Angajatorii se ţin departe de munca „la negru”

Doar doi dintre cei peste 100 de agenţi economici controlaţi luna trecută de inspectorii de muncă au fost prinşi încălcând legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă. Numărul celor depistaţi muncind „la negru” este mai mic faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când au fost prinse şase persoane muncind fără documente legale.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj, în domeniul relaţiilor de muncă, în cursul lunii ianuarie 2013, au fost controlaţi 104 agenţi economici. „La două dintre aceştia au fost identificate două persoane care lucrau fără forme legale de angajare fiind sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 20.000 de lei”, se arată în informaţia de presă.
Alte deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi cu avertisment se refera lă necompletarea elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariatilor în format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale; nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară, muncă de noapte, repausul săptămânal; nerespectarea obligaţiei, ca anterior începerii activităţii, angajatorul să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, niciunul dintre cei 65 de agenţi economici controlaţi nu a fost sancţionat. Au fost aplicate, în schimb, avertismente pentru neefectuarea controlului medical periodic, pentru consemnarea incorectă a instruirii angajaţilor în domeniu, pentru neasigurarea materialelor în vederea instruirii lucrătorilor, pentru lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă şi altele.

Alte articole

4 Thoughts to “Angajatorii se ţin departe de munca „la negru””

 1. AMA

  De lene ,daca ar vrea sa vada adevarul sa mearga in spalatorii auto si sa vada realitatea nu SPAGA si PRIETENII

 2. AMA

  daca cineva de la ITM vrea sa vada nereguli sa-mi lase un nr si il sun eu si ii deschid ochii

 3. maria

  da’ pe stanciu gheorghe l-a controlat cineva?

 4. maria

  da’ pe stanciu gheorghe l-a controlat cineva?

Leave a Comment