Apa de la Vîrşolţ, verificată de comisarii Gărzii de Mediu

Apa de la robinetele zălăuanilor, din lacul de acumulare Vîrşolţ, este captată, tratată şi distribuită corespunzător. Cel puţin asta susţin şi reprezentanţii Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu (GM) Sălaj ca urmare a unei acţiuni de verificare în zona cu pricina. Potrivit unor informaţii furnizate de George Ionuţ Fazacaş, comisar şef la (GM) Sălaj, ultimul control realizat la barajul de acumulare Vîrşolţ a fost în luna decembrie a anului trecut, iar în perioada precizată nu au fost semnalate deficienţe.

Conform sursei citate, în cursul lunii iunie 2014, comisarii GM Sălaj au realizat un control, tot în zona precizată, care a vizat desfăşurarea activităţii de pescuit sportiv. Atunci s-a decis amplasarea de toalete ecologice în mai multe puncte, ca urmare a faptului că „latrinele de tip uscat” existente în apropierea lacului produceau disconfort pentru pescari. De asemenea, în zona de protecţie au fost amenajate de către pescari mai multe colibe pe structură din lemn acoperite cu prelate, iar ca măsura s-a dispus interzicerea amplasării de rulote şi colibe. Chiar dacă în zonă se află reziduri menajere aduse de aluviuni sau aruncate de diferiţi cetăţeni „civilizaţi”, reprezentantul GM Sălaj susţine că responabilă de curăţarea deşeurilor în zonele de pescuit este Agenţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Sălaj – gestionarul pescuitului sportiv pe acumularea Vîrşolţ, iar administratorul luciului de apă este AN „Apele Române” – Administraţia Bazinală „Someş Tisa” – Societatea de Gospodărire a Apelor. Potrivit legislaţiei în vigoare, aruncarea sau depozitarea de deşeuri de orice fel pe malurile cursurilor sau luciilor de apă se sancţionează contravenţional  cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi cu sume cuprinse între 30.000 şi 60.000 de lei pentru persoanele juridice.

 

3 Thoughts to “Apa de la Vîrşolţ, verificată de comisarii Gărzii de Mediu”

  1. Zălăuan

    Dacă rămânea regimul comunist, Zalăul era alimentat de mult cu apă de munte, din zona Valcăului.

  2. Anonim

    ce are sula cu prefectura doamna ziarista?oricum esti f departe de realitatea situatiei si nedocumentata.lacul Varsolt este considerata sursa de apa de categoria 3 adica f aproape de a fi nepotabila datorita eutrofizarii avansate si a continutului de dejectii acumulate din amonte rezultate de la gospodariile din zona.

  3. Anonim

    „control realizat la barajul de acumulare Virsolt” – Cum arata o acumulare de baraj ? corect ar fi : lac de acumulare, care s-a format in spatele (in amonte) de baraj (sau dig).

Leave a Comment