Ameninţaţi că rămân fără garaje, locatarii din „Porolissum” au vărsat lacrimi la şedinţa de Consiliu Local

Situaţia proprietarilor de garaje din cartierele zălăuane „Păcii” şi „Porolissum” este tot mai tensionată şi încă departe de a se fi soluţionat. La şedinţa de Consiliu Local, desfăşurată luni la sediul Primăriei din Zalău, s-a lăsat cu lacrimi şi implorări din partea oamenilor care nu vor în ruptul capului să-şi vadă garajele puse la pământ de Primărie.

O delegaţie formată din câţiva locuitori ai cartierului Porolissum, în frunte cu Gheorghe Vanci, au ridicat din nou, în faţa consilierilor locali, problema demolării a 22 de garaje din cartier. Pe scurt, oamenii din Porolissum cer egalitate în drepturi şi decizii cu cei din Păcii. „Dacă cele din Păcii vor fi puse la pământ, atunci suntem de acord ca şi ale noastre să fie dărâmate”, spun locatarii. Liderul cetăţenilor veniţi la şedinţă, a spus că, în opinia lor, este necesară formarea unei noi comisii care să participe la discuţii la faţa locului, considerând că sunt insuficiente prezenţa şi punctul de vedere al unei singure persoane, respectiv proiectantul. „Am încercat în nenumărate rânduri să aducem la cunoştinţa celor din Primărie situaţia reală din cartierul nostru. Sunt 22 de garaje, suntem 22 de proprietari care vom rămâne fără aceste construcţii în timp ce la un pas distanţă, garajele din curtea interioară a blocurilor vecine, vor rămâne neatinse. Faţă de aceşti locatari, vecinii noștri, dar şi faţă de cei din Păcii, unde proiectul de demolare şi modernizare a fost amânat, noi ne simţim discriminaţi”, a spus Gheorghe Vanci. O altă locatară, vizibil emoţionată, a cerut, cu lacrimi în ochi, ca locatarii să mai fie păsuiţi măcar un an. „De ce nu reabilitaţi vechiul traseu pietonal, de ce trebuie să faceţi alt trotuar cu preţul garajelor noastre”, a implorat audienţa, locatara din Porolissum.

Primarul Radu Căpîlnaşiu: „Nu există un trend al Primăriei în a demola garajele din oraş”

Primarul zălăuan le-a explicat oamenilor faptul că Primăria nu a făcut din demolarea acestor garaje un scop în sine. Însă, atâta timp cât aceste construcţii împiedică orice tentativă de modernizare şi optimizare a domeniului public, de înfrumuseţare a acestor cartiere, este de părere că ele trebuie îndepărtate, însă fără riscul ca oamenii care au avut aceste garaje, să rămână fără locuri de parcare. „Garajele se demolează doar acolo unde dorim să modernizăm, tot în beneficiul oraşului, şi al dumneavoastră. Există probleme mari cu traficul în aceste zone, pietonii, mai ale elevii, în cazul acestei zone, nu au un trotuar pe care să se deplaseze. În urma analizei și sondajelor la nivel de municipiu, s-a concluzionat în mod clar faptul că oamenii doresc aceste modernizări”, a spus edilul zălăuan. Primarul a mai spus că aceste proiecte de sistematizare şi modernizare aduc numai beneficii oraşului şi locatarilor fiind rezolvată în mod practic dar şi estetic, problema spaţiilor verzi, a locurilor de joacă, a canalizării, a trotuarelor, la nivelul cartierelor. Primarul le-a spus oamenilor că discuţia se axează în jurul domeniului public şi că cei care nu deţin astfel de construcţii îl întreabă de multe ori de ce există garaje pe domeniul public iar ei nu au unde să-şi parcheze maşinile, al căror număr a crescut în ultimii ani.

Viceprimarul Daniela Coţa, în asentimentul cetăţenilor

Propun formarea unei noi comisii care să stabilească cu exactitate oportunitatea luării acestor măsuri. Oamenii au venit în faţa noastră cu o propunere decentă, vor să se mai verifice încă o dată, oportunitatea acestor demolări. Eu consider de bun-simţ un acord din partea noastră, iar în urma discuţiilor la faţa locului, în mijlocul cetăţenilor, să putem lua o decizie corectă”, a spus Daniela Coţa. De acord cu această propunere au fost şi consilierii Rodica Mureşan, Teodor Bălăjel şi, parțial, Adrian Margin, acesta din urmă susţinând argumentat ideea modernizării, şi încercând să-i facă pe oameni să înţeleagă că în acest fel, oraşul va rămâne în acelaşi stadiu ani mulţi de acum înainte. Consilierul Adrian Margin i-a întrebat pe locatari, dacă vor fi de acord ca şi garajele lor să fie demolate în condiţiile în care acelaşi lucru se va decide şi în privinţa celor din Păcii. Locatarii din Porolissum au spus că, în acest caz, nu s-ar mai opune nici ei. „Nu vrem să fim discriminaţi”, au spus oamenii la plecarea din sala de şedinţe a Primăriei.

