Bolile cardiovasculare afectează aproape 20 la sută din populaţia Sălajului

Bolile cardiovasculare afectează aproape 20 la sută din populaţia Sălajului

Circa 80 la sută din cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentaţia nesănătoasă, sedentarism şi fumat, potrivit ultimei analize statistice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii atât în România, cât şi la nivel mondial. Aceste afecţiuni sunt extrem de răspândite şi în judeţul Sălaj, iar numărul bolnavilor cronici din această categorie creşte de la an la an.

Sălaj, judeţul hipertensivilor

Conform ultimelor statistici ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, la sfârşitul lui 2010, dintr-o populaţie de peste 240.000 de locuitori, aproape 31.809 sălăjeni sufereau de hipertensiune cronică, 3.470 dintre acestia fiind diagnosticati doar în cursul anului trecut. De asemenea, la finele anului lui 2010, în judeţul nostru erau înregistrate 12.595 de persoane diagnosticate cu cardiopatie ischemică. Dintre acestea, 1.413 au fost diagnoticate în cursul aceluiaşi an. Evident, aceste boli conduc detaşat în topul bolilor cronice din judeţul Sălaj.

Conform ultimei analize statistice din luna ianuarie 2011 a OMS, bolile cardiovasculare rămân în topul afecţiunilor cu cea mai mare rată a mortalităţii. Reprezentanţii Sănătatea Press Group afirmă că statisticile preconizează că la nivel mondial până în anul 2030, 23,6 milioane de oameni vor muri din cauza afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, s-a identificat că principalele cauze pentru apariţia a peste 80 la sută din cazurile de boli cardiovasculare sunt: alimentaţia nesănătoasă, sedentarismul şi fumatul.

OMS recomandă eliminarea factorilor de risc

Strategiile recomandate în raportul OMS de reducere a prevalenţei bolilor cardiovasculare la nivel mondial vizează eliminarea acestor factori de risc. Specialiştii insistă pe reechilibrarea alimentaţiei prin adoptarea unui comportament alimentar sănătos care presupune consumul zilnic de fructe şi legume, evitarea alimentelor bogate în grăsimi, sare şi zahăr şi păstrarea greutăţii normale. În aceeaşi măsură, pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare, la fel de importantă este şi realizarea de activităţi fizice regulate şi evitarea fumatului activ şi pasiv.

Leave a Comment