5 tipuri de corpuri de iluminat din care să alegi pentru designul modern

sursa foto: https://pixabay.com/photos/lights-decoration-hanging-1867437/

 Amenajarea unei clădiri în stil modern nu poate trece cu vederea aspectul esenţial al corpurilor de iluminat. Lumina artificială dintr-o cameră trebuie să fie adecvată activităţii specifice din spaţiul respectiv. Dar, cel puţin la fel de important este și designul corpurilor de iluminat pe care le alegi, având în vedere vizibilitatea acestor elemente în orice decor. Iată câteva tipuri de corpuri de iluminat şi particularităţile fiecăruia într-un design modern!

Lustră

Lustra este un corp clasic de iluminat, suspendat din plafonul unei camere cu ajutorul unui lanţ sau al unei tije metalice. Un mare avantaj al lustrelor este că pot direcţiona lumina către anumite zone de interes. Fiind una dintre cele mai populare soluţii de iluminat, conceptul de lustră a cunoscut adaptări pentru fiecare perioadă. Astfel, pentru proiectele de amenajare ale unui interior modern poţi găsi modelul potrivit de lustră în funcţie de material (lemn, metal, aliaj, sticlă, plastic), numărul de becuri, cu globuri sau abajururi.

Candelabru

Foarte aproape de modelul de lustră şi de multe ori confundat cu aceasta este şi candelabrul. Principala diferenţă constă în sistemul de prindere. Deşi ambele sunt suspendate de plafon, pentru candelabru este nevoie de mai multe lanţuri care să susţină greutatea corpului.

Din punct de vedere al designului, un candelabru este mult mai elaborat, cu multe braţe la capătul cărora se află lumini. A fost conceput pentru împodobirea catedralelor şi a castelelor, însă a pătruns destul de uşor şi în mediul rezidenţial modern. Cu toate acestea, poţi găsi candelabre de mai mici dimensiuni, potrivite pentru spaţii restrânse. Dacă la inventarea candelabrului lumina era îndreptată către plafon, în amenajările moderne iluminatul poate fi direcţionat către zonele de interes, asemenea lustrelor.

Plafonieră

După cum o arată şi numele, plafonierele se fixează direct pe tavan, fără a avea nevoie de un suport pentru suspensie. Cu ajutorul acestor corpuri de iluminat fructifici la maximum spaţiul dintr-o încăpere. În plus, lumina se răsfrânge mult mai uşor în toate direcţiile. Modelele de plafonieră modernă se încadrează în majoritatea stilurilor arhitecturale şi se potrivesc în orice proiect rezidenţial, office, comercial sau instituţional. Le poţi alege în funcţie de forma geometrică, de elementele de mobilier sau de designul pe care îl doreşti într-un anumit spaţiu.

Aplică

Aplicele acoperă nevoile secundare în ceea ce priveşte iluminatul unei camere. Acestea se montează pe pereţii verticali şi au o funcţionalitate precisă. Pot fi utilizate la fel de bine în amenajările interioare şi exterioare. Pentru cele de exterior există marele avantaj al iluminatului solar, cu costuri minime de funcţionare.

Cele mai cunoscute sunt aplicele de dormitor, care se montează pe tăblia patului sau deasupra noptierei, având rolul de a oferi fie o lumină de veghe pe timp de noapte, fie vizibilitatea necesară pentru lectura de seară.

Există modele de aplici moderne pentru ghidarea paşilor pe holuri, terase sau trepte, pentru punerea în valoare a unui tablou sau a unui obiect decorativ important.  

Lampadar

Lampadarul este un obiect decorativ în sine. Utilizarea unei lămpi înalte cu picior te ajută să luminezi la nivel mediu o anumită zonă din încăpere. În camera de zi, lampadarul poate fi folosit pentru amenajarea colţului de citit. În camera copilului, este util ca lumină de veghe. Pentru birou poţi folosi un model extensibil, care generează lumină deasupra documentelor sau a zonei în care lucrezi.

Corpurile de iluminat moderne îmbină armonios cele două caracteristici esenţiale: utilitatea şi aspectul. Esenţial este să beneficiezi de cantitatea de lumină necesară pentru fiecare activitate. Din mulţimea de obiecte disponibile în piaţă poţi alege modelele care îmbunătăţesc vizibil aspectul interior al încăperii.

 

One Thought to “5 tipuri de corpuri de iluminat din care să alegi pentru designul modern”

  1. […] sursa foto: https://pixabay.com/photos/lights-decoration-hanging-1867437/  Amenajarea unei clădiri în stil modern nu poate trece cu vederea aspectul esenţial al corpurilor de iluminat. Lumina artificială dintr-o cameră trebuie să fie adecvată activităţii specifice din spaţiul respectiv. Dar, cel puţin la fel de important este și designul corpurilor de iluminat pe care le alegi, având în vedere vizibilitatea acestor elemente în orice decor. Iată câteva tipuri de corpuri de iluminat şi particularităţile fiecăruia într-un design modern! Lustră Lustra este un corp clasic de iluminat, suspendat din plafonul unei camere cu ajutorul unui lanţ sau… Citeste mai mult […]

Comments are closed.