În final nu s-a luat nicio decizie concretă, urmând ca, cel mai probabil, o nouă comisie ceva mai numeroasă de această dată, să fie trimisă în cartierul Porolissum, pentru a discuta direct cu proprietarii celor 22 de garaje şi a vedea exact situaţia din teren precum şi necesitatea demolării acestor garaje, în cazul în care aceasta nu poate fi înlocuită cu nicio altă măsură, care să poată face loc modernizărilor şi în acest cartier. Probabil că după ce această posibilă comisie îşi va fi prezentat concluziile, la viitoarele şedinţe de Consiliu Local vor veni din nou cei din cartierul Păcii, cu aceleaşi doleanţe şi nemulţumiri. În aceste condiţii, e greu de anticipat când şi mai ales la ce concuzie se va ajunge.

Alte articole

40 Thoughts to “Ameninţaţi că rămân fără garaje, locatarii din „Porolissum” au vărsat lacrimi la şedinţa de Consiliu Local”

 1. john

  Haideti fratilor si in dumbrava nord.Sau construit garaje pe spatiul public , ocupand locurile de parcare.Caz concret:In blocul e13 domnul Gog care desi are un garaj isi tine loganul pe putinele locuri de parcare disponibile.
  E doar um exemplu, garajele sunt pline de toate porcariile iar masinile sunt parcate pe trotuare sau pe putinele spatii verzi.

  1. ass

   Solutia este simpla, si are doua masuri:
   1. dublarea si triplarea chiriei pe terenul afferent garajelor, asa multi o sa ceara ei demolarea 🙂
   2. si complementar, VANATOAREA si amendarea acelor „proprietari” de garaje, daca isi parcheaza masinile pe domeniul public, altul decat cel special amenajat pentru asa ceva.
   Si uita asa in 2-3 ni peste jumatate din „proprietary” o sa renunde singuri la garaje si o sa ceara chiar ei demoarea si amenajarea de parcari / copertine.

 2. Anonim

  Domnilor in Pacii e plin de romi si pe voi va intereseaza demolarea garajelor?!!

  1. ass

   si ce propui? sa facem sapun din ei? sa nu se mai dea ajutoare sociale tiganilor si poate asa nu o sa se mai inmulteasca in ritmul asta

 3. Anonim

  Bravo celor din Porolissum! Nu cedati! Dupa cum au spus alesii nostri la o alta sedinta a consiliului local, urmeaza garajele din Pacii, Simion Barnutiu si Bradet. Nu ne lasam nici noi! Pe ei!

 4. Anonim

  Daca vreti sa modernizazi Pacii, mutati romii!!!

 5. Anonim

  Faceti o comisie sa constate ce fac romii in Pacii, nu va bateti joc de contribuabili! Bine ca noi platim impozite ca primaria sa dea cazare si ajutoare romilor iar romii sa-si bata joc de noi! Daca vreti modernizare, respectati contribuabilul! Asigurati liniste si securitate in oras! Nu incurajati dezvoltarea mediului infractional!

 6. Anonim

  Daca ii lasam, astia demoleaza tot!!! Isi bat joc de cetatean si contribuabil!

 7. Anonim

  Un oras plin de cociabe carora le zice garaje. Put de poti sta langa ele, folosite pe post de depozite, magazine sau cotete. Asa conducere, asa oras. Infect!

  1. Anonim

   Ești rom și ți se pare ca put garajele? Încearcă un dus și vezi dacă mai put garajele.

   1. Anonim

    Anonimule, esti un taran ce ti-ai lasat acum cativa ani opincile la bariera. Normal ca nu iti pute nimic, doar esti obisnuit.

 8. Anonim

  Urmeaza sa mai creasca porci intre blocuri si ajungem oras european.

