6 utilaje profesionale des folosite în construcții

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/I8T1cauRfto

Pentru ca o clădire să fie construită, începând de la proiect și terminând cu finisarea acesteia, este nevoie de o foarte bună planificare a etapelor de lucru și de specialiști potriviți care să poată realiza aceste etape. Pe lângă aceste aspecte, utilajele folosite în construcții joacă un rol important, deoarece acestea au menirea de a ușura munca și de a reduce timpul de lucru. Iată care sunt cele mai des folosite utilaje și cum influențează acestea procesul de muncă. 

Placa compactoare

Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba despre lucrări de șantier, în special în lucrările care implică asfaltarea, este folosirea plăcilor compactoare. Asfaltul este mult mai bine compactat cu ajutorul unei plăci compactoare, însă în același timp acest tip de utilaj poate fi folosit pentru montajul pavelelor sau dalelor din beton. 

Cuva pentru beton sau betoniera

Pentru prepararea rețetei perfecte de beton sunt necesare betonierele, care ajută la amestecarea cimentului cu apă și nisip. Betonierele sunt indispensabile pe șantier, deoarece aceste permit prepararea unor cantități mari de material, care eficientizează fluxul de lucru.

 

Betonierele profesionale dispun de motoare cu ajutorul cărora procesul de amestecare se realizează facil, mult mai ușor decât în cazul lucrărilor realizate manual. În același timp pot fi folosite și malaxoarele, care permit amestecarea unor cantități mai mici de material.

Mașini de tăiat materiale de construcții

Placajele ceramice, lemnul sau piatra naturală necesită utilaje speciale pentru tăiere. Mașina de tăiat gresia și faianța permite modificarea dimensiunilor placajelor ceramice la cele specificate, în vreme ce pentru lemn pot fi folosite fierăstraie. De asemenea, în cazul pietrei naturale sunt folosite utilaje speciale de tăiere, care implică răcirea lamei cu jet de apă, pentru a preîntâmpina supraîncălzirea acesteia.

Mașini de tăiat asfalt și beton

Acolo unde este necesar să fie realizate detalii constructive la nivelul betonului sau asfaltului, este nevoie de utilaje speciale, care să permită adâncimea de tăiere și realizarea unor lucrări curate, conform proiectelor. Aparatele de tăiat asfalt și beton folosesc de asemenea lame puternice care necesită răcire din cauza frecării oțelului de suprafețele tari de asfalt. Sistemul permite răcirea cu jet de apă, procesul realizându-se fără praf sau prea multă murdărie. 

Vibratoare pentru beton

Turnarea betonului nu este un proces dificil, pentru că în general acesta se realizează cu ajutorul unei pompe. Dificultățile apar după turnare, atunci când din cauza amestecării continue, particulele de ciment, nisip și apă păstrează în structură și aer. 

 

Aerul în beton este deosebit de periculos, pentru că aceste goluri slăbesc rezistența structurii. Un gol de aer înseamnă lipsa materialului și în consecință un punct din care poate începe cedarea. Cedarea se poate propaga, iar acest lucru conduce treptat la cedarea întregului element structural sau a întregului ansamblu constructiv.

 

Vibratoarele cele mai cunoscute sunt de tip lance, care se introduc în beton, mai ales în zona pereților și a stâlpilor, însă mai pot fi folosite de asemenea și vibratoarele de tip pendul. 

Mașini de tencuit

Aplicarea materialelor de acoperire  și a tencuielilor se poate face în prezent mecanizat. Acest lucru înseamnă că prin folosirea mașinilor de tencuit sunt reduse: timpul de lucru, cantitatea de materiale pierdută prin aplicare și costurile finale cu realizarea lucrărilor. 

 

Fiecare dintre aceste utilaje profesionale sunt menite să acopere nevoile lucrărilor de șantier, astfel ca acestea să poată fi cât mai fluide și să necesite cât mai puțin timp pentru realizare. Este nevoie, în consecință, de o alegere corectă a acestora, pentru ca ele să aducă un plus la nivel de optimizare a proceselor de lucru.