A stat cu calul mort în curte trei zile

A stat cu calul mort în curte trei zileIncredibil, dar adevărat! Pe temperaturi caniculare, o familie de sălăjeni a fost nevoită să stea timp de aproape trei zile la mai puţin de 200 de metri distanţă de cadavrul unul cal. Evenimentul s-a petrecut săptămâna trecută în localitatea Muncel, din comuna Cristolţ.

Animalul a murit marţi după amiază, iar proprietarul a anunţat administraţia locală şi medicul veterinar, pentru ca aceştia la rândul lor să contacteze SC Protan Dej, firma care ridică animalele moarte în judeţ. Cu toate acestea, abia joi după amiază a ajuns în Muncel o maşină a acestei societăţi, pentru a prelua cadavrul intrat deja în putrefacţie. „Nu mi se pare deloc firesc să ne lase să stăm atâta vreme la mai puţin de 200 de metri de animalul mort, mai ales că este cald, iar cadavrul a intrat în descompunere. Nu a fost vorba doar de miros, dar se pot răspândi viruşi şi boli.

Sper ca astfel de cazuri să nu se repete şi să nu treacă şi alţii prin ce am trecut noi”, a spus Emil P., ginerele proprietarului. Acesta a spus că, de marţi, a dat o grămadă de telefoane la diverse instituţii sălăjene pentru găsi o modalitate de a scoate cadavrul animalier în condiţii de siguranţă din gospodăria din Muncel, dar „cum suntem în România, unde toate merg greu, abia joi s-a rezolvat problema”.

Primarul comunei Cristolţ, Ioan Cheşeli, ne-a declarat că, de îndată ce proprietarul animalului i-a adus la cunoştinţă cazul, miercuri dimineaţa, a contatat SC Protan Dej şi le-a cerut să trimită o maşină care să ridice calul mort în vederea incinerării. „Noi avem contract încheiat cu Protan Dej, i-am contactat miercuri dimineaţă şi le-am cerut să vină la Muncel. Cum nu ajunsese maşina până în jurul orelor amiezii, cei din Muncel au mai luat o dată legătura cu Protan Dej, iar noi le-am trimis şi o solicitare prin fax. Joi după amiaza, maşina a venit şi a ridicat animalul mort. Sigur, una este când maşina vine după 24-48 de ore primăvara şi una este când acest lucru se întâmplă în perioade caniculare. Cei de la Protan justifică spunând că fac ruta pe la Cluj şi apoi, pe Valea Someşului, ajung şi la noi. Trebuie înţeles şi punctul lor de vedere, iar comuna Cristolţ se află la 100 de kilometri de Dej”, a spus Ioan Cheşeli.

Edilul este de părere că, în asemenea cazuri, când gospodarii se trezesc cu animale moarte în gospodării, ar trebui să acopere cadavrele astfel încât acestea să nu stea direct în soare, lucru care ar încetini cât de cât procesul de descompunere.

Riscul de a fi transmise boli e major

De cealaltă parte, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, Mircea Martin, ne-a declarat că un animal mort înseamnă risc de infecţie şi de răspândire a bolilor, mai ales în perioade cu temperaturi caniculare. „Cadavrele intră extrem de repede în descompunere, apar viermi şi larve, dar şi muşte, care după ce au stat pe cadavru, se pot aşeza pe animale sănătoase şi le pot transmite viruşi. Riscul de a fi transmise boli în astfel de cazuri este major, de aceea trebuie să ne mobilizăm toţi ca aceste cadavre să fie ridicate şi incinerate, că nu e de glumit”, a declarat Mircea Martin.

Nu toate primăriile au contracte

Directorul DSVSSA Sălaj a mai precizat că primăriile sunt cele care trebuie să prevadă bani în bugetul local pentru ca anual să poată încheia contracte de prestări servicii cu Protan Dej (singura firmă specializată în preluarea de cadavre animaliere, n.r.), singura metodă de a controla acest lucru fiind prin aplicarea de amenzi acolo unde contractele nu au fost încheiate.

Numai că nu toate administraţiile locale se preocupă de acest aspect. Potrivit lui Martin, pe motiv că nu sunt fonduri suficiente, unii edili nu încheie contracte sau, în alte cazuri, nu au achitat serviciile prestate anterior de firma din Dej, ca urmare şi aceasta, deşi este solicitată în comunele respective, nu se prezintă.

Leave a Comment