Amintiri frumoase, amintiri placute, amintiri dragi

Cu doamna profesoara Maria Porumb m-am intalnit, pentru prima data, in urma cu mai bine de zece ani, cand dansa a fost presedintele Comisiei pentru examenul de Capacitate la Scoala Generala nr.1, azi Scoala Gimnaziala Silvania din Simleu Silvaniei.

Doream sa discut cu Presedintele Comisiei despre posibilitatea depunerii unei contestatii pentru o nota primita de fiica mea la o materie de examen. Am cerut sa vorbesc cu presedintele si marturisesc, cu mana pe inima, ca am fost profund si placut impresionat atunci cand, cu o fata senina si zambitoare, m-a intampinat presedintele acelei comisii care era nimeni altul decat minunata profesoara Maria Porumb.

Discutia de atunci cu doamna profesoara nu a fost lunga, dar suficienta cat sa-mi dau seama ca acel chip senin si zambitor al dansei este, daca se poate spune, ascunzisul unui caracter la fel de frumos, de autoritar si impunator de respect al omului si profesorului Maria Porumb. Nu am depus acea contestatie desi dansa mi-a spus ca sunt indreptatit sa o fac, iar cu doamna profesoara nu m-am mai intalnit o foarte lunga perioada de timp. Nu mica mi-a fost mirarea si surprinderea cand, dupa terminarea Concertului de colinde al corului „Gloria Dei” din Decembrie 2007, la care am participat impreuna cu sotia, invitati fiind de catre colegul si prietenul meu Horatiu Satmari, membru al acestui minunat cor, sa ma aflu fata in fata, de acesta data, nu cu profesorul ci cu dirijorul acestui cor si care m-a recunoscut dupa sapte ani spunandu-mi: „…dumneavoastra sunteti taticul cu contestatia de la Simleu”. Atunci am constientizat inca o data ca doamna profesoara Maria Porumb este de o modestie si o sinceritate rara, care se asociaza cu o extraordinara tinere de minte.

Prestatia corului a fost cu totul si cu totul deosebita iar colindele prezentate prin vocile tuturor membrilor sai m-au facut sa traiesc, impreuna cu sotia, momente inaltatoare de traire sufleteasca. Ascultand corul „Gloria Dei” doar cateva minute nu se poate sa nu te gandesti la dorinta de a fi bun, corect si cinstit toata viata, aceste aspiratii nefacand altceva decat sa ne apropie pe noi pamantenii de Creatorul nostru Dumnezeu Tatal.

Cu un asemenea cor si cu un asemenea dirijor, reusitele si marile succese nu se lasa asteptate. Am citit intr-un timp scurt toata cartea dumneavoastra Corul „Gloria Dei”- 20 de ani primita acum cateva zile de la acelasi Horatiu, colegul si prietenul meu, si mi-am dat seama de acest lucru, stimata doamna Maria Porumb, si, spre marea si placuta mea surpriza, la pagina 73 a cartii se face vorbire despre Parohia Ortodoxa Cosniciu de Sus (satul in care m-am nascut) si despre preotul de atunci al satului, minunatul om Lucian Bolos, pe care il vedem la pagina 216, in fotografia de la Regensburg, din 2002, unde corul „Gloria Dei” a servit, dand raspunsurile la Sfanta Liturghie.

Acum, preotul Lucian Bolos, fostul doctorand de la Regensburg, este Doctor in Teologie si slujeste la Parohia Ortodoxa din Bobota si este, daca nu folosesc cuvinte mari, mandria micutului meu sat Cosniciu de Sus.

Distinctiile, diplomele, si fotografiile inserate in paginile cartii dumneavoastra ilustreaza cum nu se poate mai bine si vorbesc, fara putinta de tagada, despre minunatele realizari ale dirijorului, profesor Maria Porumb, si ale corului sau, realizari obtinute atat in tara, cat si in strainatate si care nu erau posibile fara o munca asidua si de durata, si fara daruirea si harul membrilor corului, dar si al acestui mare dirijor. Eu, personal, am prins drag de stimata doamna Maria Porumb de Corul „Gloria Dei” si am mai participat si la alte concerte ale acesteia si de fiecare data am fost miscat in adancul sufletului meu, simtindu-l cum vibreaza si se inalta. Horatiu m-a ajutat si am CD-uri cu corul „Gloria Dei”; unul dintre ele l-am trimis verisorului meu care traieste in oraselul Bad Waldsee din Germania si caruia, nu va ascund ca, „m-am laudat” cu acest cor si cu dirijorul sau. Acum, dupa citirea cartii dumneavoastra, stiu cu siguranta ca nu am exagerat!

Eu va multumesc din suflet, doamna profesoara Maria Porumb, pentru ce ati facut si faceti pentru iubitorii dumneavoastra si ai Corului „Gloria Dei”. Va felicit si va doresc viata lunga dumneavoastra si corului, si multe si frumoase reusite spre incantarea sufletului celor care va asculta!

Transmit gandurile mele bune si de aleasa pretuire si redactorului de carte, omului de cultura si litere, dar si de o rara omenie, doamna Ileana Petrean- Pausan.

Tuturor cinste si cinstire profunda!

Leave a Comment