Aici sunt banii zălăuanilor: Primăria a împărțit bugetul local pe 2017

 

Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, şi cei doi viceprimari – Teodor Bălăjel şi Nicolae Fazakas, au susţinut, vineri, o conferinţă de presă în care a fost prezentat bugetul municipiului pe anul în curs – venituri şi cheltuieli – fiind detaliate, pe sectoare, sumele ce vor fi alocate de municipalitate funcţionării şi dezvoltării Zalăului. Suma totală de 186.350.000 de lei (aproximativ 41,5 milioane de euro) a fost repartizată aşadar, în principal, cheltuielilor de dezvoltare şi funcţionare, cheltuielilor cu personalul, a celor materiale, cât şi subvenţiilor pe segmentul protecţiei copilului şi al persoanelor cu handicap, burse elevi etc.

Bugetul din acest an este mai mare cu 45 milioane de lei faţă de cel de anul trecut, cel din venituri proprii fiind mai mare cu 1,4 milioane de lei, iar sumele venite de la bugetul de stat cu peste 11 milioane de lei faţă de ceea ce am primit în 2016.

Gospodărirea comunală “înghite” în acest an 15 milioane de lei din bugetul local. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru modernizarea pieţei Astralis, pentru noi locuri de parcare, extinderea iluminatului public efectuat de Uzina Electrică, prin 25 de noi zone, şapte noi locuri de joacă în municipiu precum şi întreţinerea şi modernizarea celor deja existente. Transportul şi infrastructura rutieră beneficiază, în municipiu, de 6,7 milioane de lei sume ce vor fi folosite în modernizarea mai multor străzi (Cloşca, Simion Bărnuţiu, 22 decembrie 1989, Corneliu Coposu, precum şi mai multe străzi din cartierele Dumbrava Nord şi Stadion). Tot din aceşti bani vor fi modernizate 16 staţii de autobuz de pe raza municipiului.

Teodor Bălăjel: “Cei de la Citadin vor răspunde cu funcţiile”

Primarul Ionel Ciunt şi viceprimarul Teodor Bălăjel au vorbit despre investiţiile şi lucrările ce vor fi efectuate de societatea din subordinea Primăriei, Citadin. Valoarea lucrărilor efectuate de Citadin, din acest an, va fi cu peste 40 la sută mai mare faţă de cea din 2016. Peste 17 milioane de lei sunt alocaţi în acest an lucrărilor celor de la Citadin, bani cărora li se adaugă, pe acelaşi segment de infrastructură rutieră, banii europeni. Doar Bulevardul Mihai Viteazul va primi, separate de celelalte obiective, aproape 22 milioane de euro pentru modernizări, asfaltări etc. De altfel, lucrările pe infrastructură rutieră vor cuprinde, în principal, asfaltări, bordurări, pietruiri,refaceri terasamente.

Edilii spun că se fac şi angajări la Citadin, personalul fiind astfel suplimentat tocmai pentru ca aceste lucrări pentru care şefii vor răspunde cu funcţiile, să fie duse la bun sfârşit. Se va lucra în două schimburi şi vor fi efectuate, conform planurilor, ore suplimentare. Vor fi reabilitate în acest an 15 străzi, dar şi spaţiile verzi din municipiu, lucrări pentru care sunt alocaţi 2,6 milioane de lei. Reaparaţiile capitale de străzi primesc 3,1 milioane de lei, iar reparaţiile curente şi diverse alte lucrări primesc  8,1 milioane de lei. Municipalitatea va repara (restaura) 11 busturi și statui din municipiu, iar 10 staţii de autobuz vor fi complet reabilitate. Trei staţii TAXI (Clădirea Transilvania, Spital şi Şcoala Iuliu Maniu) vor fi refăcute şi suplimentate cu locuri, şi vor fi construite peste 80 de locuri noi de parcare, avându-se în vedere, în special, cea mai deficitară zonă, cea de la Spital.

