7 lucruri care îi fac pe copii de 3-4 ani să fie absolut încântători

Vârsta de 3-4 ani este o nouă etapă prin care trece copilul tău, și deși nu este neapărat o etapă ușoară pentru tine ca părinte, este una dintre acele vârste, la care se află copilul tău, care îl face fascinant. 

Acum nu mai este un bebe, iar din punct de vedere psihologic se consideră că el este pregătit mental să meargă la grădiniță. Acesta este un prim pas către autonomia copilului tău. 

Iată care sunt acele lucruri care îl fac fascinant, în această etapă.

Începe să își înțeleagă propriile emoții

Acum este unul dintre acele momente în care el înțelege că poate lua anumite decizii, precum să ceară anumite lucruri, să refuze mâncarea, să ceară mai multe jucării sau chiar atenție. 

Deși te bucuri de acestă etapa, dar nu vrei să îți refuze mâncarea, alege să îi pregătești retete de mancare pentru copii de 3-4 ani, potrivite pentru această vârstă. 

În plus, acum el înțelege care este diferența între tristețe și supărare, furie și bucurie, chiar dacă nu le știe gestiona altfel decât prin plâns sau tăvălit pe jos. 

Se bucură de lucruri simple

În această etapă, copilul începe să își exploreze nu doar emoțiile, ci și lumea. Acum descoperă lucruri uimitoare și simte bucuria fiecărei noi descoperiri. 

Dacă îl observi îți vei da seama, cât de mult de bucură de fiecare lucru simplu, cu toată sinceritatea. 

 

Intervine setea de cunoaștere

Copilul de 3-4 ani începe să pună extrem de multe întrebări despre lumea în care trăiesc. 

Acum vor să știe cât mai multe lucruri despre tot ceea ce există, și chiar dacă te simți copleșită de întrebările copilului tău, răspunde-i cu iubire, pentru că nu te vei mai întâlni cu această perioadă, în care micuțul tău este un explorator fascinant. 

 

Începe să se folosească de imaginație

Dacă până la 2 ani, copilul doar arunca cu obiecte sau jucării, acum începe să le înțeleagă și să se folosească de propria imaginație, pentru  a se juca cu ele. 

Acum, el se joace inclusiv cu obiecte, care nu sunt jucării și le vede prin intermediul imaginației, un mod de joacă perfect pentru el. 

 

Învață cuvinte noi

De la această vârstă copilul tău se simte atras să învețe tot felul de cuvinte noi și chiar să le folosească. Vocabularul lui se dezvoltă și se exprimă din ce în ce mai bine. 

Poate să pună întrebări multe și înțelege cu ușurință o bună parte din ceea ce  îi spui. După 3 ani copilul poate face o diferență foarte clară între termeni opuși precum mare – mic, înăuntru – afară, bătrân – tânăr etc. 

 

Memorează lucruri

Vei fi surprinsă să observi că după întoarcerea la de grădiniță, copilul tău, îți poate spune ce s-a întâmplat acolo, ce jocuri s-au jucat, ce a mâncat sau chiar cu ce colegi s-a jucat. 

În plus, își poate aminti chiar și incidentele neplăcute care s-au întâmplat acum o lună. 

 

Devine mult mai agil

Copilul tău va iubi să alerge, să sară, să se rostogolească, să urce sau să coboare scări dar și să exploreze locuri noi. 

El începe să devine foarte curios în a se îmbrăca singur, a se spăla pe dinți sau chiar a face activități din gospodărie împreună cu tine. 

 

Citește și ghidul creat de Doctor Cristina Căliman despre diversificarea la bebeluși de la 4-12 luni.

 

One Thought to “7 lucruri care îi fac pe copii de 3-4 ani să fie absolut încântători”

  1. […] Vârsta de 3-4 ani este o nouă etapă prin care trece copilul tău, și deși nu este neapărat o etapă ușoară pentru tine ca părinte, este una dintre acele vârste, la care se află copilul tău, care îl face fascinant.  Acum nu mai este un bebe, iar din punct de vedere psihologic se consideră că el este pregătit mental să meargă la grădiniță. Acesta este un prim pas către autonomia copilului tău.  Iată care sunt acele lucruri care îl fac fascinant, în această etapă.  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.