45 de ONG-uri îl acuză pe Iohannis că „a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei”

Societatea civilă reacţionează după comentariile preşedintelui Klaus Iohannis după informaţiile privind proiectele noilor legi ale securităţii naţionale. Avertismentul prezidenţial la adresa celor care au dat „pe surse” proiectul este considerat de 45 de ONG-uri drept un „atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei”, relatează Hotnews.

Într-o scrisoare deschisă, organizaţiile neguvernamentale susţin că serviciile de informaţii „au fost lăsate să îşi formuleze în mod liber propriile legi, fapt ce a dus în mod evident la nişte propuneri grosolane de încălcare a drepturilor fundamentale”.

„Considerăm gravă ameninţarea voalată făcută de preşedinte la adresa persoanei/persoanelor care au făcut un major serviciu public de a aduce la cunoştinţa cetăţenilor despre acest proiect. Preşedintele României trebuie să promoveze protecţia, dar şi respectul faţă de avertizorii de integritate, mass-media şi sursele jurnalistice. Or, prin declaraţia făcută pe marginea acestui subiect a vulnerabilizat şi a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei”, se arată în document.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că a fost o eroare majoră faptul că „cineva, şi ştim cine” a considerat că e bine să dea „pe surse” proiectele de legi ale securităţii naţionale. Iohannis a insistat că nu există motive de îngrijorare, pentru că nu-şi doreşte nimeni o restauraţie a vechii Securităţi sau o restrângere a drepturilor cetăţenilor, iar proiectele vor suferi modificări în momentul în care vor intra în dezbatere publică.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

6 Thoughts to “45 de ONG-uri îl acuză pe Iohannis că „a adus un atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei””

 1. […] Societatea civilă reacţionează după comentariile preşedintelui Klaus Iohannis după informaţiile privind proiectele noilor legi ale securităţii naţionale. Avertismentul prezidenţial la adresa celor care au dat „pe surse” proiectul este considerat de 45 de ONG-uri drept un „atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei”, relatează Hotnews. Într-o scrisoare deschisă, organizaţiile neguvernamentale susţin că serviciile de informaţii „au fost lăsate să îşi formuleze în mod liber propriile legi, fapt ce a dus în mod evident la nişte propuneri grosolane de încălcare a drepturilor fundamentale”.  » Mai multe detalii […]

 2. […] Societatea civilă reacţionează după comentariile preşedintelui Klaus Iohannis după informaţiile privind proiectele noilor legi ale securităţii naţionale. Avertismentul prezidenţial la adresa celor care au dat „pe surse” proiectul este considerat de 45 de ONG-uri drept un „atac direct atât la adresa avertizorilor de integritate, cât şi a libertăţii presei”, relatează Hotnews. Într-o scrisoare deschisă, organizaţiile neguvernamentale susţin că serviciile de informaţii „au fost lăsate să îşi formuleze în mod liber propriile legi, fapt ce a dus în mod evident la nişte propuneri grosolane de încălcare a drepturilor fundamentale”. „Considerăm gravă… Citeste mai mult […]

 3. Anonim

  Publicația Pravda.ro (= „Adevărul”) publică ce scrie un propagandist al lui Putin în Pravda.ru despre o pretinsă mobilizare a femeilor ucrainene de la 18 la 60 de ani și permite zeci de comentarii de batjocorire a Ucrainei și a lui Zelenski. Direcția e clară, ce vă mai întrebați despre „libertatea presei” în România și ce vrea Iohannis?!

  1. Anonim

   Fake News al propagandei ruse, colportat sub titlul „De la 15 iunie, în Ucraina începe mobilizarea femeilor” de așa-numita „ziaristă” Viorica Marin în „Adevărul” din 12 iunie, ora 10:39, la rubrica „Internațional/Europa”. Falsul a fost dezvăluit de Centrul pentru Combaterea Dezinformării, organism al Consiliului Național de Securitate și Apărare din Ucraina.

 4. Anonim

  Vechii securuști erau niște blânzi copilași pe lângă serviciile de azi, mult mai bine dotate tehnic și cu un personal mult mai numeros. Oare știți de câte ori a crescut numărul securiștilor în democrație ?

Leave a Comment