31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

Pachete de ţigări în ambalaj neutru – aceasta este propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual, în 31 mai.

Anual, în 31 mai, se celebrează Ziua Mondială Fără Tutun, pentru a conştientiza populația cu privire la povara socială enormă atrase de fumat şi pentru a impulsiona implementarea Convenţiei Cadru OMS pentru Controlul Tutunului (FCTC) – primul tratat internaţional de sănătate publică.
În cadrul Zilei Mondiale fără Tutun 2016, OMS pregătește adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricționează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate și promovare a tutunului, având ca temă „Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: „Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni și numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparține avertismentelor de sănătate, iar informația tutun — specifică — brandul/versiunea/numărul ţigaretelor — va avea culori reglementate și font diminuat.
Ambalarea neutră a produselor de tutun este în vigoare în Australia 2012, iar din mai 2015 se aplică în primele ţări din UE: Irlanda, Franța şi Marea Britanie. Uniunea Europeană, agrează ambalarea neutră dacă există studii atestând eficienţa măsurii.

Mai mult de un sfert dintre români sunt fumători
Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Romania, unde 27 la sută din populație fumează, (un procent peste media UE), nu are pentru moment un plan concret privind ambalarea neutră a tutunului. Experţilor, agenţiilor guvernamentale şi societăţii civile din România le revine misiunea de a atrage sprijin politic şi parlamentar în favoarea acestui nou pas în favoarea sănătăţii publice, în continuarea realizării majore reprezentate de Legea 15/2016.
Ziua mondială fără tutun se desfăşoară în contextul creat de intrarea în vigoare pe 17 martie 2016 a Legii nr.15/2016, prin care România devine parte a comunităţii celor 94 de ţări care au interzis complet fumatul în spaţiile publice închise. „Faţă de opoziţia înverşunată din partea industriei tutunului, dar şi a unor fumători, depăşită odată cu promulgarea şi intrarea în vigoare a respectivei legi, trecerea la ambalarea neutră a produselor de tutun ar trebui să reprezinte un pas mai uşor de realizat pentru România”, se arată în comunicat.

Românii arde zilnic cinci milioane de pachete de ţigări
Societatea Română de Pneumologie arată că în România, se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85 la sută dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători. Totodată studiile au arătat că 89 la sută dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.
Potrivit DSP Sălaj, efectele negative ale fumatului nu se limitează doar la fumător, ci se răsfrâng dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. „Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650 000 victime; dintre acestea, 80 000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv”, arată sursa citată.

Avantajele renunţării la fumat
Statisticile legate de efectele nocive ale fumatului sunt cutremurătoare: la fiecare opt secunde, cineva moare din cauza a cel puțin unei boli cauzate de fumat; cinci din 10 fumători mor în urma uneia dintre bolile cauzate de tutun (cancer, ateroscleroză, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale); doi din 10 fumători se îmbolnăvesc de cancer (cancerul la plamani fiind situat pe primul loc); doi din 10 fumători suferă de afecțiuni ale inimii, cauzate de fumat; nouă din 10 fumători care au fost diagnosticați cu cancer pulmonar vor muri din aceasta cauza; un fumător din 10 suferă de emfizem pulmonar şi un deces din cinci este provocat de boli cauzate de fumat.
Beneficiile renunțării la fumat sunt imediate și vizibile, susţin specialiştii. Astfel, după 20 de minute, tensiunea arterială şi pulsul scad, după opt ore, nivelul monoxidului de carbon din sânge scade până la cote normale, iar nivelul oxigenului din sânge creşte la normal. După 24 de ore şansele unui atac de cord scad simţitor, iar după două săptămâni, până la trei luni, se va îmbunătăţi circulaţia şi respiraţia. În maxim nouă luni, probleme precum tusea, congestionarea sinusurilor sau oboseala se vor diminua, iar după un an, riscul unor afecţiuni coronariene va scădea până la jumătate comparativ cu riscul asociat unui fumător. Riscul cancerului pulmonar, al celui de gură, gât, esofag sau rinichi scad până la jumătate faţă de cel al fumătorilor după zece ani, pentru ca după 15 ani, riscul afecţiunilor coronariene să fie acelaşi cu cel prezentat de persoanele care nu au fumat niciodată.

Leave a Comment