Bani cu ţârâita pentru străzile municipiului

Bani cu ţârâita pentru străzile municipiului

Străzile din municipiu vor fi reparate pe bani mai puţini în acest an. Municipalitatea a alocat din banii contribuabililor 3,8 milioane de lei pentru întreţinere şi reparaţii străzi, reprezentând doar 30 la sută din valoarea fondurilor alocate acestui sector în cursul anului trecut. Însă promite că aceste lucrări, deşi restrânse din cauza bugetului redus, vor fi de calitate.

Aproximativ 3,8 milioane de lei a alocat municipalitatea pentru reparaţiile străzilor din oraş pe parcursul acestui an. Potrivit administratorului public în cadrul Primăriei Municipiului Zalău, Radu Nistorescu, bugetul este cu mult mai mic faţă de anul trecut. Suma alocată anul acesta pentru întreţinere şi reparaţii străzi este la nivelul a 30 la sută din bugetul de anul trecut, respectiv 3,8 milioane de lei. În acest buget sunt cuprinse reparaţii străzi, platforme carosabile şi pietonale, canalizări, decolmatări canalizări, reparaţii şi aduceri la cote a gurilor de scurgere, curăţare şanţuri şi rigole, etc. Totodată, din aceste sume vor fi efectuate lucrările pe bază de comandă, şi anume, de refacere a carosabilului în urma lucrărilor de reabilitare/extindere a reţelelor de apă şi canalizare executate de firma OMS Ungaria. Trebuie însă avut în vedere faptul că, atâta timp cât bugetul a fost redus, şi programul de reparaţii şi întreţinere străzi este ca atare. Dar lucrările cuprinse vor fi de calitate, nu renunţăm la aceasta doar pentru a face lucrări mai multe. Suntem conştienţi că, în timp, orice lucrare proastă costă mai mult decât o lucrare bună, ne-a declarat Radu Nistorescu.

Lucrările prevăzute a se executa în acest an vizează mai multe străzi din municipiu. Şi anume, vor fi efectuate reparaţii de platforme carosabile şi pietonale în cartierul Dumbrava I şi II (lucrări în continuare) şi în cartierul Dumbrava Nord – reparaţii carosabil, trotuare şi parcări. Intră în reparaţii strada Olarilor (tronsonul ANL – strada Avram Iancu), strada Tudor Vladimirescu (sens giratoriu), strada Porolissum – autogară, bulevardul Mihai Viteazul – intersecţie strada Tudor Vladimirescu (realizarea unei benzi de separare şi, în funcţie de disponibilităţi, se va încerca şi refacerea parcării de la bloc A96), bulevardul Mihai Viteazul – în zona Gării (reparaţii cu frezare carosabil şi trotuar, pe porţiuni) şi strada Torentului (carosabil şi trotuare). Pe străzile Crângului şi Ghioceilor sunt programate lucrări de reparaţii prin pietruire şi reprofilare. De asemenea, din bugetul alocat vor fi realizate şi alte lucrări precum: canalizări, decolmatări canalizări, reparaţii şi aduceri la cote a gurilor de scurgere, curăţare şanţuri şi rigole, finalizarea canalizării pluviale în cartierul Păcii şi reparaţii prin plombări asfaltice.

Însă reprezentanţii municipalităţii mai au un as în mânecă pentru creşterea bugetului de reparaţii străzi. Administratorul public Radu Nistorescu susţine că anumite porţiuni de străzi din municipiu vor fi reparate din fonduri de la bugetul de stat. În cadrul Programului guvernamental de reparaţii a 10.000 km de drumuri judeţene şi drumuri de interes local, am înscris anul trecut un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea a 15 kilometri de drum din judeţ. Este vorba de strada 22 Decembrie 1989 (care este drum judeţean), străzile Decebal şi Corneliu Coposu (de la intrarea în oraş până în centru), partea de ieşire din oraş în cartierul Ortelec (tot drum judeţean) şi o parte din strada George Coşbuc, a menţionat Radu Nistorescu, administrator public.

Începând din acest an, fondurile pentru întreţinere şi reparaţii străzi au intrat în bugetul de venituri şi cheltuieli al SC Citadin SRL Zalău, firma care a preluat parte din atribuţiile Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public.

Leave a Comment