 9. Anonim

  Foarte bine ca cetățenii nu se lasă intimidați de autorități. Oameni buni, luptați pt drepturile dvs.! În rest invidioșii care nu au garaje, pot sa se mute înapoi de unde au venit și sa comenteze acolo care grajduri se demolează. Zalău e al zalauanilor.

  1. ass

   ai dreptate, afara din tara cu cei fara garaje ! sa ramanem doar noi cocalarii de la bolc si ceilalti sa plece unde au garaje !
   BOULE !!!

 10. zoom

  Sustin demolarea garajelor din cele doua cartiere, sunt total inestetice+ca sunt folosite majoritatea drept camari, iar noaptea in jurul acestora misuna sobolanii. Regrete pt. detinatori, da’ vrem sa avem un oras mai frumos si mai curat fara focare de infectie.

 11. Taricel Moliceanu

  Oportunistii lui ponta si moliceanu mananca kkt . Intr-un oras adevarat aceste garaje trebuie sa dispara !

 12. Anonim

  Vrem parcari occidentale, curate, nu garaje insalubre si inestetice !!!

 13. A la Cota...

  Ce fac romanii cand nu stiu ce sa faca?!
  Infiinteaza o Comisie…

 14. Similar in bloc D16, Dumbrava I

  Unde intre bloc si gradinita, cei care au garaje isi tin masinile in fata garajului, ca in garaj si-au facut magazie…ba unii si au sapat si beci…

 15. Valentin

  Garajele trebuie demolate. Mai exact trebuia demult sa dispara. Au fost ridicate pe spatiul publiic fara licitatie,garajele sunt pe post de depozit,infectiile si sobolanii sunt prezent in aceste garaje,multi `proprietari `nu isi parcheaza masinile in garaje ca lie lene sa deschida usa,aceste garaje ocupa in mod abuziv spatiul public fara a lasa loc de parcari moderne si spatii de joaca pentru copii, etc…FELICITARI DOMNULE PRIMAR RADU CAPALNASIU !!! AVETI SUSTINEREA ZALAUANILOR PENTRU DEMOLAREA GARAJELOR SI MODERNIZAREA ORASULUI NOSTRU.

 16. Doru

  Sunt de acord cu` Valentin` ca garajele trebuie sa dispara. Daca Romania si Zalau se crede a fi in Uninea Europeana atunci aceste garaje construite in defavoarea cetatenilor din Zalau trebuie demolate de si in locul lor sa fie amenajate parcari moderne ,trotuare ca copii nostrii sa circule in siguranta ca sunt prea multi care nu tin cont de lege si accelereaza ca nebunii printre blocuri. Deci suport modernizarea orasului Zalau…

 17. Mihai

  Cunosc oameni care au dat in chirie garajele lor si nu cred ca platesc la finante dupa chiriile incasate. Jos garajele…

 18. Anonim

  Nu i-a oprit nimeni pe PSD-isti si PLR-isti sa mearga sa vada situatia de la fata locului inaite de a vota.Dar au descoperit ca au interese in zona(vezi secretara) si s-au razgandit.

 19. In loc de Comisia lui Cota

  faceti la urmatoarele alegeri un referendum local pe aceasta tema…
  In democratie majoritatea decide….
  Altfel nu veti ajunge la nicio solutie

 20. Anonim

  In cart. Porolissum majoritatea nici nu isi parcheaza masinile in garaje ci ocupa alte locuri de parcare.Daca cineva trece pe langa garaje si vede ce dezastru e si cat loc au ocupat se cruceste. GARAJELE TREBUIE DEMOLATE

 21. Carla

  Ar trebui si noi ceilalti cetateni sa iesim si sa protestam pasnic fara plansete si tipete cum au facut cei cativa ce au garaje si sunt nemultumiti ca li se darama garajele insalubre. Sa adunam semnaturi ca vrem sa se darame garajele si vrem sa se amenajeze locuri moderne de parcare,trotuare si spatii de joaca pentru copii.Sper sa se puna in aplicare hotararea Consiliului Judetean cat mai repede si sa nu se mai lungeasca atata. Domnule primar mai multa fermitate din partea dumneavoastra si sa modernizati in continuare orasul nostru,la fel cum ati facut cu parcurile,bulevardul Mihai Viteazul etc…Stima

 22. David

  Vrem garajele demolate !!! Eu trebuie sa imi las masina la 8 blocuri distanta cateodata din lipsa de locuri de parcare.

