Barajele si digurile din Salaj, la control

Barajele si digurile din Salaj, la controlO comisie de experti formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apele Romane, Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa, Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Salaj, Institutia Prefectului si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj a verificat, saptamana trecuta, constructiile hidrometrice cu rol de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile din judetul Salaj.

Potrivit unui comunicat al SGA Salaj, comisia a controlat starea tehnica a barajelor si digurilor de contur ale acumularilor, ale lucrarilor de consolidari de mal si de regularizare a albiilor, zonelor cu eroziuni de mal care au avansat la viiturile din acest an si care pot pune in pericol stabilitatea liniilor de aparare sau unele zone locuite. De asemenea, au fost luate in vizor stocurile de materiale si mijloace de aparare impotriva inundatiilor, modul de intretinere a magazinelor de materiale, dar si masurile intreprinse pentru completarea si reinnoirea acestora.

Pe lista digurilor verificate se numara cele de aparare de pe raul Crasna si Valea Zalalui, digurile de pe afluentii raului Somes – Valea Agrij, Valea Rosie si Apa Sarata, barajul Varsolt, Polderul Cuceu. Controalele au vizat si lucrarile de regularizare a Vaii Almas, in zona comunelor Zimbor si Balan, a Vaii Zalaului, in zona resedintei de judet si a comunei Bocsa, Vaii Salaj, zonele cu eroziuni de mal pe cursurile de apa Valea Sancraiu Almasului, in localitatea Sutor, Valea Agrij, in zona orasului Jibou, Valea Apa Sarata, in aval de acumularea nepermanenta Cuceu, raul Crasna, pe sectorul neamenajat amplasat aval de acumularea Varsolt.

Controlul a scos in evidenta necesitatea continuarii demersurilor pentru promovarea lucrarilor de refacere a structurilor de aparare la inundatii afectate de viiturile din iunie-august 2010 si completarea stocurilor de materiale si mijlocale de aparare, in conditiile in care acestea exista la nivel minim. Potrivit SGA Salaj, comisia a identificat zone critice prioritare pe cursurile neamenajate ale raului Crasna, Valea Colitca, Valea Agrijului si afluentii Vaii Almas.

Leave a Comment