Reabilitări blocuri şi unităţi de învăţământ

Primăria vrea să construiască două noi staţii de autobuz în zona industrială, precum şi zece noi platforme subterane pentru gunoi. Sunt alocaţi bani reabilitării blocului Astralis, aflat în proprietatea Municipiului, la care deja lucrările au început. Protecţia Copilului, persoanele cu dizabilităţi şi 1.500 de burse pentru elevi au alocate sumele necesare din bugetul pe acest an. De asemenea, cantina socială nouă, stadionul – cu lucrările de reparaţii, demolare a tribunei şi parcarea de 60 de locuri, sunt alte proiecte pe care municipalitatea promite să le ducă la îndeplinire până la finele acestui an.

Cu ajutorul fondurilor europene, municipalitatea va reabilita în acest an 19 blocuri de locuinţe, iar alte cinci blocuri sunt în acest moment în faza de documentaţie conform noilor ghiduri.

Creşa Voinicel, Grădiniţele 5 şi 12, dar şi Şcolile Gimnaziale “Simion Bărnuţiu”, “Iuliu Maniu”, “Corneliu Coposu” şi “George Coşbuc” primesc bani pentru reabilitări şi dotări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 Thoughts to “Aici sunt banii zălăuanilor: Primăria a împărțit bugetul local pe 2017”

 1. Anonim

  BALAJEL MAI AI NEAMURI ANALFABETE SA LE ANGAJEZI LA CITADIN?

 2. Anonim

  SA-L PUNETI SEF LA CITADIN PE MICLEA, DAT AFARA IN TRECUT DE LA ADP PENTRU COMERT CU PALINCA

 3. Teodor Bălăjel: “Cei de la Citadin vor răspunde cu funcţiile”

  e tare de tot ! Sa vezi ce frica le este la astia de la Citadin de Balajel ! VINE NEBUNUL ! Faceti-va ca munciti, faceti zgomot mult sa nu auziti ce tampenii mai scoate iarasi !
  Nu poti avea lucrari de ciliate si la un pret rezonabil cu aceasta firma. Odata conducerea este toata numita politic, fara nici un bun specialit in domeni, iar in esaloanele urmatoare, pana la ultimul muncitor toti sut prosti de bubuie, sau vin la service sa le treaca vrema, sa vina pensia, isi mai fac ceva ciubucri pe unde apauca si in rest, varza totala

 4. Anonim

  sa nu-mi zici ca nu au pus bani pentru construirea a inca 5 biserici? plus sa mareasca salariile la pesonalul neclerical, fiecare biseric are nevoie de pana la 8 oameni plus popa sa frece menta prin bierica !

 5. Anonim

  Care Micle?
  Micle si mai cum?

  1. Anonim

   micle palincar, n-ai citit ce zice ala de la 13:12

 6. Mihai

  Dragi mei dati dracu angajarile de la citadin. Se vor mai sprijini inca 10 de lopata. Investiti in calitatea asfaltului, in calificarea personalului existent si in 2-3 utilaje care sa faca treaba buna. Vindeti rabele alea care afuma casele si cu geamurile inchise. Educati muncitorii, cam cum trebuie sa semnalizeze o lucrare in curs. Nu mai lasati gropile taiate in asfalt fara nici un indicator. Nu mai puneti covor de asfalt acolo unde nu trebuie si nu mai plombati acolo unde e nevoie de covor nou. Reglati gunoaiele alea de semafoare care sa corespunde vitezei legale. Voi aveti impresia ca la noi se circula cu 30 sau cu 90km la ora? Mergand cu 40 nu exista sa nu prinzi rosu si dupa ce te-ai oprit sa fii nevoit sa dai treapta 1 ca sa pornesti din nou. Voi chiar nu vedeti lucrurile astea sau va plateste cineva combustibilul si ambreiajul?

 7. Anonim

  Balajel pe cine vrei sa angajezi?

Leave a Comment