Atentie la bolile din stranduri si piscine!

Atentie la bolile din stranduri si piscine!

Pereti plini de igrasie si cu tencuiala cazuta si concentratie de clor din apa, la limita minima impuse de lege. Acestea au fost principalele nereguli constatate de catre inspectorii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj in strandurile, piscinele sau bazinele de inot din judetul Salaj. Astfel ca, desi sunt refugiul ideal in fata vremii caniculare din ultimele saptamani, pe cat sunt de binevenite, pe atat sunt de priculoase pentru sanatate. O scalda la strandurile sau la piscinele nedezinfectate ne poate pricopsi cu diferite boli, ciuperci, furuncule sau negi, dar si cu afectiuni ale ochilor sau diferite alergii, avertizeaza medicii dermatologi.

In urma controalelor efectuate in strandurile si piscinele din judetul Salaj, in perioada 25 iunie-6 iulie, inspectorii DSP Salaj au constatat nenumarate nereguli, printre care se numara si cea mai grava, respectiv slaba clorinare a apei, la limita minima admisa de legislatia in vigoare. Potrivit purtatorului de cuvant al DSP Salaj, Mihai Cheseli, aceste controale au vizat conditiile igienico-sanitare din unitati, calitatea apei de imbaiere, conditiile igienico-sanitare in unitatile de alimentatie publica din incinta complexurilor, conditiile igienico-sanitare din spatiile de cazare, precum si starea de sanatate a personalului angajat, mai precis, verificarea examinarilor medicale periodice conform HG 355/2007. Rezultatele au scos la iveala faptul ca la Baile Boghis, in bazinul acoperit, concentratia de clor era la limita minima admisa de legislatia in vigoare. La strandul de langa Simleu Silvaniei, la ora controlului, bazinul mare, cel exterior, nu era dat in folosinta, fiind in probe tehnologice. Probleme deosebite au fost insa la bazinele acoperite care, din cauza lipsei sistemului de exhaustare si ventilatie, au peretii in stare avansata de degradare, prezentand tencuiala cazuta si igrasie.

La Strandul Tineretului din Zalau si la piscina din cadrul Hotelului Severus, conditiile igienico-sanitare sunt corespunzatoare, probele de apa incadrandu-se in limitele prevazute de legislatie. Insa, in prezent, doar Strandul Tineretului din Zalau si Baile Boghis au contracte de monitorizare a calitatii apei, ne-a declarat Cheseli. Astfel, ca masuri, inspectorii au recomandat agentilor economici adoptarea unor masuri stricte de clorinare a apei, de asemenea, unitatilor care nu aveau contracte de monitorizare a apei, incheierea acestora cu laboratoare autorizate.

Boli de piele de la piscina sau strand

Specialistii dermatologi atrag atentia populatiei ca apa din bazinele si piscinele nedezinfectate poate provoca boli grave. Printre acestea se numara tricofitia, o parazitare a firului de par care conduce la caderea definitiva a parului. Daca apa nu e indeajuns clorinata, cei care se scalda se pot imbolnavi de conjunctivite bacteriene si de dermatite. Dupa cum ne-a declarat doctorul Augustin Pop, medic dermatoloc la Sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, circa 10-15 persoane se prezinta, saptamanal, la cabinetul lui, cu diferite afectiuni de piele, contactate, dupa cum spun pacientii, prin frecventarea strandurilor publice. Astfel, pentru a ne feri de aceste probleme de sanatate, doctorul Pop recomanda o mare atentie la ce stranduri sau bazine alegem sa mergem si, de preferat, sa evitam aglomeratia. Tot el ne-a prezentat pe scurt bolile ce pot fi luate inotand in piscinele sau strandurile nedezinfectate. Sunt trei categorii mari de dermatoze infectioase (afectiuni la nivelul pielii), si anume, cele determinate de microbi, infectiile virale si cele determinate de ciuperci. Din prima categorie fac parte foliculitele, cel mai des intalnite, determinate de stafilococi patogeni, si granulomul de piscina, care, desi apare mai rar, este o afectiune mult mai grava.

