Ansamblul folcloric „Cununa” din Jibou, locul I la „Dorna, plai de joc şi cântec”

 

Ansamblul folcloric “Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou, coordonat de Veroncuţa Pintea şi Victor Pintea, a obţinut locul I la Festivalul naţional al ansamblurilor folclorice ale copiilor şi tinerilor „Dorna, plai de joc şi cântec”. Ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, manifestarea a fost găzduită de municipiul Vatra Dornei, în perioada 20-22 iulie.
În acest an au fost prezenţi şi au susţinut spectacole folclorice, timp de trei zile, membrii ansamblurilor folclorice „Plaiurile Dornelor” şi „Balada Dornelor” din Vatra Dornei, „Tufeneanca” din Olt, „Doina Casimcei” din Tulcea, „Codruleţul” din Botoşani, „Cununa” Jibou din Sălaj, „Poieniţa” din Poiana Stampei, „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, „Ciobănaşul” din Rădăuţi, „Cununa Someşeană” din Bistriţa Năsăud şi „Arcanul” din Câmpulung Moldovenesc. Printre invitaţii speciali s-au numărat ansamblurile „Yalova” din Turcia, „Horenacek” din Cehia şi fanfara din Vaslui.
În prima zi a festivalului s-a desfăşurat o paradă a dansului şi portului popular. Au urmat două zile de concurs, iar în ultima zi a festivalului a avut loc decernarea premiilor şi gala laureaţilor. Juriul, alcătuit din specialişti în domeniu a avut o misiune dificilă, toate formaţiile participante având evoluţii deosebite.
Ansamblul folcloric ,”Cununa” a prezentat sub genericul ,”La gătat de secerat”, strămoşescul obicei al secerişului “cununa”(cununa din spice aurii simbolizând terminatul secerişului, belşugul recoltei, încununarea hărniciei oamenilor ogoarelor), precum şi cântece şi jocuri populare specifice Sălajului. Tinerii artişti din Jibou s-au remarcat în faţa juriului, a spectatorilor prezenţi, prin originalitatea, autenticitatea şi varietatea repertoriului prezentat, precum şi prin măiestria interpretativă a acestora. „Spre marea noastră satisfacţie, locul I a fost acordat Ansamblului „Cununa” al Clubului Copiilor din Jibou. Ne-au oferit şi de această dată adevărate momente de încântare şi bucurie”, a declarat Victor Pintea, directorul instituţiei de învăţământ.
La secţiunea solişti vocali, Marinescu Georgiana a obţinut locul I, iar Caba Lorena locul II. O prestaţie remarcabilă a avut violonistul Ionuţ Albert care a obţinut locul I la secţiunea solişti instrumentişti, fiind acompaniat de fratele său, Marian Albert.
Totodată, pe perioada desfăşurării Festivalului „Dorna, plai de joc şi cântec” a fost organizată o expoziţie cu lucrări de artă populară în cadrul „Târgului copiilor şi elevilor meşteşugari”. Daniel Moş, reprezentantul cercului de metaloplastie, profesor îndrumător Lazăr Florin, de la Clubul Copiilor Jibou, a obţinut locul I.

 

2 Thoughts to “Ansamblul folcloric „Cununa” din Jibou, locul I la „Dorna, plai de joc şi cântec””

  1. bravo lore !!!acolo se munceste !!!!acel club vestit din zalau de ce nu face nimic ???doar se laudau ca au inscrisi peste 1000 de elevi !!!!sau ii au numai ca sa aiba cineva o gramada de posturi caldute ????se pare ca ar trebui o alta conducere !!!!!

  2. Lia Mladin

    Felicitari copiilor si instructorilor, deopotriva! Va dorim sa pregatiti oameni de nadejde,care sa continue cu cinste si seriozitate munca d-voastra de o viata!

Leave a Comment