Ambulanța pentru Monumente Sălaj a lansat calendarul intervențiilor pentru acest an. Prima vizată, biserica din Bocșița

Coordonatorii Ambulanței pentru monumente au anunțat calendarul intervențiilor pentru acest an. Vizate sunt biserica greco-catolică din Bocșița și grupul statuar din Benesat.

Volumul „Bisericile de lemn din Sălaj”, lucrare semnată de Ileana Petrean – Păușan, Gherghe Chende – Roman și Ioan Ghiurco, arată că biserica de lemn din Bocșița datează din secolul XVIII, în ea păstrându-se și astăzi pictura originală, dar și icoane vechi. Tradiția locală spune că biserica ar fi mai veche, ea fiind strămutată în noua vatră a satului odată cu stabilirea sătenilor aici. În biserică se slujește doar cu anumite prilejuri și în anumite sărbători, biserica având nevoie de restaurare. Ambulanța pentru Monumente este un proiect inițiat în 2016 de către Asociația Monumentum și dezvoltat de către o serie de organizații existente sau nou create din domeniul patrimoniului cu activitate independentă în mai multe regiuni ale României.

„Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul <Ambulanța pentru Monumente>  prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, Ambulanța pentru monumente, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare”, se arată în pagina de prezentare a proiectului derulat la nivel național.

Adrian Lungu

One Thought to “Ambulanța pentru Monumente Sălaj a lansat calendarul intervențiilor pentru acest an. Prima vizată, biserica din Bocșița”

  1. […] Coordonatorii Ambulanței pentru monumente au anunțat calendarul intervențiilor pentru acest an. Vizate sunt biserica greco-catolică din Bocșița și grupul statuar din Benesat. Volumul „Bisericile de lemn din Sălaj”, lucrare semnată de Ileana Petrean – Păușan, Gherghe Chende – Roman și Ioan Ghiurco, arată că biserica de lemn din Bocșița datează din secolul XVIII, în ea păstrându-se și astăzi pictura originală, dar și icoane vechi. Tradiția locală spune că biserica ar fi mai veche, ea fiind strămutată în noua vatră a satului odată cu stabilirea sătenilor aici.  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment