Care este relația dintre Biserică și Medicină?

Sunt multe întrebări de la care ar trebui să așteptăm răspunsuri foarte bune, dar una dintre problemele care ne pune foarte mult pe gânduri este cea care implică atât medicina cât și biserica în același context. Știm deja că este o limită foarte fină dintre elementele care definesc biserica și elementele care definesc foarte clar ce înseamnă medicina modernă, iar astăzi vom dezbate fiecare dintre aceste afirmații.

Care este curentul religios al medicinei?

Din tot ceea ce se discută și din tot ceea ce religia încearcă să promoveze, știm clar că din punct de vedere duhovnicesc, medicina încearcă să promoveze un stil de vindecare bazat pe spiritualism și pe strategii sau proceduri bazate sfințenie, rugăciune și echilibru intelectual. Ceea ce încercăm să spunem este că biserica va încerca tot mai mult să încurajeze practici naturale și spirituale pentru vindecarea durerilor sufletești, dar și trupești. În cartea Știința Medicinei Duhovnicești. Practica psihoterapiei ortodoxe, Ierotheos, MItropolitul Nafpaktosului ne spune foarte clar sau cel puțin încearcă să ne transmită că biserica nu are alt scop decât să ofere oamenilor un echilibru moral și social.

Și că vindecarea poate să apară aproape isntantaneu atunci când omul își creează o conexiune directă cu Dumnezeu, dar și cu cei din aproapele său. Cum putem face asta? Autorul explică o anumită soluție ce ar putea fi mai mult sau mai puțin în strânsă legătură cu modul în care comunicăm cu Dumnezeu. Tămăduirea rănilor este posibilă numai printr-un stil de viață plin de smerenie, rugăciune și spiritualism.

Ce ar face omul fără Dumnezeu? Lipsa credinței și lipsa lui Dumnezeu sunt caracterizate de anumite suferințe pe care le simțim mai mult sau mai puțin în momentele grele din viața noastră. Să te simți singur nu este un lucru foarte simplu și nici să te afli într-o continuă stare de dezechilibru sau singurătate nu te va ajuta pe termen lung. Harul lui Dumnezeu, după spusele lui Ieratheos, te ajută să scapi de stările de nesiguranță și te ajută să nu te mai simți atât de gol ca odinioară.

Suficiența vindecării trupești

Conform spuselor bisericii, vindecarea trupească este un proces prin care omul oricum trece de-a lungul întregii sale vieți. Dar ar trebui să acordăm la fel de multă atenție și pentru vindecarea sufletească și toate elementele care definesc sufletul și liniștea spirituală.

Biserica ar putea chiar să ne ajute să interpretăm corect și moartea sau depășirea tărâmului fizic. Mulți dintre noi au dificultăți foarte mari în a înțelege ce înseamnă cu adevărat moartea, dar cu o pregătire spirituală potrivită și cu un regim medical bisericesc adecvat, putem atinge un nivel impresionant de vindecare spirituală. În cartea Viața, Boala, Moartea, Despre credință și îndoială – Dumnezeu și Omul – Despre frumusețe, putem găsi foarte multe paragrafe și chiar capitole care ne învață despre moartea și despre cum să gestionăm viața dinaintea ei.

Concluzie

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care ți le putem spune despre medicina bisericească, înțelegerea ei și despre importanța acesteia. Niciodată să nu confundăm medicina clasică cu cea bisericească, dar nici nu trebuie să ne lipsim de una dintre ele.

2 Thoughts to “Care este relația dintre Biserică și Medicină?”

  1. […] Sunt multe întrebări de la care ar trebui să așteptăm răspunsuri foarte bune, dar una dintre problemele care ne pune foarte mult pe gânduri este cea care implică atât medicina cât și biserica în același context. Știm deja că este o limită foarte fină dintre elementele care definesc biserica și elementele care definesc foarte clar ce înseamnă medicina modernă, iar astăzi vom dezbate fiecare dintre aceste afirmații. Care este curentul religios al medicinei? Din tot ceea ce se discută și din tot ceea ce religia încearcă să promoveze, știm clar… Citeste mai mult […]

  2. […] Sunt multe întrebări de la care ar trebui să așteptăm răspunsuri foarte bune, dar una dintre problemele care ne pune foarte mult pe gânduri este cea care implică atât medicina cât și biserica în același context. Știm deja că este o limită foarte fină dintre elementele care definesc biserica și elementele care definesc foarte clar ce înseamnă medicina modernă, iar astăzi vom dezbate fiecare dintre aceste afirmații. Care este curentul religios al medicinei? Din tot ceea ce se discută și din tot ceea ce religia încearcă să promoveze,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.