A început febra cumpărăturilor! Masă de Paște cu noduri în gât

Mai sunt două zile până la cea mai mare sărbătoare a creștinătăți, iar sălăjenii au intrat deja în febra cumpărăturilor. Magazinele încep să fie pline ochi de consumatori care au început să cumpere, fel de fel de produse alimentare pentru masa de Paşte. Pentru a veni în sprijinul celor care încă nu şi-au stabilit un buget pentru masa festivă vă prezentăm câteva preţuri orientative.

Cel mai căutat produs în această perioadă este carnea de miel. Preţurile diferă de la un magazin la altul, diferenţa fiind de doi – trei, chiar şi patru lei la kilogram, în funcţie de magazinul de unde se achiziţionează carnea. De exemplu, în măcelării şi supermaketuri, preţul unui kilogram de carcasă de miel este cuprins între 21 şi 24 de lei. Direct de la sursă, de la stână, preţul unui kilogram de carne de miel este cuprins între 10 şi 11 lei, în viu.
Tot la mare căutare sunt ouăle, care pot fi achiziţionate la un preţ convenabil din pieţele agroalimentare din municipiu. Aici, preţul lor porneşte de la minim 0,30 de bani şi maxim 0,46 de bani bucata. În magazinele alimentare şi în supemaketuri preţului unui ou, ajunge şi la 0,60 de bani bucata, iar cele gata “înroşite” pentru masa de Paşte, ambalate în cutii a câte zece bucăţi, au preţuri cuprinse între 7 şi maxim 10 lei.
Un alt produs căutat pentru masa festivă este vinul. În funcţie de buget, acesta poate fi achiziţionat de la comercianţii din pieţele agroalimentare, unde preţul unui litru porneşte de la 5-6 lei şi poate ajunge la 10-12 lei litru în supermaketuri sau magazine de profil.
Tot printre produsele alimentare căutate pentru masa de Paşte se numără cozonacul. În funcţie de firma producătoare şi locul de “achiziţie”, preţul unui cozonac la 750 de grame este cuprins între cinci şi zece lei. Dacă mai punem la socoteală şi alte dulciuri, care de regulă nu lipsesc de pe masă de sărbători a românului, prăjiturile, pentru o tavă la apoximativ 500 de grame va trebui să mai scoateţi din buzunar cel puţin 12 lei. O tavă de prăjitură “delicioasă” realizată la comandă, în cofetării sau patiserii, proneşte de la minim 45 de lei.
La categoria legume şi fructe, preţurile sunt următoarele: varză – 4 lei kg, castraveţi – 8.50 kg, roşii – 8 -10 lei kg, ardei – 15 lei kg, ridichi – 1,5 lei legătura, ceapă – 1,5 lei legătura, salată – 2 lei legătura, spanac – 7 lei kg, carofi – 3,5 lei kg, mere – 2 lei kg, căpşuni – 10 lei caserola de 500 de gram şi banane – 5 lei kg.
Bugetul pentru masa pregătită de Sărbătorile Pascale este de aproximativ 500 de lei, pentru o familie formată din patru persoane, sumă din care asigură inclusiv platoul cu aperitiv, ciorba, friptura de miel, prăjiturile şi cozonacul, vinul, sucul, fructele şi chiar o ciocolată specifică pentru cei mici. Mare atenţie însă de unde veţi cumpăra produsele pentru masa de Paşte, în special carnea! Autorităţile recomandă să faceți achiziții doar din locuri special amenajate şi autorizate.

Leave a Comment