5 accesorii necesare pentru o înregistrare audio în studio

Sursa foto: Shutterstock

Calitatea sunetului este foarte importantă atunci când realizezi înregistrări de studio, podcasturi, interviuri, vloguri, clipuri publicitare, fundaluri sonore și creații muzicale. Ca să-ți venim în ajutor, îți prezentăm care sunt cele mai importante accesorii pentru un studio audio performant:

Microfoane de studio

Cel mai important articol de pe lista cu article pentru un studio audio îl reprezintă microfoanele, pentru că ele captează, amplifică și redau sunetele. De calitatea lor depind acuratețea înregistrării și claritatea transmisiei. De exemplu, poți alege un microfon de la F64 care să te ajute în obținerea parametrilor adecvați, în diferite situații. Ai la dispoziție microfon condenser direcțional, microfon lavalieră, microfon cu braț pivotant, microfon studio condenser cu shockmount și pop filter ș.a.

Căști audio

Achiziționează căști de studio și monitorizare profesionale, care să-ți ofere performanță audio și confort. Alege modele cu drivere dinamice și un răspuns în frecvență care să acopere tot spectrul sonor. Vei beneficia de sunete naturale și clare, care să-ți permită sesizarea tuturor nuanțelor sonore. Optează pentru căști cu o construcție închisă, cu etanșare acustică superioară, cu headband reglabil și cupe ergonomice pentru urechi. Căștile trebuie să fie echipate cu seturi de cabluri detașabile, drepte și spiralate, plus adaptoare. 

Monitorizare de studio

Un sistem performant de monitorizare te ajută să realizezi înregistrări profesionale, mixaje bune și transmisii cu un sunet de calitate. De aceea trebuie să iei în considerare aceste accesorii atunci când îți dotezi studioul cu echipamentele audio necesare. Boxele de monitorizare reprezintă elementele de bază în setup, iar monitoarele de referință te ajută în redarea lineară a sunetului. Pentru studiourile muzicale trebuie să ai în vedere și subwoofere, controlere de volum și rutare, stative de monitoare, pad-uri acustice, suporturi pentru reducerea vibrațiilor și anularea frecvențelor cauzate de vibrații.

Software audio 

Pentru a obține performanțele dorite, ai nevoie de software dedicat studiourilor audio de înregistrare și masterizare. Folosește DAW-uri (digital audio workstation) ca să ai la dispoziție studiouri virtuale cu interfață centralizată de control. Astfel poți să înregistrezi, să mixezi și să editezi track-uri audio. Vei beneficia de funcționalitate directă de drag and drop, canale auxiliare de alimentare a surselor audio externe în mixer și de o gamă largă de efecte sonore.

 

Mobilier de studio

Confortul este important în orice situație, mai ales într-un studio, unde stai ore în șir pentru înregistrări, reglaje, revizuiri și retușuri. Alege mobilier ergonomic, care să-ți permită o poziție de lucru comodă. Nu uita de invitați, dacă vei avea transmisii live cu interlocutori sau sesiuni de înregistrare cu mai multe persoane, pregătește-le fotolii comode și scaune cu spătar, ca să se simtă confortabil. Dacă vrei să înregistrezi muzică, ai nevoie de stații de lucru, mese pentru monitorizare în studio, cu tastatură și laptop. Nu uita de extensiile pentru mobila de studio, spații de rack, roți pentru mese, suporturi ajustabile pe orizontală și verticală. 

Asigură o acustică bună în studio prin izolarea fonică a spațiului cu vată minerală bazaltică, membrane din cauciuc de înaltă densitate, profile și plăci de rigips. Astfel reduci transferul sunetului din exterior către studio și vei obține o emisie audio mai bună.

Include aceste accesorii în lista de dotări pentru studio, ca să faci înregistrări audio de calitate și să realizezi transmisiuni live de succes.