Angajatori, atenţie! 24 ianuarie – zi de sărbătoare legală

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj  informează că data de 24 ianuarie, în care se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române, este inclusă în lista zilelor de sărbătoare legală. Potrivit Codului muncii în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează indiferent că este vorba de salariații bugetari sau de cei din sistemul privat. Angajatorul are obligația de a le acorda zi liberă, nefiind necesară o solicitare din partea salariaților. De asemenea, nici salariații nu pot renunța la acest drept. Legiuitorul a prevăzut și situații de excepție. Astfel pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. “Angajatorul care a desfășurat activitate cu încadrare în limitele excepțiilor prevăzute de Codul muncii este obligat să compenseze ziua respectivă prin acordarea de timp liber corespunzător, în cel mult 30 de zile calendaristice. Dacă nici în interiorul acestui termen nu poate fi compensată ziua de sărbătoare lucrată, atunci angajatorul are obligația de a acorda un spor la salariu de cel puțin 100 sută la sută, corespunzător muncii prestate. Legiuitorul a stabilit că timpul liber este pe primul loc, regula fiind acordarea sa, sporul fiind excepția”, au precizat reprezentanţii ITM Sălaj.

3 Thoughts to “Angajatori, atenţie! 24 ianuarie – zi de sărbătoare legală”

  1. Vio

    Daaaa și ce i cu asta? Crezi ca in privat se aplica așa ceva? Dacă crezi , tu , autor al articolului , te înșeli amarnic!!!

  2. Geani

    Daaaa și ce i cu asta? Crezi ca in privat se aplica așa ceva? Dacă crezi , tu , autor al articolului , te înșeli amarnic!!!

  3. Livia

    ITM vb din legislație! In practica e alceva! Ia sa vedem dacă ies in control , constata ceva!? Nu cred!in 24.01 sunt liberi și ulterior datei….

Leave a Comment