Granulomul de piscina este determinat de o bacterie inrudita cu bacilul Koch – tuberculoza. Se manifesta prin noduli de culoare violacee, la nivelul unor zgarieturi pe tegumente. Acesti noduli evolueaza lent si ajung, in cele din urma, sa ulcereze. Sunt foarte rezistenti la tratament, necesitand administrare de tuberculostatice, si anume, de tratament pentru tuberculoza. Din cea de-a doua categorie – infectiile virale – fac parte verucile, anume negii din talpa, asa numitele cuie in talpa. Se localizeaza, de obicei, la nivelul picioarelor, dar uneori si pe maini, avand o perioada de icubatie de pana la sase luni. De obicei, negii se confunda cu bataturile, dar sunt mult mai durerosi si rezistenti la tratament. Din ultima categorie amintita, infectiile determinate de ciuperci, se desprind micozele cutanate, care se localizeaza interdigitoplantar, la nivelul regiunii inghinale, dar si la nivelul pielii, asa numitul pitiriazis versicolor. Sunt afectiuni care, la debut, prezinta prurit (mancarimi) intens. Apar sub forma de vezicule, descuamari interdigitale, sau numeroase pete pigmentare la nivelul toracelui care, dupa o evolutie de cateva saptamani, se pot depigmenta, a afirmat medicul dermatolog, Augustin Pop. El a adaugat acestor afectiuni si bolile provocate de susbtantele ce se folosesc la curatarea piscinelor. Acestea se manifesta prin iritatii la nivelul tegumentelor, in special la nivelul organelor genitale, fiind determinate de concentratia crescuta in clor, care evolueaza in dermite de contact, localizate la maini sau la picioare. Tot din cauza clorului, apare, frecvent, asa numita acnee de clor, ce se localizeaza la nivelul coapselor si in regiunea fesiera. Afectiunea se manifesta prin mici formatiuni nodulare sau vezicule, care cedeaza la cateva zile de la contactul cu apa clorinata excesiv.

Chiar si boli venerice

Un alt medic dermatolog, doctor Ana Tatiana Ielciu, ne-a spus ca si bolile venerice se pot transmite prin inotul in bazinele si piscinele nedezinfectate, insa ne-a asigurat ca SIDA, sifilisul si gonoreea nu se pot contacta, sub niciun fel, nici prin apa si nici prin folosirea grupului sanitar de catre persoanele bolnave. Doctor Ielciu ne-a prezentat unele boli cu transmitere sexuala cu care ne-am putea pricopsi prin frecventarea strandurilor nedezinfectate. La femei poate sa apara candidoza vaginala, iar la barbati balanita candidozica, care, netratate, pot duce la afectiuni grave ale organelor genitale. O alta afectiune este trichomoniaza genitala, care se transmite doar in anumite conditii si care nu se manifesta decat la cateva saptamani de la contactarea virusului. De retinut este faptul ca atat persoana infectata, cat si partenerul cu care are contacte sexuale trebuie sa urmeze tratamentul, riscul de contaminare existand in permanenta daca se trateaza numai unul dintre acestia, a explicat Tatiana Ielciu.

Cum sa ne ferim

Pentru a ne feri de astfel de pericole asupra sanatatii (ca si cele amintite mai sus), ar trebui ca patronilor unitatilor economice care detin stranduri, bazine si piscine sa respecte normele impuse de Ministerul Sanatatii privind functionarea acestor unitati, respectiv asigurarea calitatii apei, a dezinfectarii corecte a bazinelor si strandurilor etc. Insa cea mai sigura protectie este ca cetatenii sa respecte normele de igiena individuala. Si anume, inainte de intrarea sau iesirea din bazin sa treaca pe la dusuri. Sa foloseasca grupul sanitar, nu cum se obisnuieste, in unele locuri la romani, apa din bazin. De asemenea, si proprietarii acestor unitati ar trebui sa interzica intrarea in bazine a persoanelor cu afectiuni transmisibile la nivelul pielii si sa se asigure ca oamenii care frecventeaza aceste locuri respecta minimele norme de igiena, care, din pacate, in majoritatea bazinelor si piscinelor, de la noi, din Romania, lasa mult de dorit.

Leave a Comment