Bani “fără număr” pentru angajaţii bisericilor din Sălaj

Aproape 5 milioane de lei vor cheltui în acest an autorităţile judeţene, din bani de la bugetul naţional, pentru plata salariilor către personalul neclerical din Sălaj. Suma este cu o jumătate de milion de lei mai mare decât cea pe care Consiliul Judeţean Sălaj a asigurat-o în 2012 în această direcţie, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei.
“Conform legislaţiei privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România, în 2012 s-au asigurat fondurile necesare pentru plata contribuţiilor aferente celor 530 de posturi de personal neclerical din judeţ”, susţine Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al CJ Sălaj. Potrivit spuselor sale, suma necesară în acest an este mai mare decât în 2012, ca urmare a indexării salariilor. “Suma lunară a fost diferită în 2012, în funcţie de indexările aplicate salariilor bugetarilor. Astfel, în intervalul ianuarie-iunie, s-au plătit 662 de lei pentru fiecare din cei 530 de salariaţi, contribuţia fiind majorată la 714 lei, pentru perioada iulie-noiembrie, pentru ca în ultima lună a anului trecut să ajungă la 767 de lei”, a explicat reprezentantul adminisraţiei judeţene.
Pe lângă cei aproape 4,4 milioane de lei cheltuiţi în 2012 cu salariile personalului neclerical, CJ Sălaj a alocat unele sume contruirea ori reabilitarea unor lăcaşuri de cult, dar şi pentru susţinerea activităţilor de asistenţă socială prestate de bisericile din judeţ. Astfel, anul trecut, de la vistieria judeţului au fost alocaţi 500.000 de lei pentru cofinanţarea lucrărilor de construire, amenajare şi reparare a 128 de lăcaşuri de cult din Sălaj, o cincime din sumă fiind destinată ridicării sediului Episcopiei Sălajului. Alţi 660.000 de lei au fost destinaţi programului de cofinanţare a plăţii unor asistenţi sociali care lucrează pe lângă 28 biserici şi au grijă de aproape 300 de persoane cu nevoi speciale. Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a dat asigurări că în acest an, instituţia pe care o conduce nu va aloca niciun ban pentru lăcaşurile de cult, însă a precizat că va continua proiectul de îngrijire şi asistenţă socială demarat acum şase ani.
Prin personal neclerical se înţelege alţi angajaţi decât preoţii, cum sunt îngrijitorii, contabilii, asistenţii sociali, călugări, călugăriţe, cantorii, clopotarii etc. La nivelul judeţului, prin legea bugetului de stat s-a stabilit că numărul de posturi de personal neclerical nu poate depăşi 530. Bineînţeles, unităţile de cult au întins coarda la maxim, astfel că în cele 283 de parohii sălăjene lucrează 530 de angajaţi neclericali.

Alte articole

10 Thoughts to “Bani “fără număr” pentru angajaţii bisericilor din Sălaj”

 1. Parere.

  Da de ce sa platim din buget astfel de functionari?Sa si-i plateasca comunitatile,sau credinciosii nevoie mare ,sa presteze gratuit pentru astfel de servicii!Si nici popii utilizatori de masini de masini si posesori de viloace sa nu mai fie platiti de la buget!O duc prea bine.Belesc bani pe toate directiile !Astia chiar traiesc bine!

 2. Zălăuan

  Niciodată, de la Cuza Vodă încoace statul român nu a plătit salariile preoţilor, ca să nu mai vorbim de funcţionarii din biserici.
  USL, dacă arunci banii publici, o să ajungi mai rău decât PDL.
  Oare de asta o fost revoluţie ?
  Ca să belim pe români de bani şi să-i dăm la biserici ?!

 3. ion

  Zălăuan,
  Banii astia se dau la personalul neclerical,nu la biserci sau popi,adica la cantareti ,diaci si ce or mai fi ei pe acolo. Pentru biserici si popi is alti bani!
  Traiasca BOR!

 4. EMILIA

  I-mi plac sondajele de opinie in cine avetmai multa incredere ? Biserica Armata Parlament si sa vezi ce se arunca romanasii pe biserica Atunci de ce va mai plingeti ca popii sint avari ,sac fara fund etc.CIOCU mic si pune banii jos ca altfel ramine mortul pe prispa.Ce veti face ca toti vor sa creasca ierarhic mai un doctorat mai un rang in plus mai un briu rosu atunci sa vezi nevoie de bani si de biserici nu mai conteaza ca nu se mai nasc copii sint BABE si platesc ele . va doresc succes si la cit mai multi popi ca de ei are tara nevoie .Chemati-i la sfintit casele .

 5. Parere

  Pai sa te ingroape se poate si fara popa ca al de sus te primeste oricum daca meriti.Dar atunci de unde i-au banii preasfintiile lor,sa traiasca bine.Ce Sergiu Nicolaescu nu a plecat la domnul daca nu l-au lalait popii?A plecat si gata,o taxa mai putin incasata de un cleric,si bani mai multi la buzunarul familiei.

 6. Anonim

  vad ca foarte multi se inghesuie sa comenteze toate subiectele legate de biserica dar oare cati au observat ca toate articolele despre biserica si de azi si din zilele trecute sunt scrise de aceeasi persoana andreea vilcovschi ? treaba asta nu va spune nimic ? ganditi putin ca doar nu sunteti plante !!!!

  1. ilie

   nu inteleg care o fi legatura pe care te straduiesti sa o insinuezi? oamenii sunt interesati de subiectul asta si de mizeria din curtea bisericii, prin urmare de ce ar conta daca semneaza popescu ori ionescu articolul?

 7. Anonim

  Indiferent de cine scrie articolele cu popimea,tot nu ar trebui platiti de la buget.Cine vrea popa sa-l plateasca din banii personali.Garantez ca vor intra in rai iar cei ce au dat bani la popi vor merge la necuratul.Hristos a fost bogat? nu. si atunci popii de ce sa se imbogateasca pe spinarea credinciosilor?Lasatii fara danii generoase si sa vedeti cum dispare aceasta meserie de belitori.

 8. Anonim

  Daca ar vedea omul de rand constructia catedralei neamului sunt convins ca80% dintre ortodoxi ar trece la alta religie .Asta este o generatie de popi megalomani statul roman nu este capabil sa analizeze acest capitol

 9. ion sfat

  domnisoara sau doamna ce esti prima data te imformezi si dupa aia scrii

Leave a Comment