ANPC sancţionează practici comerciale incorecte în perioada de reduceri

Sub coordonarea Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrull Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împreună cu Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov s-a desfăşurat, în ultimele zile o verificare a mediului online, în ceea ce priveşte modul în care se derulează perioada cunoscută de marele public drept „Black Friday” – un vârf al promoţiilor anuale, conform unui comunicat remis redacţiei.

Astfel, în data de 9 noiembrie 2021, prin acesarea site-ului www.altex.ro, comisarii ANPC au constatat faptul că operatorul economic promova produse ca fiind la reducere de preţ, fără a aplica reducerile din preţul de referinţă (cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus). Echipele de control ANPC au depistat peste 1000 de produse cu abateri de preţ, afişate pe site.

Reprezentanţii Altex au afirmat, cu ocazia discuţiilor pe acestă temă, că ei nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu e.

Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei şi a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activităţii până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autorităţile din domeniu, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preţ” neconformă.

De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înşelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

ANPC îi sfătuieşte pe consumatori să manifeste atenţie sporită atunci când doresc să achiziţioneze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislaţia în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici şi îi asigură pe cetăţeni că supraveghează, la rândul său, permanent piaţa pentru a preîntâmpina sau sancţiona astfel de cazuri.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment