritoriul întregii ţări.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Mihai Cheşeli, ne-a declarat că asociaţiile profesioanle, respectiv institutele de cardiologie vor trebui să implementeze acest Registru şi în România.

Leave a Comment