 23. Nici o noua comisie

  Unde am ajuns sa ne spuna cativa proprietari de garaje de lumea a treia ca nu putem avea locuri occidentale de parcare si trotuare, sa se opuna cu amenintari ca i-si dau foc si lesina in semn de protest,cand noi ceilalti nu avem unde parca. In cart Porolissum la 9 blocuri (circa 117 apartamente) garajele insalubre ocupa aproape tot spatiul de parcare. Cand se va darama garajele vom avea toti locuri de parcare dupa care o sa platim chirii si contribuim la bugetul local. Deci va rog fara alte comisii !!! Sa aplicati hotararea CJ Zalau!

 24. vasile

  Garajele trebuie demolate spre binele tuturor.E normal sa oferi locuri de parcare moderne atribuite cu licitatie intr-o tara civilizata. Cei cu garajele demolate vor avea un loc de parcare garantat dupa care sa plateasca chirie. Deci protestele impotriva demolarii sa inceteze sau daca nu ,sa nu sa tine cont de ele.

 25. Darius

  Dmnule Florin Negoita imi puteti spune daca proiectul de amenajarea locurilor de parcare din cart. Porolissum este postat undeva? Sa ma uit odata la acel proiect macar cu atata sa raman daca Primaria nu e capabila si se lasa influentata de o mana de oameni care s-au pus in fata modernizarii cartierului Porolissum. Va multumesc

 26. Anonim

  ….si daca se demoleaza un garaj, cate locuri de parcare se pot face pe acel loc??? Banuiesc ca cei cu garaje, platesc impozit mai mare decat ar fi un loc de parcare.

  1. ass

   sa fie de 5-10 ori mai mare chiria pe terenul pe care sunt amplasate garajele, sa nu ai voie sa le inchiriezi si SA FI OBLIGAT SA-TI MASINA INAUNTRU, altfel amenda.
   Sa nu se mai aprobe vanzarea lor, caci nu ai drept de proprietate real pe aceal amplasament.

 27. caius

  vrem curatenie! gata cu tigania si mizeria! unele au devenit bombe de microbi si mizerie, nici urma de masina in ele, depozite, crescatorii de animale, depozite de gunoaie! jos cu ele ca altfel ramanem cu Zalaul in epoca de piatra!

 28. Radu

  Nu stiu de ce asculta primaria de cativa locatari cu garaje si nu asculta de miile sau zecile de mii de cetateni care vor curatenie,ordine,locuri de parcare moderne pentru toti,trotuare pentru copii nostri. Ar fi trebuit sa se faca ca ala autostrazi: direct expropriere la pretul pietei fara discutie ca e vorba de interes national. In cazul de fata la Zalau ar fi vorba de modernizare si sa tinem pasul cu Europa si asta le da tot dreptul sa demoleze garaje oricum ridicate ilegal care intre timp au devenit insalubre,goale si depozite pentru orice numai pentru masina nu.

 29. Anonim

  Garajele trebuie demolate. Punct !

 30. Adi

  Sper sa se modernizeze in continuare Zalaul nostru si garajele trebuie desfiintate nu numai pentru motivele spuse mai sus de ceilalti cetateni ci si pentru ca Zalaul se dezvolta,cele mai multe familii au doua sau mai multe masini,copii lor la fel si uite asa trebuie gandite locuri de parcare pentru noi toti. Deci jos cu garajele odata si pentru totdeauna

 31. Octavian

  Sper sa nu se mai amane daramarea garajelor,pentru ca sa amanat cu o luna fiindca trebuia pana pe 25 iulie ca proprietarii de garaje sa isi desfiinteze garajele. Fara alte amanari domnule primar si sa modernizati cart Porolissum. Asteptam cu nerabdare locuri noi si moderne de parcare

 32. Anamaria

  Viceprimaul Daniela Cota vrea o noua comisie:incredibil. Asta stiu alesii nostri sa faca comisii peste comisii, in loc sa demareze odata hotararea CL Zalau si sa darame garajele care ne incurca de 25 de ani. Vrem locuri moderne de parcare domnilor si doamna Cota. Ce nu intelegeti?

 33. anca

  Asa o sa se modernizeze orasul cu demolarea a catorva garaje de nu o sa-l mai recunoasteti! La 10 metri de aceste garaje nu trebe modernizat nu? Sau peste drum de ele nu a fost refacut trotuaru de zeci de ani, dar ala nu trebe modernizat…trebe demolate cateva garaje care oricum is mici si locuri de parcare nu ar iesi mai multe, dar asta ar face cativa frustrati fericiti

Leave a Comment