Anul trecut, in Salaj: Sute de morti si raniti in accidente rutiere

Anul trecut, in Salaj: Sute de morti si raniti  in accidente rutiere

Aproximativ 200 de persoane au fost grav ranite iar alte 33 au decedat in urma accidentelor de circulatie produse in cursul anului trecut pe drumurile judetului Salaj. Viteza si neasigurarea la schimbarea directiei de mers sunt principalele cauze ale producerii acestor evenimente nefericite in trafic.

Peste 180 de accidente grave de circulatie au avut loc in cursul anului trecut, pe raza judetului Salaj. Potrivit situatiei centralizate la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, in urma acestor evenimente rutiere zeci de persoane au decedat iar alte cateva sute au fost grav ranite. In ciuda multiplelor activitati educative si de prevenire desfasurate de lucratorii din cadrul Politiei Rutiere Salaj, pe raza judetului s-au produs 186 de accidente grave de circulatie soldate cu 33 de persoane decedate si 200 de raniti grav. Analiza comparativa cu anul 2009 releva faptul ca in cursul anului 2010 a scazut numarul de evenimente in trafic. Fata de 2009, cand au fost inregistrate 189 de accidente grave soldate cu 32 de decese si 195 de raniti grav, situatia de anul trecut indica mai putine accidente grave, dar mai mult cu un deces si cu cinci raniti grav, se arata in informatia de presa.

Viteza excesiva ocupa primul loc

Majoritatea accidentelor grave de circulatie s-au produs din cauza soferilor indisciplinati ori neatenti in trafic. Aceeasi sursa mentionata anterior constata ca pe primul loc in functie de cauzele producerii accidentelor rutiere se situeaza abaterile savarsite de catre conducatorii auto, respectiv 105 accidente soldate cu 17 morti si 130 de raniti grav. Principala cauza ramane viteza excesiva ori neadaptata la conditiile de drum. Un numar de 25 de accidente, in care trei persoane si-au pierdut viata iar alte 32 au fost grav ranite, au fost produse de soferii care nu au respectat limita legala de viteza. Neasigurarea la schimbarea directiei de mers, pornire de pe loc sau mers inapoi este a doua cauza in producerea evenimentelor rutiere, fiind inregistrate anul trecut 14 accidente cu doi morti si 14 raniti grav.

Soferii bauti la volan au provocat un numar de 12 accidente grave de circulatie in urma carora doua persoane au decedat iar alte 14 au fost ranite grav. Zece accidente de circulatie, soldate cu tot atati raniti au avut loc din cauza neacordarii prioritatii pietonilor, in timp ce din cauza neacordarii prioritatii s-au petrecut noua accidente soldate cu un mort si 18 raniti grav. Trei persoane au decedat si zece au fost ranite grav dupa ce soferii au adormit in timp ce se aflau la volanul autovehiculelor.

In perioada analizata s-au in-registrat 19 evenimente rutiere soldate cu noua raniti grav si zece raniti usor in care autorii au parasit locul accidentului fara incuviintarea politiei sau procurorului, dar au fost identificati ulterior, la finele perioadei neexistand in evidenta dosare cu autori necunoscuti.

Peste 43.000 de contraventii

In scopul combaterii principalelor cauze generatoare de accidente si a cresterii gradului de disciplina rutiera, politistii rutieri salajeni au organizat si desfasurat anul trecut 1.425 actiuni preventive si de control la care au fost angrenate si celelalte institutii abilitate.

Astfel, au fost constatate 43.240 de contraventii in trafic, indeosebi de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, depasirea limitei legale de viteza, neacordarea prioritatii de trecere, nepurtarea centurii de siguranta si abateri savarsite de catre pietoni, biciclisti, motociclisti/mope-disti si carutasi. Tot in urma acestor actiuni, aproximativ 700 de soferi s-au ales cu dosare de cercetare penala pentru savarsirea diferitelor infractiuni in trafic.

De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defectiuni tehnice, inspectie tehnica periodica expirata sau fara polita de asigurare obligatorie de raspundere civila auto au fost retrase, pana la remedierea cauzelor, un numar de 453 de certificate de inmatriculare.

Activitatile derulate de politisti au lasat fara permisele de conducere nu mai putin de 1.466 de soferi, in timp ce 296 de conducatori au ramas pietoni dupa ce oamenii legii le-au retinut permisele auto in vederea anularii.

Leave a Comment